joi, 17 februarie 2011

Rusia observă "vântul schimbării" în relaţiile cu România

Rusia simte că în relaţia bilaterală cu România "s-a abătut vântul schimbării" şi are "semnale" că este un moment prielnic pentru ca aceste relaţii să revină dacă nu la un nivel de cordialitate, măcar la unul de prietenie, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Ciurilin.


Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Ciurilin vorbeşte de relaţia României cu Rusia"Eu simt că s-a abătut vântul schimbării în ceea ce priveşte relaţiile noastre şi mi-aş dori să se găsească acele pânze care ar primi această adiere", a declarat ambasadorul Alexander Ciurilin într-un discurs rostit la conferinţa "Politica externă a Rusiei în contextul internaţional actual" organizat de Fundaţia Europeană Titulescu.Ciurilin a vorbit despre priorităţile politicii externe a Moscovei şi a spus că a lăsat la "desert" câteva consideraţii despre relaţia Rusiei cu România, caracterizată ca fiind în prezent una "normală", dar lipsită de o "ascendenţă abruptă".

"Nu mă pot lăuda cu starea lor actuală", a recunoscut diplomatul rus referindu-se la relaţiile ruso-române. "Se dezvoltă într-un anumit ritm, dar în ultimul timp nu au avut loc, să spunem, nişte progrese importante", a adăugat el.

Relaţiile bilaterale au fost afectate în ultimii ani de o răceală constantă, care a culminat anul trecut cu un scandal de spionaj.

Ambasadorul rus a negat însă că Rusia ar avea o atitudine de superioritate în relaţia cu România. "Cred că avem o rezervă extrem de preţioasă care întotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapidă a relaţiilor noastre. Şi nu trebuie să credem că noi îi privim de sus pe români, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie. (...)", a asigurat reprezentantul diplomatic al Moscovei.

Ambasadorul a subliniat că există "potenţial mare" pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, cu observaţia că acest potenţial "se manifestă deseori în modul cel mai neaşteptat". 
Diplomatul rus a evocat lupta comună din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a creat legături sentimentale, precum şi "apropierea foarte mare din punct de vedere al mentalului vieţii cotidiene", considerând că aceste aspecte sunt premise cu potenţial pozitiv "enorm" pentru o revigorare a relaţiilor.

"Observ semne că prinde forţă tendinţa de apropiere a ţărilor noastre, sunt mai multe semnale, care ne dau multă speranţă. Eu aş dori ca să revenim dacă nu la relaţiile de cordialitate din urmă cu 130 de ani, cel puţin la relaţii de prietenie. Eu observ semnale în acest sens şi aş dori ca realizarea acestor semnale în practică să se refacă nu prin acţiuni şi gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a punctat ambasadorul. 
"Colaborarea în domeniul modernizării, care cred că este o temă pentru dezvoltarea pe mai multe planuri a colaborării, cred că România n-ar avea nimic de pierdut, ar avea de câştigat. Nu cred că ştiinţa şi tehnologia românească e rămasă în urmă, există foarte multe realizări, putem găsi şi alte oportunităţi de cooperare în domeniul energiei, de exemplu", a menţionat ambasadorul rus. 
În ultimul timp, tot mai multe gesturi şi declaraţii par să indice că scandalul de spionaj dintre Rusia şi România, izbucnit în vara anului trecut, a fost dat uitării. În weekend, MAE român a anunţat că Ambasada Federaţiei Ruse a organizat, cu ocazia Zilei Diplomaţiei Ruse, o competiţie sportivă la care au fost invitaţi şi diplomaţi români, una dintre competiţii, ştafetă veselă, surprinzând prin ineditul probelor, între care "tragerea cablului". Evenimentul "a constituit un bun prilej de întâlnire sportivă între diplomaţii din cele două ţări", potrivit MAE.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit la începutul acestei luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, acesta prezentându-i şefului statului intenţiile de dezvoltare pe piaţa românească, într-o întâlnire la care a participat şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Ciurilin. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, preşedintele Traian Băsescu a exprimat deschiderea autorităţilor române faţă de investiţiile străine, apreciind faptul că Lukoil a investit până în prezent peste 1 miliard de dolari în ţara noastră. 
În ianuarie, preşedintele Traian Băsescu anunţase că eforturile României vor fi orientate către o cooperare "pragmatică" cu Federaţia Rusă, cu accent pe investiţii şi schimburi comerciale. "Relaţia politică trebuie să se bazeze pe respectul reciproc şi pe luarea în considerare a intereselor ambelor ţări", a spus Băsescu, referindu-se la Federaţia Rusă.

În plus, ministrul Teodor Baconschi a declarat săptămâna trecută că are "un mandat şi idei" în vederea normalizării relaţiei cu Rusia şi lucrează la gesturi simbolice de sporire a încrederii şi, chiar dacă nu a putut da detalii, speră că anul acesta se va înregistra o revenire la un ton normal.

Arestarea diplomatului român Gabriel Grecu la Moscova, în august anul trecut, sub acuzaţia de spionaj a intervenit într-un moment în care relaţiile dintre România şi Rusia erau oricum încordate. Preşedintele României nu a mai fost la Moscova de la începutul primului său mandat, în 2005, an în care Traian Băsescu s-a dus de două ori în Federaţia Rusă. Pe de altă parte, Moscova a criticat, în ultimii ani, amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul României, după cum, în repetate rânduri, partea română a criticat decizia Rusiei de a-şi mentine prezenţa militară în Transnistria, afirmând că prezenţa militară rusă ar putea consolida poziţiile autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol. Preţul mare de livrare a gazului rusesc pentru România a fost, de asemenea, un subiect amplu dezbătut. 
În ajunul summitului OSCE din decembrie anul trecut, preşedintele Traian Băsescu declara într-un interviu pentru România Liberă că între România şi Rusia există o "neîncredere" reciprocă.

Ministrul de externe Teodor Baconschi i-a spus în septembrie anul trecut omologului său rus, Serghei Lavrov, lângă care a stat în timpul Consiliului NATO-Rusia desfăşurat la New York, că trebuie să aibă o întâlnire directă, calmă, aşezată, cu toate cărţile pe faţă, iar şeful diplomaţiei de la Moscova a fost de acord.
realitatea

Bownessie, noul monstru cu cocoaşe dintr-un lac britanic VEZI FOTO

Legenda lui "Bownessie" este din nou în centrul atenţiei, după ce creatura ar fi fost văzută săptămâna trecută în apele lacului Windermere din Marea Britanie.
Bownessie / FOTO: Tom Pickles
Bownessie / FOTO: Tom Pickles


Fotografia înfăţişează un animal cu cocoaşe şi cu piele neagră lucioasă care înoată la suprafaţa lacului. Imaginea a fost realizată de Tom Pickles, în vârstă de 24 de ani, care spune că animalul era cât trei maşini de mare.

"Ne-am speriat şi ne-am întors imediat la mal. La început, am crezut că e un câine...apoi am văzut cât e de mare şi cât de repede se mişca", a spus Tom.

Aceasta este a opta oară când Bownessie este văzută, în ultimii cinci ani.

"Avea pielea ca a unei foci, dar forma corpului era extrem de ciudată - nu am mai văzut un astfel de animal", a precizat tânărul.

Creatura din fotografia lui Tom se potriveşte perfect descrierii unui jurnalist, care a văzut şi el animalul în 2006.

Experţii foto nu pot spune dacă fotografia este trucată sau nu, însă precizează că aceasta este cea mai bună imagine a monstrului făcută până acum.

"Fotografia a fost făcută cu telefonul şi este prea mică pentru a ne da seama dacă este prelucrată în Photoshop", a spus David Farnell, expert foto.

Marea Britanie mai are o creatură acvatică legendară, deja celebrul monstru din Loch Ness.



realitatea

Cum să foloseşti Facebook fără să ai Internet

Compania Gemalto a anunţat Facebook for SIM, în cadrulMobile World Congress de la Barcelona, o soluţie care permite oricui, indiferent de telefonul mobil, să folosească Facebook fără să aibă abonament sau conexiune de date.
facebook sim
În prezent, Facebook poate fi accesat de pe telefonul mobil doar dacă utilzatorul are un dispozitiv cu browser de Internet şi dacă, pe lângă acest criteriu, are o conexiune de date mobilă.

Compania Gemalto înlătură aceste criterii şi oferă utilizatorilor de telefonie din întreaga lume soluţia Facebook for SIM, prin care Facebook este disponibil tuturor utilizatorilor care deţin un telefon mobil cu SIM (comunicatul de presă).

Soluţia constă într-o aplicaţie preinstalată, pe cartela SIM, care foloseşte SMS-ul pentru ca utilizatorul să vadă notificările din partea prietenilor, să posteze update-uri sau să scrie mesaje.

Facebook for SIM este o soluţie disponibilă pentru oricine. Nu este nevoie de vreun contract şi nici de descărcarea vreunei aplicaţii, pentru că software-ul este încorporat pe SIM şi foloseşte tehnologia SMS.

Ca rezultat, funcţionează atât pentru utilizatorii prepaid, cât şi pentru utilizatorii pe bază de abonament. Iniţial, soluţia va putea fi folosită gratuit, ulterior introducându-se un tarif pe bază de abonament. Gemalto a înregistrat în 2009 venituri de 1,65 miliarde dolari şi are peste 10.000 de angajaţi.



realitatea

Boc plusează cu încă 10 kilometri din Autostrada Transilvania: "Vom găsi bani"

Prezent, joi, la Cluj, premierul Emil Boc a dat asigurări că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua şi în 2011. "Vom găsi bani, inclusiv din resurse extra-bugetare", spune premierul.
Boc: Vom găsi bani, inclusiv din resurse extra-bugetare / Foto: 1235.ro
Boc: Vom găsi bani, inclusiv din resurse extra-bugetare /Foto: 1235.ro

"Există resurse financiare în bugetul actual pentru Bechtel. De asemenea, ceea ce am stabilit cu Ministerul Transporturilor este ca în2011 priorităţile în ce priveşte Autostrada sunt continuarea tronsonului Câmpia Turzii - Gilău, cu lucrările între Gilău şi Nădăşel, şi a celui dintre Suplacu de Barcău şi Borş, şi respectiv extinderea pregătirii tronsonului Târgu Mureş - Câmpia Turzii, unde acum nu există nici măcar proiectul tehnic, iar exproprierile nu au fost făcute. Putem intra în teren în acest an pe cele două tronsoane, negociem cu Bechtel în ce priveşte preţurile pentru că avem standarde de cost, în limitele cărora trebuie să ne încadrăm", a spus premierul, citat de Ziua de Cluj.
Cât despre resursele financiare, Boc asigură că "se vor găsi, inclusiv din resurse extra-bugetare".
"Sunt interesat de aceste lucrări şi din perspectiva locurilor de muncă, iar autostrada este extrem de necesară în această parte a ţării. Alături de Coridorul IV, care este finanţat cu fonduri europene, Autostrada Transilvania este prioritatea Guvernului", a încheiat premierul.
realitatea

Chinezii atacă Boeing şi Airbus cu un nou avion. GALERIE FOTO

La deschiderea unui salon aeronautic din China, au fost primite 100 de comenzi pentru C919, avionul cu care China speră să zdruncine dominaţia giganţilor Airbus şi Boeing.



sursa foto: 2jJj.com,cnbusinessnews.com
C919, avionul comercial mediu curier cu 160 de locuri al chinezilor va intra în competiţie directă cu liderii Airbus şi Boeing, a spus Chen Jin, director de marketing al Commercial Aircraft Corporation of China, compania care dezvoltă proiectul. Presa chineză notează că, dacă până acum aviaţia civilă este dominată de Airbus şi Boeing, patternul AB va deveni ABC, odată cu dezvoltarea C919.

Comenzile anunţate la Zhuhai Airshow 2010 au fost făcute de patru companii mari din China (Air China, China Eastern, China Southern, Hainan Airline) dar şi de două companii de leasing, printre care General Electric Capital Aviation Services.

Avionul C919 va fi terminat în 2012, iar primul zbor va avea loc în 2014, an în care chinezii spun că va intra şi în operare comercială, după ce va primi toate autorizaaţiile.


Constructorii spun că avionul are multe avantaje: o nouă generaţie de motoare şi de materiale pentru fuselaj, consum de carburant mai mic cu până la 15% faţă de avioanele de acelaşi tip ale concurenţei, emisii cu până la 5% mai reduse.

Totuşi, cum chinezii nu au progresat foarte mult cu motoarele, propulsorul noului avion va fi fabricat de CFM International, un joint venture între GE Aviation, ( divizie a corporaţiei americane General Electric) şi Snecma, o divizie a firmei franceze Safran.


money.ro



Scandal cu furci şi topoare într-o comunitate de romi din Mureş

Două familii din satul mureşean Petelea şi-au făcut dreptate cu furci şi topoare. Oamenii din zonă spun că totul a pornit de la bani. În urma încăierării, cinci persoane au ajuns la spital. Pentru calmarea spiritelor mai multe echipaje de poliţie au rămas în zonă.


Două grupuri de romi din satul mureşean Petelea s-au încăierat
 FOTO: RTV



Oamenii din satul mureşean Petelea spun că este posibil ca cearta să fi pornit de la bani. Atacatorul este cunoscut în comunitate că dă bani cu camătă şi că deseori a fost agresiv cu cei pe care îi împrumută.
În urma altercaţiei, cinci persoane au ajuns la Spitalul Municipal din Reghin. Unul dintre răniţi a fost lovit de maşina agresorului şi a fost trasportat de SMURD la Târgu-Mureş. "Pe fondul unei altercaţii între două grupuri de persoane, s-au agresat reciproc şi s-a finalizat şi cu distrugerea unui autoturism", a declarat procurorul criminalist, Gheorghe Costea.

Poliţiştii şi criminaliştii au deschis o anchetă pentru a afla de la ce a pornit scandalul.

Sindicalistul Marica îl acuză pe Traian Băsescu că stă la masă la infractorii

Sindicalistul Vasile Marica îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că stă la masă cu infractorii. Sindicalistul susţine că Marius Ungureanu, fostul şef de vamă care l-a acuzat de luare de mită, a avut discuţii cu preşedintele ţării.
Vasile Marica îl acuză pe preşedintele ţării că vorbeşte cu infractorii
FOTO: ebihoreanul.ro



