joi, 24 februarie 2011

Recifele de corali vor dispărea până în 2050, avertizează cercetătorii

Zeci de mii de kilometri plini de superbe recife de corali ar putea rămâne fără ele până în 2050, din cauza poluării, schimbărilor climatice şi pescuitului excesiv, avertizează cercetătorii.


Recifele de corali ar putea dispărea până în 2050 / FOTO: flickr.com
FOTO: flickr.com
Cele mai frumoase recife ale lumii din Oceanul Indian, din Australia şi din Caraibe riscă să dispară.

Ecologiştii avertizează că consecinţele pentru ţările care depind de recife pentru hrană şi venituri vor fi devastatoare.

World Resources Institute din Washington şi alte 25 de organizaţii atrag atenţia asupra acestui pericol în raportul "Recifele în pericol".

"Presiunea asupra uscatului, coastelor şi apelor se transformă într-o adevărată furtună de ameninţări asupra recifelor", a declarat Jane Lubchenko, administrator la Administraţia americană pentru Oceane şi Atmosferă.

"Este clar că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, mai ales a dioxidului de carbon, este absolut necesară dacă vrem să prevenim dispariţia recifelor", a mai spus cercetătorul.

Mările mai calde cauzate de încălzirea globală, acidifierea oceanelor din cauza poluării cu dioxid de carbon, navigaţia, pescuitul excesiv şi dezvoltarea coastelor şi a agriculturii, reprezintă toată ameninţări la adresa recifelor de corali.

Ultimul studiu, realizat în 1998, a descoperit că aproape 60% din recifele de corali erau ameninţate de activitatea umană.

Peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume depind de recifele de corali pentru hrană şi venituri. Raportul estimează că recifele de corali aduc 18 miliarde de lire sterline pe ani.

Dacă ameninţările la adresa recifelor de corali nu se schimbă, peste 90% din recife vor dispărea până în 2030 şi aproape toate până în 2050.

Peste 275 de milioane de oameni trăiesc pe recifele de corali. În peste 100 de ţări, recifele protejează peste 150.000km de coastă.



Raportul a identificat 27 de naţiuni - cele mai multe din Caraibe şi din oceanele Indian şi Pacific - care sunt vulnerabile social şi economic dacă se pierd recifele de corali. Printre acestea, cele mai vulnerabile sunt Comoros, Fiji, Grenada, Haiti, Indonesia, Kiribati, Filipine, Tanzania şi Vanuatu.

Autorităţile locale fac eforturi pentru protejarea recifelor şi pentru prevenirea pescuitului excesiv, însă problema pusă de schimbările climatice este una extrem de dificilă şi trebuie rezolvată la nivel global.

Galerie foto :







realitatea si romanianews



Niciun comentariu: