sâmbătă, 19 februarie 2011

Incendiu la un hotel de lux din Mamaia

Un hotel de lux din Mamaia a luat foc vineri spre sâmbătă noaptea. Focul a izbucnit la mansardă şi s-a extins rapid la etajele superioare.


Potrivit pompierilor, incendiul a izbucnit în podul imobilului, din cauza unui scurtcircuit



Pompierii au intervenit rapid şi, în aproximativ 3 ore, au reuşit să stingă flăcările.
Din primele verificări, se pare că incendiul a pornit de la un scurt-circuit. Hotelul era gol şi nimeni n-a fost rănit. Urmează ca pompierii să stabilească de la ce a pornit focul.
realitatea

Secretele hibernării urşilor, dezvăluite de oamenii de ştiinţă VEZI VIDEO

Secretele hibernării urşilor ar putea salva mii de vieţi umane, spun cercetătorii.


Ursoaică în hibernare, alături de puiul său / FOTO: All Canada Photos/Alamy

Oamenii de ştiinţă cred că dacă mecanismul poate fi reprodus la oameni, atunci "ora de aur" - perioada de timp critică după ce un om a suferit un atac de cord, un atac cerebral sau un traumatism major - ar putea fi extinsă la "ziua de aur".

Oamenii de ştiinţă au descoperit că urşii negri îşi încetinesc metabolismul cu 75% pentru a dormi aproape jumătate de an, fără a mânca sau a bea apă.

În acelaşi timp, îşi încetinesc bătăile inimii dramatic, câteodată având chiar o bătaie la 20 de secunde.

Acesta este primul studiu în care cercetătorii au putut monitoriza urşii negri din America de Nord, în timpul hibernării lor de şapte luni. Rezultatele i-au uimit pe experţi.

Ei spun că descoperirile sunt extrem de importante pentru medicină - ar putea permite doctorilor să încetinească metabolismul pacienţilor în timp ce aşteaptă tratamentul salvator. Rezultatele ar putea ajuta şi astronauţii în lungile călătorii prin spaţiu, aceştia intrând în hibernare până la destinaţie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în timpul hibernării urşilor, pulsul încetineşte de la circa 55 de bătăi pe minut la doar 14.

"De fiecare dată când ursul respiră, inima lui accelerează pentru un scurt moment, ajungând la pulsul unui urs care se odihneşte pe timp de vară. După ce respiră, inima încetineşte din nou", a explicat dr. Olvind Tolen, de la Universitatea din Alaska.

Cercetătorii, care au publicat studiul în revista Science, au studiat cinci urşi negri capturaţi de autorităţi, atunci când s-au apropiat prea mult de oraşele din Alaska.

În sălbăticia din Alaska, urşii îşi petrec între 5-7 luni în hibernare, în fiecare iarnă. În acest timp, ei nu mănâncă, nu beau, nu urinează şi nu defechează. Totuşi, primăvara ies din bârlog în cele mai bune condiţii de sănătate.

Oamenii de ştiinţă au implantat în corpurile urşilor studiaţi transmiţătoare radio pentru a monitoriza pulsul, temperatura corpului şi activitate musculară.

Măsurătorile nivelului de oxigen din sânge au arătat că urşii şi-au încetinit metabolismul la doar 25% faţă de cel din timpul verii. Metabolismul încetinit îi ajută să trăiască doar din grăsimea acumulată în timpul verii şi toamnei.

Temperatura corpului a fluctuat între 30 - 36 grade Celsius, într-un ciclu de şapte zile, un lucru nemaiîntâlnit până acum la alte animale care hibernează. Când temperatura corpului a ajuns la 30 de grade, urşii au început să tremure, iar temperatura a ajuns la 36 de grade.

Hibernarea este un fenomen des întâlnit la animale, iar oamenii ar putea să mai aibă încă genele care să ajute corpul să încetinească metabolismul pentru perioade lungi.

"Trebuie să descoperim bazele genetice şi moleculare pentru a putea încetini metabolismul oamenilor. Dacă am reuşi, am putea crea noi terapii şi medicamente pentru a preveni osteoporoza, atrofierea muşchilor sau chiar pentru a-i pune pe oameni în hibernare până se găsesc tratamentele pentru ei", a spus dr. Brian Barners, co-autor al studiului.

realitatea

Grav accident pe DN21. Un om a murit şi trei sunt grav răniţi

Un grav accident de circulaţie s-a produs sâmbătă dimineaţa lângă localitatea Drajna din judeţul Călăraşi. O persoană a murit, iar trei sunt rănite. Printre persoanele rănite se află şi o femeie gravidă.


O persoană a murit şi trei au fost rănite în urma unui accident în judeţul Călăraşi
FOTO:Grup RC



"Accidentul s-a produs în jurul orei 7.20, pe DN21, care face legătura dinre Drajna şi Călăraşi. În accident au fost implicate o autoutilitară şi un autoturism Dacia. Din păcate, persoana din autoturismul Dacia a decedat. În acest moment nu se cunosc cauzele producerii accidentelor", a declarat Mihai Ionescu, ofiţer de relaţii publice ISU Călăraşi.
realitatea

Foto:Apare Dacia POPSTER. Vezi cât va costa

   Popster va avea 4,5 metri lungime şi un preţ de 14.800 de euro, cu 6.000 de euro mai ieftin decât un Renault Scenic.


Dacia Popster apare în 2011



În 2011, Dacia urmează să scoată un monovolum compact, care poartă acum numele de cod J92 şi un vehicul utilitar botezat, pentru moment, K67. Primul model ar putea fi scos pe piaţă sub numele de Popster, scrie automobile-magazine.fr. Maşina va avea un design mai degrabă convenţional, cu cea de-a treia fereastră pătrată şi cu clasicele portiere-spate culisante.
Popster va avea 4,5 metri lungime şi un preţ de 14.800 de euro, cu 6.000 de euro mai ieftin decât un Renault Scenic. Popster va avea şi o variantă utilitară, mai spartană decât monovolumul, ce va fi dotată cu uşi culisante.  

realitatea