Vasile Marica, liderul Sed Lex îl acuză pe preşedintele României că s-a pus de acord cu Marius Ungureanu pentru ca să-l denigreze.
"Dacă săptămâna trecută când eram atacat că am luat milioane de euro de la o persoană cu care nu am vorbit, şi nu ştiam cum să mă justific pentru că nu ştiam ce, vreau să vă spun că după ieşirea din 15 am înţeles ce se întâmplă. Acest infractor (n.r. Marius Ungureanu) care e cunoscut consumator de droguri, a purtat negocieri în perioada 4 -14 cu preşedintele, ca să declare despre mine lucruri care nu s-au întâmplat. Negocierile au durat atât de mult pentru că voia să vorbească direct cu Băsescu, ca să i se garanteze că Dobriţoiu va fi repus în funcţiesă-i garanteze că va primi funcţia de şef al vămii Constanţa. Anunţ public să ştie că acest individ se laudă că a înregistrat discuţia lui cu preşedintele şi e şantajabil. Dacă el stă la masă, pentru că nu suportă că cineva îi stă împotrivă, îl anunţ că dacă stă cu infractorii la masă nu e preşedintele meu", a declarat Vasile Marica, liderul Sed Lex.
Consilierul prezidenţial Valeriu Turcan respinge "toate" acuzaţiile pe care liderul Sed Lex, Vasie Marica, i le-a adus, joi, lui Traian Băsescu."Nu a existat o asemenea întâlnire", a declarat Valeriu Turcan.
Vasile Marica susţine că tabla de şah a fost contruită la Cotroceni de Lăzăroiu.
"Acest domn Ungureanu infractor de rând stă la masa cu preşedintele. Dacă există la dosarul meu vreun act în perioada în care spune acest traficant de droguri eu sunt gata să-mi dau demisia.Eram pregătit să mă suspend din funcţie, dar când am înţeles ce se întâmplă am hotărât să lupt şi lupt în numele cetăţeanului Marica Vasile şi vă mai spun că această tablă de şah a fost contruită la Controceni de Lăzaroiu cu atac direct. Tabla de şah e baronul local şi cel care-l numeşte. Voi prezenta un protocol veţi vedea cum fiecare instituţie e împărţită ca la uşa cortului. Niciodată sindicatele nu pot influenţa acest lucru. Nici Blejnar, nici Ialomiţianu. Baronul şi pionul, nu e cu calul cum vrea Lăzăroiu. Toate judeţele de pe graniţă sunt ameninţate că le iau oamenii din funcţii. Unui om nu-i trebuie după 13 ani după ce fură cu Ungureanu să împrumute bani de la bancă. În numele cetăţeanului Marica îi cer demisia preşedintelui, o să cer sprijinul ambasadelor pentru a-mi proteja familia", a declarat Vasile Marica.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, într-un interviu pentru România Liberă, că în cele şase luni de supraveghere nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic, şi că se teme că "Regina" de pe tabla de şah se află printre liderii sindicali.
Şi ministrul de Interne a făcut referire la liderul de sindicat când a fost întrebat despre "regina" corupţiei din vămi. "Credeţi că sunteţi aproape de regină? Nu ştiu, întrebaţi-l pe domnul Marica cât de aproape se simte de cei ce cercetează acest caz", a declarat Traian Igaş, ministrul de Interne.
În luna mai a anului trecut, preşedintele Băsescu îl ataca direct pe Vasile Marica: "Sigur, eu nu am ce să pierd şi nu am de ce să nu le spun şi domnilor lideri sindicali că sunt caraghioşi atunci când vorbesc de corupţia politicienilor. N-aş vrea să-l întreb pe domnul Marica, spre exemplu, ce ştie de corupţia din vămi sau pe şeful Poliţiei de Frontieră ce ştie despre corupţia din frontiere, pe unde trec tirurile cu ţigări.”
Marius Ungureanu, fost şef de vamă la Giurgiu, a declarat într-o conferinţă de presă că, din 1997 până în 2002, i-a dat şpagă liderului Sed Lex, Vasile Marica, câte 2.000 - 2.500 de dolari lunar.
realitatea

Operaţia lui Leo Iorga s-a încheiat. Starea cântăreţului este stabilă

Operaţia la plămâni a cântăreţului Leo Iorga, care a avut loc, joi dimineaţă, la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, s-a încheiat cu succes, iar pacientul este în stare stabilă, la secţia de Terapie Intensivă, a declarat medicul Florin Mihălţan.
Leo Iorga a devenit cunoscut ca solist al formaţiei Compact
Leo Iorga a devenit cunoscut ca solist al formaţiei Compact / FOTO: RTV



Intervenţia chirurgicală a durat mai multe ore şi a fost una laborioasă, cu participarea unei echipe formate din mai mulţi medici, a mai spus Mihălţan.
La cererea familiei lui Leo Iorga, medicii nu au precizat motivul intervenţiei chirugicale, însă, conform unor surse, fostul solist al trupei Compact a fost operat pentru extirparea unei tumori din zona plămânilor.
Cântăreţul în vârstă de 47 de ani a fost internat în spital miercuri.

Leo Iorga a fost, de-a lungul anilor, solist vocal la Cargo, Compact şi Schimbul III, iar în prezent face parte din trupa Pacifica.

Artistul este căsătorit şi are doi copii.

realitatea


O pisică hoaţă a furat peste 600 de lucruri de la vecini


Dusty, pisica cleptomană

Un cartier din San Mateo, California, a fost prădat zilnic de hoţi, timp de trei ani, iar poliţia nu a reuşit să dea de urma lor. Până acum, când s-a descoperit că vinovatul este de fapt o pisică.

Dusty, pisica cleptomană


Dusty, o pisică birmaneză, a furat din casele oamenilor în fiecare noapte, timp de trei ani, peste 600 de lucruri, incluzând prosoape, mănuşi, pantofi, şosete şi jucării de pluş. Recordul ei a fost de 11 lucruri furate într-o singură noapte.

Pisica a făcut o pasiune pentru costumele de baie, mai ales pentru cele puse la uscat pe sârmă.

Vecinii îl cunosc foarte bine pe motan şi au ajuns să îşi ţină toate lucrurile închise bine în casă, de teama "pisicii cleptomane", cum a fost poreclită.

Oamenii au aflat de vinovăţia lui Dusty după ce emisiunea "Must Love Cats" de la Animal Planet a instalat o cameră de filmat în faţa casei sale şi a înregistrat jafurile pisicii timp de mai multe nopţi.

Vecinii săi nu vor depune plângere la poliţie şi spun că atunci când le lipsesc lucruri, se duc pur şi simplu acasă la Dusty.

realitatea

Michael Jackson a vrut să-şi angajeze un anestezist pentru întregul turneu "This is it"

Dependenţa lui Michael Jackson de medicamente l-ar fi determinat pe regele muzicii pop să caute un medic anestezist care să îl însoţească în turneul din 2009, relatează presa internaţională.


Michael Jackson / Foto: financialdad.com
Michael Jackson / Foto: financialdad.com



Regele muzicii pop, care devenise dependent de Propofol cu mulţi ani înainte de moartea sa, ar fi încercat sa îl angajeze pe medicul anestezist David Adams să îl însoţească în turneu.

Medicul din Las Vegas le-a spus anchetatorilor din Los Angeles că s-ar fi întâlnit cu  Michael Jackson, însoţit de Dr Conrad Murry, medicul  acuzat acum de moartea megastarului.
Adams a acceptat propunerea de a merge în turneul "This Is It", însă nu a mai primit niciun răspuns din partea artistului. 
Se pare că Michael Jackson a mai  apelat la serviciile doctorului  anestezist David Adams, care  i-ar fi prescris Propofol regelui pop în numeroase ocazii.
realitatea

Tatăl lui Teo Trandafir nu mai are veşti de la fiica sa

Ion Uţă, tatăl deputatei Teo Trandafir, a declarat pentruEVZ că nu mai are veşti de la fiica sa, de când starea ei s-a înrăutăţit. Nu îi mai răspunde nici la telefon, nici la sms-uri.


Teo Trandafir "Sunt amărât şi trist pentru că nu mai ştiu nimic de Teo. Nu am mai vorbit cu fiica mea de câteva zile pentru că nu mai răspunde. Am înţeles că nu mai poate vorbi şi nici nu răspunde la sms-uri. Tot ce ştiu este că se simţea bine, iar starea ei de sănătate s-a înrăutăţit după o ameliorare promiţătoare" a declarat Ion Uţă, tatăl deputatei, pentru evz.

O ipoteză nou apărută care ar explica agravarea stării de sănătate a deputatei PDL este că aceasta suferă de pseudochisturi pancreatice ceea ce înseamnă "o vindecare «cu defect» a pancreatitei acute severe, potrivit unui apropiat al lui Teo.
realitatea

Meteorologii anunţă ninsori şi vreme rece în acest weekend VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Joi avem parte de vreme închisă, cu nori groşi peste aproape toată ţara şi precipitaţii pe arii relativ extinse în toate regiunile. În zonele montane înalte, dar şi în Moldova, în Transilvania precum şi în dealurile subcarpatice va fi o zi autentică de iarnă, pentru că aici meteorologii anunţă lapoviţă şi ninsoare.


Ninsorile se întorc
 FOTO: Grup RC



Vineri vremea continuă să se încălzească uşor, dar va fi în general închisă. Pe parcursul zilei predomină ploile cu caracter local în nord, în est dar şi în sud.Chiar dacă soarele nu prea răzbate printre nori, temperaturile cresc uşor şi se încadrează între 3 şi 13 grade. Uşor mai frig va fi înnordul Moldovei. În sud se aşteaptă valori mai mari decât în mod normal la această dată, dar vântul va spori senzaţia de frig.
Şi în Capitală temperatura mai creşte. La amiază mercurul din termometre trece de media multianuală şi ajunge la 7,8 grade. Norii acoperă cerul mai toată ziua, dar aduc ploi doar după-amiază.
Sâmbătă vremea ne reaminteşte ca e încă iarnă. Se răceşte în toată ţara, astfel încât maximele nu mai ajung decât la 7 grade. Vom avea din nou şi valori negative la amiază în jur de minus 3 grade. Cerul rămâne mai mult noros şi cad precipitaţii în aproape toată ţara. În partea de vest, unde temperaturile sunt uşor mai mari sunt prognozate precipitaţii mixte, iar în celelalte regiuni predomină ninsorile. Vântul suflă cu intensificări în sudul ţării.
Şi în Capitală vremea se răceşte. În prima parte a zilei mai ninge şi vântul suflă ceva mai intens. Până la amiază mercurul din termometre abia trece cu 1,2 grade de pragul de îngheţ.
realitatea

Un jandarm a fugit din unitatea militară Băneasa cu arma din dotare

Jandarmul are asupra lui pistolul din dotare.


Un jandarm a fugit din unitatea militară
FOTO: ziare.com



Bărbatul este subofiţer şi are 43 de ani. Aceasta a fugit din unitatea de jandarmi Băneasa.
"Jandarmul a ajuns în jurul orei 7.00 la cazarma Băneasa.  A dispărut din post în jurul orei 8.00, cu un pistol Carpaţi şi muniţia din dotare. Aceasta este angajat la unitatea militară din Băneasa din 2006. Jandarmul a trecut toate testele psihologice. A obţinut calificativ de foarte bine până în prezent", a declarat la Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei  Bucureşti, Florin Hulea.
"Se pare că bărbatul avea un grad de îndatorare atât la locuinţa pe care o ocupă în momentul de faţă, cât şi câteva credite bancare", a mai precizat Florin Hulea.
Structuri ale Jandarmeriei şi poliţişti au demarat deja activităţile privind căutarea subofiţerului care a plecat din post. Jandarmul nu este considerat dezertor, însă ar putea fi pedepsit pentru încălcare de consemn.
Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
realitatea

Două COMPANII CHINEZEŞTI, care au construit cele mai lungi poduri din lume, AR PUTEA CONSTRUI AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA





China State Grid, compania Chinei în domeniul electricităţii, cu venituri mai mari decât PIB-ul României şi angajaţi mai mulţi ca bugetarii români, interesată de construirea de unităţi producătoare de energie, în România
Reprezentanţi ai companiilor chinezeşti China State Grid şi Shanghai Construction Group vor reveni în România, în cursul lunii martie, pentru a stabili care vor fi proiectele în care se vor implica, a declarat, pentru gândul, Liu Qiwei, consilier comercial al Ambasadei Chinei, la Bucureşti. Ministerul Economiei a confirmat, deja, oficial, existenţa negocierilor cu cele două companii (prima vizită, de tatonare, a oficialilor chinezi s-a consumat în luna ianuarie). Primăria Capitalei păstrează discreţia, dar există suficiente elemente care arată că discuţiile se vor purta asupra unor proiecte majore, precum celebra autostradă suspendată.
"Negocieri avansate" cu chinezi şi sud-coreeni
Liu Qiwei susţine că, în acest moment, nu se pot preciza proiectele ce vor fi discutate.
Totuşi, întrebat dacă autostrada suspendată, una dintre promisiunile de campanie ale primarului Sorin Oprescu, este unul dintre proiectele vizate, Qiwei a păstrat un moment de tăcere, apoi a replicat: "Nu pot să spun. Vom vedea". Nici Sorin Oprescu nu a vrut să dea un răspuns tranşant: "Când va exista ceva concret, se va da un comunicat oficial", a declarat edilul Bucureştiului, pentru gândul.
În luna septembrie 2009, Sorin Oprescu îl informa pe vicepreşedintele Comitetului Municipal din Beijing, Zhao Wenzhi, despre începerea discuţiilor cu firma Shanghai Construction Group (SCG), pentru construcţia în Bucureşti a autostrăzii suspendate, în parteneriat public-privat. SCG şi-a arătat atunci disponibilitatea de a investi în proiect 850 de milioane de euro. Zilele trecute, surse din Primăria Capitalei susţineau că negocieri avansate se poartă atât cu SCG (pentru tronsonul 2 al autostrăzii suspendate), cât şi cu o companie sud-coreeană (pentru tronsonul 1).
Cele mai lungi poduri, cele mai înalte clădiri din lume
► Shanghai Construction Group (SCG) este una dintre companiile care au construit unul dintre cele mai lungi poduri din lume (a fost locul I, la inaugurare, dar este locul 12, în prezent)
► Donghai / East China Sea Bridge (Podul Maritim al Chinei de Est), de 32,5 km, început în octombrie 2002 şi finalizat în iunie 2005, face legătura dintre Shanghai şi insula-port Yangshan.
► Grupul a mai construit şi câteva dintre cele mai înalte clădiri din lume.
► Între acestea, Shanghai World Financial Center (Centrul Financiar Mondial Shanghai), de 492 de metri - locul 3 între zgârie-norii planetei, după Dubai Tower, de 828 m şi Taipei Tower, de 509 m.
► Clădirea a fost terminată în 15 luni, fiind inaugurată în august 2008.
► Un alt record a fost doborât cu cel mai lung (la inaugurare, în 2003) pod de oţel cu segmente în formă de arc de cerc: Lu Pu Bridge Shanghai, 3,9 kilometri, depăşit doar de un alt pod din China (Chaotianmen).
► Cu afaceri în Statele Unite, Rusia şi Singapore, SCG ocupă constant una dintre primele 50 de poziţii în topul "225 de Antreprenori Internaţionali".
Cine e locul 8 în topul Fortune Global 500
Înfiinţată la sfârşitul anului 2002, China State Grid (CSG) este compania de stat a Chinei în domeniul electricităţii. Având peste 1,5 milioane de angajaţi (mai mulţi decât toţi bugetarii României), CSG a realizat, anul trecut, venituri de 1,26 de triliarde de yuani (135 de miliarde de euro - peste PIB-ul României), poziţionându-se pe locul 2 în China, după Sinopec, compania petrolieră de stat. Cu afaceri în Brazilia, Filipine, Rusia şi, în curând, Venezuela, CSG ocupă poziţia a opta în topul Fortune Global 500 şi poziţia 87 în topul World's 500 Most Influential Brands în 2010 (cele mai influente mărci în 2010), întocmit de World Brand Lab (un grup de evaluare constituit din economişti de la cele mai prestigioase universităţi americane şi britanice - Harvard, Yale, Oxford, Cambridge). China şi-a manifestat cu numeroase ocazii disponibilitatea de a investi în proiecte energetice din România, inclusiv în domeniul nuclearelectric, deci nu sunt excluse discuţii cu privire la implicarea în finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.
Polonezii au spart gheaţa
Colaborarea cu China în domenii-cheie, cum sunt energia şi infrastructura, este privită cu reticenţă în Uniunea Europeană, care a căutat să limiteze pe cât s-a putut "tăvălugul asiatic", pentru a nu fi scoase de pe piaţă companiile locale.
Cu toate acestea, criza economică a constrâns statele europene să accepte infuziile de capital din China, iar în decembrie 2009, Polonia a spart gheaţa: grupul China Overseas Engineering Group (Coveg) va construi 49,2 kilometri din autostrada ce va lega Varşovia de Berlin. Răspunzând criticilor venite din partea competitorilor (Strabag din Austria, Skanska din Suedia şi Ferrovial din Spania, companii ce îşi împărţiseră, până atunci, afacerea infrastructurii din Polonia), care i-au acuzat pe chinezi de dumping, oficialii polonezi susţin că preţurile "corecte" ofertate de Coveg au decis câştigătorul. Coveg a propus construcţia a 49,2 kilometri de autostradă pentru 754,5 milioane de zloţi (185 milioane euro), cu 44% sub nivelul prevăzut în devizul iniţial, de 1,7 miliarde zloţi (417 milioane euro). Conform standardelor de cost impuse de Ministerul Transporturilor din România, 29,2 kilometri de autostradă ar putea fi construiţi cu maximum 366 de milioane de euro, inclusiv TVA.

