joi, 3 februarie 2011

Boc anunţă creşteri salariale de 15% pentru bugetari şi majorări de pensii, din februarie

După atâtea tăieri şi sărăcie, bugetarii pot să-şi mai descreţească frunţile. Premierul Emil Boc are veşti mai bune pentru ei. În februarie, bugetarii vor lua primele salarii majorate cu 15%. Motive de bucurie au şi pensionarii încadraţi în grupele I şi II de muncă, pentru că vor primi bani în plus.


Guvernul redă bugetarilor, începând cu luna februarie, 15% din salariile reduse
Guvernul redă bugetarilor, începând cu luna februarie, 15% din salariile reduse / FOTO: radicalonline.info

"Încetul cu încetul, începem să avem semne bune că mergem în direcţia corectă. Un asemenea semn este de exemplu faptul că, începând cu luna februarie, fiecare bugetar va primi pe card cu 15% mai mulţi bani decât a primit în octombrie. E un semn că lucrurile merg în direcţia bună. Nu este foarte mult, dar este ceva", a declarat premierul Emil Boc, miercuri seara, la postul public de televiziune.
Şi, tot din februarie, 1.541.000 de pensionari, beneficiarii grupelor de muncă I şi II, vor primi pensiile mărite. Majorarea, asigură primul-ministru, va fi permanentă.
"Prin noua Lege a pensiilor, pe care am aprobat-o la sfârşitul lui 2010, beneficiarii grupelor de muncă 1 şi 2, încadraţi în această activitate până la 1 aprilie 2001, deci cei care au lucrat în condiţii de muncă dificile, vor primi un sprijin financiar prin aplicarea acestor grupe de muncă la pensie", a spus premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.
Potrivit premierului, pensia acestei categorii de pensionari va creşte, în medie, cu 93 de lei.
"E vorba de 1.541.000 de pensionari care intră în această categorie. Acest lucru este posibil ca efort pe care l-am făcut anul trecut de adoptare a noii legi a pensiilor, care a impus principiul contributivităţii, şi ne-a permis să avem o lege corectă cu 22 de milioane de români. Să eliminăm acele pensii speciale care n-aveau la bază principiul contributivităţii, să-i răsplătim pe cei care au lucrat în grupe de muncă speciale, adică în condiţii grele, dificile, şi să aibă un bonus la pensie. Şi azi, începând cu 2010, pentru că în februarie se vor da banii inclusiv pentru ianuarie, 1.541.000 de pensionari din grupele I şi II vor avea acest spor la pensie, care va fi permanent. Media este de 93 de lei. Sunt şi creşteri de 158-160, şi de 80, în funcţie de locul în care au lucrat. Dacă cu raţionalitate, răbdare şi cu lucrul bine făcut, mergem pe această direcţie, ne vom consolida fiscal, iar România va fi ferită pe viitor să mai aibă probleme aşa cum a avut în 2009 şi 2010", a spus premierul.

sursa:http://www.realitatea.net


DIICOT: 21 de percheziţii în Prahova, pentru prinderea unei grupări de proxeneţi

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează, joi, 21 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova, în vederea destructurării unei grupări formată din 25 de persoane, specializată în săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, trafic de minori, consum de droguri şi spălare de bani.


La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti au fost conduse, în vederea audierii, 40 de persoane. 

Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT, gruparea, condusă de Ştefan Radian, zis 'Radică', lider în lumea interlopă prahoveană, a exploatat sexual mai multe victime minore, determinându-le prin constrângere şi înşelăciune să practice prostituţia. 

Membrii grupării au recrutat mai multe persoane de sex feminin în vederea practicării prostituţiei, asigurându-le acestora protecţia şi suportând cheltuielile de cazare şi transport. 

Acţionând în acest mod, în perioada 2009 - 2011, învinuiţii au exploatat 18 victime, având vârste cuprinse între 14 şi 28 de ani şi au obţinut aproximativ 150.000 de euro. 

Procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurator asupra a 5 autoturisme de lux şi două imobile. 

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Ploieşti şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul G.M.J. 'Matei Basarab' Ploieşti. AGERPRES

10.000 de persoane aşteptate astăzi la înmormântarea lui Bartolomeu Anania

Înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe va fi înmormântat astăzi, la ora 12.00, în Catedrala Metropolitană din Cluj.Bartolomeu Anania

Peste 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi joi la funeraliile fostului Mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania, informează Adevărul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei, părintele Bogdan Ivanov, “Mitropolia Clujului a pregătit şi va împărţi credincioşilor prezenţi 12.000 de colaci, pomană de suflet pentru mitropolitul trecut la cele veşnice".
Două ecreane uriaşe vor fi amplasate în Piaţa Avream Iancu pentru ca slujba să poată fi văzută de toţi doritorii.
ÎPS Bartolomeu a murit luni la 89 de ani. Slujba de îngropare va fi oficiată de Patriarhul României, Daniel şi va începe la ora 12.00.




De la ora 9, în Catedrală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească, urmată, la ora 12, de slujba prohodului, oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Biroului de presă al Mitropoliei. La înmormântare sunt aşteptate înalte feţe bisericeşti din ţară şi străinătate, precum şi premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.
ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Crişanei, Albei şi Maramureşului, a murit luni, la vârsta de 89 de ani, ca urmare a unor afecţiuni pulmonare şi cardiace, agravate în ultima lună.
ÎPS Bartolomeu Anania s-a aflat sub supraveghere medicală, începând din dimineaţa zilei de 25 ianuarie, la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I, fiind internat în unitatea sanitară clujeană imediat după revenirea sa de la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, unde a fost supus, între 14 şi 24 ianuarie, unor investigaţii medicale. În baza acestora, specialiştii vienezi urmau să decidă asupra unei posibile intervenţii chirurgicale minim invazive pe cord, constând în implantarea unei valve aortice. În urma investigaţiilor, medicii austrieci au ajuns la concluzia că operaţia preconizată nu este în măsură să amelioreze starea de sănătate a mitropolitului, pe fondul afecţiunilor cardio-respiratorii grave de care suferea.
Înaltul ierah a revenit de la AKH din Viena cu un avion sanitar, un echipaj SMURD preluând asistenţa sa medicală, până la spitalizarea la Clinica Chirurgie I. Mitropolitul a fost aşteptat la aeroport de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, alături de zece preoţi.
Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, a fost cunoscut atât pentru activitatea sa misionară, cât şi ca om de litere.
În anul 2001, în coordonarea sa a apărut cea mai nouă biblie sinodală românească, în ediţie jubiliară, cu hărţi şi concordanţă, tradusă după Septuaginta (traducerea Pentateuhului şi a celorlalte cărţi ale Vechiului Testament din ebraică în greacă).
ÎPS Bartolomeu Anania a urmat şcoala primară în satul natal, iar cea secundară la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A absolvit cu diplomă de bacalaureat şi Liceul "Mihai Viteazul" din Capitală.
La 2 februarie 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş. Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În toamna anului 1944, s-a înscris la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj. S-a aflat în fruntea grevei studenţeşti contra guvernului condus de Petru Groza, la 6 martie 1946, acţiune în urma căreia a fost exmatriculat din cele două unităţi de învăţământ superior.
Şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, obţinând titlul de "licenţiat în teologie", în anul 1948. Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar între 1949 şi 1950 - inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.
Arestat din nou, în 1958, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud. În anul 1966 a fost trimis la Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Statele Unite ale Americii, de către Biserica Ortodoxă Română.
Reîntors în ţară, a fost numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului. La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Hirotonirea întru arhiereu şi instalarea în Catedrala din Cluj-Napoca a fost celebrată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, la 7 februarie 1993
Din acest moment a început misiunea de excepţie în fruntea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului la 2 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006, de un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.
Ca scriitor, mitropolitul Bartolomeu Anania a publicat dramele "Mioriţa" (1966), "Meşterul Manole" (1968), "Du-te vreme, vino, vreme!" (1969), "Păhărelul cu nectar", "Steaua Zimbrului" (1971), şi "Poeme cu maşti" (1972). În anul 1982 i-a fost decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.
Alte opere scrise de înaltul ierarh sunt volumul de poezii "Geneze" (1971), "Istorii agrippine" (1976), "File de acatist" (1981), Anamneze" (1984), "Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi" (1992), "Poezie religioasă românească modernă" (1992). La acestea se adaugă volumele de proză şi de eseuri "Greul Pământului" (1982), "Rotonda plopilor aprinşi" (1983), albumul "Cerurile Oltului" (1990), "Amintirile peregrinului Apter" (1991), romanul exotic "Străinii din Kipukua" (1979) şi multe altele.
Aproximativ 250 de jandarmi şi poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică în zona Catedralei Metropolitane din Cluj-Napoca, unde va fi oficiată slujba religioasă de înmormântare a ÎPS Bartolomeu Anania. De asemenea, în zona Catedralei Metropolitane vor fi şi aproximativ 90 de poliţişti de la siguranţă publică şi poliţia rutieră, precizează un comunicat al IPJ Cluj.

Comandantul armatei egiptene îi atrage atenţia lui Hosni Mubarak: «Nu vrem să mori ca Nicolae Ceauşescu»




Nicolae Ceauşescu, fostul dictator al României, a pierdut puterea după ce a dat ordin ca armata să tragă în populaţie

Bucurie doar pe jumătate pentru milioanele de oameni care-l contestă de zece zile pe liderul egiptean Hosni Mubarak.
Marţi, aproape de miezul nopţii, Mubarak şi-a arătat chipul la televizor şi a anunţat că nu va mai candida la un nou mandat de preşedinte, la alegerile care vor avea loc în toamnă. Dacă acest lucru a stârnit urale din partea manifestanţilor din marile oraşe egiptene, faptul că Mubarak nu se retrage de acum din funcţie i-a făcut să continue să protesteze toată noaptea. Deşi existau speranţe că egiptenii se vor linişti şi vor pleca la casele lor după declaraţiile făcute de Mubarak, situaţia nu a fost deloc aşa. Dimpotrivă, ieri, la Cairo, s-au înregistrat violenţe între contestatarii şi suporterii lui Mubarak. 

Egipteni pe cămile sau pe cai au venit în piaţa Tahrir din Capitală şi s-au luat la bătaie între ei sau cu soldaţii. De altfel, comandantul armatei egiptene i-ar fi transmis, conform ziarului britanic The Guardian, un mesaj lui Mubarak, în care i-ar fi scris : “Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să mori ca Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace”. Ministerul de Interne egiptean a cerut, spre seară, protestatarilor, printr-un mesaj televizat, să evacueze piaţa Tahrir. Situaţia s-a mai calmat la Cairo, o mare parte dintre manifestanţi plecând spre casă în linişte
Armata a intrat cu tancurile în piaţa centrală din Cairo, dar nu a intervenit în bătăile dintre protestatari
16 morţi în luptele de stradă

Cel puţin 16 egipteni au murit, ieri, iar alte câteva sute au fost răniţi, după ce susţinătorii lui Mubarak s-au bătut cu pietre şi răngi cu contestatarii liderului. Armata a intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene în încercarea de a evacua piaţa. Presa egipteană a relatat că şi un membru al forţelor armate a decedat.
Manifestanţii s-au bătut, ieri, la Cairo


Articol semnat de Alina Vlad