luni, 7 februarie 2011

Este posibilă o nouă mineriadă?

Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă în cazul în care Guvernul nu intervine urgent, au declarat lideri sindicali după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.
Liderul sindical de la mina Livezeni, Adrian Jurcă, a declarat că sindicaliştii au prezentat problemele atât din minerit cât şi din alte companii cu capital de stat şi au cerut atât Fondului, cât şi Băncii Mondiale să solicite Guvernului să intervină urgent în aceste sectoare. "Am explicat FMI că avem nevoie urgentă de un plan social de restructurare şi de reorganizare în Valea Jiului, este nevoie de intervenţia urgentă a Guvernului în problema Văii Jiului prin înfiinţarea celor două companii energetice din care să facă parte şi Compania Naţională a Huilei (CNH)", a declarat Adrian Jurcă.
Liderul sindical a subliniat că, din 3 ianuarie, CNH funcţionează fără subvenţie şi toată producţia vândută acoperă doar 80 la sută din plata salariilor.
"Suntem într-o situaţie foarte critică, Executivul nu-şi mai poate permite ca celelalte guverne să împingă problema Văii Jiului până la alegeri şi după alegeri să vedem ce facem", a mai spus Adrian Jurcă.
Liderul sindical a precizat că FMI este de acord cu aproximativ toate solicitările sindicatelor şi va cere Guvernului să ia măsuri urgente.
"Este o problemă foarte urgentă, Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, nu vreau să mă gândesc ce vor face 8.700 de oameni dacă nu-şi vor primi salariile. Este posibilă o nouă mineriadă", a spus Jurcă.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că joi, va avea loc a întâlnire la care vor participa ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor.
El a spus că nu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinirea mineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă.
"Joi, vom avea o nouă întâlnire cu conducerea (CNH - n.r.) şi sindicate pentru a lua o decizie finală cu ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, deci cu restructurarea pe care am început-o şi vrem să o finalizăm pentru a da un moment de linişte şi de echilibru celor care lucrează în sistem, în minerit. Aşa cum am mai declarat, nu vrem ca acest sector să dispară, dimpotrivă, vrem să sprijinim mineritul, şi ne dorim crearea cât mai multor locuri de muncă în această zonă şi, bineînţeles, dacă va fi nevoie, la un moment dat, şi de soluţii alternative", a spus Ariton.
sursa:romanialibera.ro

70.000 de lei pentru familiile minerilor din Uricani, de la CNH

Familiile minerilor decedaţi în accidentul de la Uricani au primit câte 70.000 de lei din partea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, a declarat, luni, Oana Stoicuţa, purtător de cuvânt al companiei, citat deNewsIn.
Cele cinci victime ale accidentului de la Uricani vor fi înmormântate marţi, când a fost declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila. Astfel, la ora 12.00, timp de trei minute, instituţiile publice din judeţ îşi vor înceta activitatea, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor cinci mineri morţi la Uricani.
explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs
în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.
În urma exploziei, cele cinci persoane au murit. Cei cinci mineri vor fi înmormântaţi marţi, în localităţile Lupeni şi Uricani, trupul neînsufleţit al unuia dintre aceştia fiind depus la o capelă, în timp ce trupurile celorlaţi au fost duse la familiile lor.
Ziua de marţi a fost declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila, care stabileşte că, timp de trei minute, instituţiile publice îşi vor înceta activitatea, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor cinci mineri morţi la Uricani.
Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani au început, luni, audierea salvatorilor minieri care au intrat în subteran, sâmbătă, după producerea deflagraţiei.
sursa:romanialibera.ro

Cum sa castigi la Loto. Explica un american care a ghicit numerele de 7 ori

Isprava unui american din Florida care a devenit milionar este deja obiect de studiu. Pentru ca reusit sa ghiceasca numerele de atatea ori, el este convins ca a descifrat misterul.

Barbatul mai recomanda ca, atunci cand biletul se dovedeste a fi castigator, norocosul sa investeasca o parte din suma tot in bilete la loterie.
Castigurile sale depasesc un milion de dolari, insa carcotasii s-au grabit sa comenteze ca n-are niciun secret, ci este pur si simplu extrem de norocos.
"Nu va alegeti numerele rapid, la intamplare. Este foarte important ca acea combinatia de numere pe care o joci sa nu fi iesit vreodata castigatoare", sunt primele sfaturi ale lui castigatorul Richard Lustig.
sursa:protv.ro

„Revoluţia” din Egipt devine „Piaţa Universităţii” din 1990




Puterea îi lasă să protesteze până vor pleca singuri acasă, dar manifestanţii nu vor ca armata să părăsească Piaţa Tahrir
Nu s-a stins încă, dar "revoluţia" din Egipt se transformă, pe zi ce trece, într-un protest similar "Pieţei Universităţii" (22 aprilie - 15 iunie 1990) de la Bucureşti. Piaţa Tahrir este scena unei adunări populare permanente, unde oamenii şi-au întins corturi şi cer încă demisia lui Hosni Mubarak, dar fără ca negocierile politice privind viitorul Egiptului să mai depindă de protestele publice.
Mubarak, vicepreşedintele Omar Suleiman şi alţi reprezentanţi ai regimului la putere au anunţat că nu vor evacua piaţa cu forţa, iar armata a încercat, sâmbătă şi duminică, să îşi retragă tancurile. Protestatarii au dormit sub maşinile de luptă de teamă ca ele să nu dispară. Fără prezenţa militarilor, oamenii se simt expuşi pericolului de a fi atacaţi de militanţi "pro-Mubarak".
Atacurile susţinătorilor preşedintelui asupra protestatarilor din piaţă, la 2 şi 3 februarie, au provocat nouă morţi şi circa o mie de răniţi. Manifestanţii se tem că, fără protecţia militarilor - care nu au intervenit în primă fază, dar ulterior au ţinut la distanţă cele două tabere - violenţii "fani" ai lui Mubarak se vor întoarce.
Duminică, în Piaţa Tahrir mai erau vreo 2.000 de protestatari decişi să rămână zi şi noapte acolo. În paralel, vicepreşedintele Suleiman şi cea mai mare formaţiune de opoziţie, Frăţia Musulmană (FM), au anunţat că vor începe negocier. FM a renunţat la condiţia plecării imediate a lui Mubarak, iar regimul a mai arătat un gest de bunăvoinţă: demisia câtorva oficiali din rândurile partidului la putere (NPD), inclusiv a fiului preşedintelui Gamal Mubarak.
În rândurile Opoziţiei seculare, aura de lider al lui Mohamed ElBaradei pare să se stingă. Prezent în Piaţa Tahrir, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa (fost ministrul de Externe sub Mubarak), a fost primit cu urale şi strigăte "Te vrem preşedinte!".
sursa:gandul.ro

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, are o AVERE ESTIMATĂ LA 70 DE MILIARDE DE DOLARI


Hosni Mubarak este bănuit că are bani cât şeicii din emiratele Golfului Persic. Foto: Reuters, Nasser Nuri



Preşedintele egiptean şi cei doi fii şi-au pus banii la adăpost în bănci elveţiene şi în investiţii imobiliare în SUA şi UK
În trei decenii la conducerea Egiptului, Hosni Mubarak şi cei doi fii şi-au pus deoparte o avere 70 miliarde USD, potrivit estimărilor unor experţi în afacerile desfăşurate de regimul său. Banii sunt strânşi în conturi din bănci elveţiene şi britanice sau plasaţi în investiţii imobiliare din Londra, New York (NY) şi Los Angeles (LA), arată o estimare a cotidianului britanic The Guardian.
Faptul că circa 40% din cele 79 milioane de egipteni trăiesc cu venituri sub doi USD pe zi nu l-a descurajat pe Mubarak în a face investiţii inteligente în case de pe celebrul bulevard Rodeo Drive din Beverly Hills (LA), în imobile din cartierul exclusivist londonez Belgravia şi în apartamente din Manhattan (NY). Lor li se adaugă imobile la Marea Roşie, mai ales în Sharm el-Sheikh.
Estimările au fost făcute, iniţial, de cotidianul algerian El Khabar şi completate de opinia lui Amaney Jamal, profesor la Universitatea Princeton. Jamal a declarat pentru ABC News că Mubarak "urmează tiparul altor dictatori arabi, a căror avere nu a fost atinsă de transferul puterii". Liderul egiptean s-a îmbogăţit graţie afacerilor armatei şi ale Statului egiptean, crede Jamal.
Orice afacere străină nu se poate deschide în Egipt fără un partener local care să deţină cel puţin 20% din firmă. Aceasta ar fi una dintre sursele de îmbogăţire a lui Mubarak. Banii câştigaţi pe acestă cale au fost folosiţi pentru a cumpăra hoteluri la Marea Roşie şi locuinţe de lux în restul lumii.
Locuinţa din Wilton Place (Londra) a fiului cel mare, Gamal Mubarak, unde presa britanică bănuia în ultimele zile că acesta s-ar ascunde este doar una dintre "investiţii". Bani gheaţă sunt depuşi în conturi de la banca elveţiană UBS şi de la o băncă britanică "naţionalizate" după 2008, Bank of Scotland. Afacerile familiei aduceau profituri de 15 milioane USD pe an, potrivit cotidianului El Khabar.
sursa:gandul.ro




Un român a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie

La 30 ianuarie 1945, aproape 9.500 de persoane au murit după ce nava germană Wilhelm Gustloff a fost torpilată, în Marea Baltică, de un submarin rus, la comanda căruia se afla capitanul Alexandru Marinescu.


Un român a provocat cea mai mare catastrofă maritimă din istorie
Un român a provocat cea mai mare catastrofă maritimă din istorie / FOTO: forum.axishistory.com



Titanicul este cea mai cunoscută tragedie maritimă. Celebrul vapor de lux, scufundat în 1912 care a provocat moartea a 1.517 oameni, a fost subiect de film şi romane, însă nu este nici pe departe cea mai mare catastrofă maritimă din istorie.
La 30 ianuarie 1945, aproape 9.500 de persoane au murit după ce nava germană Wilhelm Gustloff a fost torpilată, în Marea Baltică, de un submarin rus, la comanda căruia se afla capitanul Alexandru Marinescu.
Fiu al lui Ion Marinescu, un constănţean care a fugit în Ucraina după ce a bătut un ofiţer, şi-a schimbat numele în Alexander Marinesko, şi aşa a intrat în istorie ca fiind omul care a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie.
Povestea catastrofei este relatată chiar de supravieţuitori, pe site-ul Wilhelm Gustloff. În ianuarie 1945, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce ruşii au ajuns în estul golfului Danzig, 35.000 de refugiaţi şi de soldaţi străini erau, claie peste grămadă, în postul Gotenhafen (actualul oras polonez Gdynia). Ei aşteptau să fie evacuaţi din calea ruşilor, iar navele germane au declanşat operaţiunea "Hannibal" pentru a-i ajuta.
Vasul Wilhelm Gustloff părăsea în după-amiaza zilei de 30 ianuarie 1945 portul Gotenhafen (Gdynia), cu destinaţia Kiel, Germania. Deşi avea o capacitate de numai 2.000 de locuri, la bordul fostei nave de lux au urcat în jur de 1.500 de militari şi 9.000 de civili. La ora 20.25, submarinul sovietic S-13, comandat de Alexandru Marinescu, a ridicat periscopul. 
sursa:realitatea.net

Au apărut primele Dacia Duster second hand. Vezi preţurile

Pe site-urile de vânzări auto au apărut primele oferte de vânzare a autoturimelor Dacia Duster rulate.


Cel mai mic preţ afişat pentru un Duster este de 8.900 de euro brut, maşina fiind neînmatriculată (deci adăugaţi şa valoarea taxei de poluare). Autoturismul, scos la vânzare de o firmă din Odorheiu Secuiesc, are 421 km rulaţi, are doar tracţiune faţă, şi este echipată cu un motor pe benzină de 1,6 litri şi 110 cai, euro 4.


Următorul preţ pentru solicitat pentru un Duster, din cele cinci oferte disponibile pe autovit.ro. este de 9.950 de euro net, maşina fiind vândută de un proprietar din Iaşi. Autoturismul, dotat şi el doar cu tracţiune faţă, este înmatriculat în noiembrie 2010, are un rulaj de 980 km şi are acelaşi motor, 1,6 16 V pe benzină. Printre dotările opţionale, merită menţionat ESP.

Cel mai mare preţ solicitat pentru un Duster este de 17.940 de euro brut, maşina fiind vândută de o firmă din Alexandria, jud. Teleorman. Maşina este de fapt nouă (doar 5 km rulaţi) şi este înmatriculată. Este vorba despre o Dacie Duster cu tracţiune intergrală, motor diesel de 1,5 litri şi 110 cai, norma euro 5 şi cu destule dotări opţionale: ESP, volan îmbrăcat în piele, airbaguri laterale, etc.

sursa:money.ro