"Chinezii se mulţumesc cu un profit onest"
Conform Mediafax, Jerzy Frenkiel, director general al companiei Decoma, partenerul polonez al Coveg, a acuzat Strabag, Skanska şi Ferrovial că "sunt prea avide de câştig, chinezii se mulţumesc cu un profit onest".
Pentru a ajunge, însă, la performanţa respectivă, Coveg lucrează cu angajaţi chinezi în bună parte.
Până la aderarea la UE în 2004, în Polonia nu existau practic autostrăzi, dar de atunci au fost construiţi 837 de kilometri. În 2012, se va ajunge la peste 1.800 de kilometri de autostrăzi, potrivit planurilor guvernamentale.
gandul

Liam Neeson vorbeşte pentru prima dată despre moartea soţiei sale: "Am alergat atât şi nimeni nu mă lăsa să o văd..."







Actorul Liam Neeson a vorbit, într-un interviu acordat revistei Esquire, despre decesul soţiei sale, actriţa Natasha Richardson, din 2009, şi durerea prin care a trecut, informează accesshollywood.com.
Actriţa britanică Natasha Richardson a murit în martie 2009, la vârsta de 45 de ani, în urma unui accident de schi suferit în Canada, care i-a provocat leziuni severe la nivelul creierului 
Neeson spune că după ce a aflat că Natasha a suferit un accident la schi, a alergat la spital.
"Am intrat la Urgenţe, unde erau cam 70 - 80 de oameni cu mâini rupte, ochi învineţiţi, şi, pentru prima dată, nimeni nu m-a recunoscut. Nici asistentele, nici pacienţii. Nimeni. Şi am alergat atât şi nimeni nu mă lăsa să o văd. Şi mă uit peste ei, încep să împing... Ştiu că soţia mea este acolo undeva. Scot telefonul mobil şi un agent de pază vine şi îmi spune: «Îmi pare rău, domnule, nu aveţi voie să îl folosiţi aici» şi vroiam să îl întreb dacă mă cunoaşte, dar a dispărut pentru a răspune la un telefon sau ceva. Am ieşit afară. Era foarte frig şi eu mă întrebam ce o să fac? Cum să trec de agenţii de pază", declară actorul.
Neeson spune că apoi o asistentă l-a recunoscut şi l-a îndreptat spre camera soţiei sale. "Eram atât de recunoscător - pentru prima dată în nu ştiu cât timp - să fiu recunoscut. Şi asistenta spune: «Mergeţi în spate. Faceţi stânga. Este într-o cameră acolo». Aşa că am ajuns acolo. Toţi medicii aceia tineri, care arătau de 18 ani, mi-au inspirat numai răul", a mai povestit Neeson.
Richardson a fost ulterior transportată la Lenox Hospital din New York, unde a murit la scurt timp.
Liam Neeson spune că, după decesul soţiei sale, s-a refugiat în lucrul care ştie să îl facă cel mai bine: munca. "Cred că eram într-o stare de şoc. Dar este, într-un fel, o decizie proastă să te întorci la muncă. Este ceaţă, dar ştiu că tragedia aceasta nu m-a înnebunit de tot încă. Cred că am supravieţuit pentru că am fugit. Am fugit la muncă. Ascultă, ştiu câţi ani am şi sunt foarte aproape să pierd roluri, cum ar fi cel din «Taken». Aşa că rămân să mă pregătesc, rămân cu munca. Este destul de uşor să-ţi faci planuri legate de joburi, să te pregăteşti pentru multă muncă. Este eficient", a spus actorul.
"Dar ăsta este lucrul ciudat cu durerea. Nu te poţi pregăti pentru ea. Crezi că o să plângi şi o să treci peste. Îţi faci planuri că aşa o să fie, dar nu se întâmplă niciodată asta", mai declară Neeson.
Cu toate acestea, actorul a explicat că doar a amânat durerea de a o pierde pe femeia cu care a fost căsătorit din 1994 şi cu care are doi copii. "Te loveşte în mijlocul nopţii - ei bine, mă loveşte în mijlocul nopţii. Ies să mă plimb. Mă simt chiar mulţumit. Şi, dintr-o dată, boom", a mai spus Neeson.
Actorul irlandez Liam Neeson, în vârstă de 58 de ani, este cunoscut din filme precum "Pur şi simplu dragoste/ Love Actually", "Batman - Începuturi" şi "Teroare în Paris/ Taken", dar şi din trilogia "Cronicile din Narnia". Anul trecut, actorul a apărut printre altele în "3 zile de coşmar", "Echipa de şoc" şi "Înfruntarea titanilor".
gandul

Codul Muncii, ultima variantă a Guvernului VEZI MODIFICĂRI

Această variantă a proiectului Codului Muncii urmează să fie analizată vineri de partenerii sociali cu premierul Emil Boc.


Perioadă de probă de 90 de zile calendaristice, în ultima variantă a proiectului Codului Muncii
FOTO: romanialibera.ro


Perioada de probă ce poate fi stabilită pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, este de cel mult 90 de zile calendaristice, conform ultimei variante a proiectului Codului Muncii, obţinut de Agerpres.
Conform proiectului, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

De asemenea, pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
Proiectul de act normativ prevede că un utilizator poate apela la agenţi de muncă temporară pentru executarea unei sarcini precise şi cu caracter temporar, iar misiunea de muncă temporară se stabileşte pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.
Primirea la muncă a până la trei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei, conform proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va sancţiona cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
realitatea




Boc: În aprilie, România are toate şansele să iasă din recesiune. CREDEŢI CĂ DEPĂŞIM CRIZA?

Primul-ministru Emil Boc a susţinut că datele cele mai recente ale Institutului Naţional de Statistică arată că România poate anunţa oficial, în aprilie, că a depăşit recesiunea economică, dacă tendinţa actuală se menţine.


Boc susţine că România poate anunţa oficial, în aprilie, că a depăşit recesiunea economică / Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro



Pentru ca acest obiectiv să fie atins, este nevoie ca datele oficiale să înregistreze două trimestre la rând creşteri economice în comparaţie cu trimestrul anterior.
"Obiectivul fundamental al GuverNului pentru anul 2011este ieşirea din criză şi creşterea economică de 1,5-2%. Datele transmise ieri (marţi, n.r.) de Institutul Naţional de Statistică arată că, în luna aprilie, România are toate şansele să iasă din recesiune în mod oficial. Dacă şi în trimestrul I din 2011 vom avea o creştere în raport cu trimestrul IV din 2010, România este oficial din recesiune", a spus Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
De asemenea, acesta a anunţat că rata de ocupare a forţei de muncă tinde să crească. "Rata şomajului, care şi aşa este sub media europeană, este în continuă scădere. În ianuarie faţă de decembrie, iar în februarie se conturează o rată mai mică decât în ianuarie. Numărul contractelor de muncă active se apropie de 6.000.000, ceea ce înseamnă că, până la urmă, măsurile dure pe care am fost obligaţi să le luăm încep, încet-încet, să-şi arate roadele", a anunţat primul-ministru.

Acesta a susţinut că, pe lângă informaţia de ordin statistic, depăşirea oficială a recesiunii are şi alte efecte beneficie. "Dincolo de impactul psihologic asupra fiecăruia dintre noi, ieşirea înseamnă şi un plus, chiar dacă destul de mic, de prosperitate", a conchis Boc.



Robin Hood, inamicul nr.1 in Grecia, cautat si la noi. Recompensa: 1 mil.€

I se spune "Robin Hood" pentru ca isi impartea prada cu saracii, dar chiar si asa autoritatile elene sunt gata sa dea oricui un milion de euro, daca il da pe mana politiei.


WANTED- RECOMPENSA 1 mil.euro
Robin Hood


Anuntul este valabil si pentru noi romanii intrucat exista informatia potrivit careia un bandit grec extrem de violent s-ar putea ascunde pe teritoriul tarii noastre.
Barbatul, condamnat pentru rapiri si jafuri armate la banci, este vestit in intreaga lume, dupa ce a evadat din penitenciar cu un elicopter.
Astfel a disparut Vasili Paleokostas dintr-o puscarie de maxima securitate. Odata cu el a urcat in elicopter si un detinut albanez, condamnat pentru crima. Gardienii au deschis focul asupra aparatului de zbor, dar li s-a raspuns cu rafale de arma automata.
Se intampla in 22 februarie 2009, iar de atunci Vasili Paleokostas a disparut fara urma. Autoritatile de la Atena lanseaza acum urmatoarea teorie: cum evadatul cunoscuse un roman in inchisoare, politistii presupun ca acesta s-ar fi ascuns in Romania. Ei l-au dat in urmarie internationala si au cerut poltistilor de la Bucuresti sa ii sprijine.
Recompensa de un milion de euro
De ce o suma asa de mare? Poate si pentru ca Paleokostas a umilit de doua ori politia elena. Evadarea din 2009 este doar reeditarea unei intamplari din 2006. Si atunci, Paleokostas a avut complici care l-au salvat in zbor.
Vassili Paleokostas a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru rapire si talharie, asa ca este considerat un infractor periculos. El ar fi jefuit banci cu mana armata, ar fi atacat sectii de politie si ar fi trimis un colet cu o bomba ministrului de interne.
protv