joi, 24 februarie 2011

Gigantii petrolieri ai lumii, atacaţi din China

În ultimele luni hackerii au spart reţelele a şase companii  energetice, printre care Exxon Mobil, Royal Dutch Shell şi BP. Atacurile au fost lansate prin intermediul serverelor de Internet din China şi, conform inverstigatorilor, hackerii au furat informaţii importante din serverele companiilor.




McAfee Inc., una dintre cele mai mari companii de securitate IT,  a raportat aceste atacuri pe 10 februarie,  spunând  că acestea au dus la pierderea unor “informaţii legate de finanţarea proiectelor  referitoare la operaţiunile şi licitaţiile pentru petrol şi gaze naturale“. Conform McAfee, atacurile -  supranumite  “Dragonul de noapte”-  au pornit  “mai ales din  China”  şi au avut loc constant  în ultimii trei ani.

Lista de companii atacate – dintre care niciuna nu a raportat atacurile  – include pe lângă cei trei grei şi companii precum Marathon Oil Corp., ConocoPhillips şi Baker Hughes Inc, conform surselor familiare cu această chestiune consultate de Bloomberg.

În unele cazuri hackerii au avut acces nedetectat la reţelele informatice ale companieipe perioade foarte lungi,  mai bine chiar de un an, a spus Greg Hoglund, CEO-ul companiei de securitate IT  HBGary Inc care a investigat o serie de scurgeri de informaţii la câteva companii petroliere.  Hoglund, citat de McAfee ca principal contribuitor la raportul său, a refuzat să numească companiile în chestiune.

“Informaţii legale, informaţii referitoare la contracte şi parteneriate şi informaţii financiare par a fi exact genul de date care sunt căutate de aceşti hackeri”, spune Hoglund, concluzionând pe baza  tipurilor de documente şi de persoane urmărite de hackeri. “Pe scurt,  spionaj industrial ca la carte.”

Hackerii au  obţinut acces la hărţi topgrafice în valoare de  “milioane de dolari” care arată locaţia exactă a unor potenţiale rezerve de petrol, spune Ed Skoudis, a cărui companie,  InGuardians Inc., a investigat două infiltrări recente în reţelele a unor companii petroliere americane.  Skoudis a refuzat să numească clienţii respectivi sau originea hackerilor.
money.ro

Niciun comentariu: