joi, 24 februarie 2011

Descinderi în Vama Ploieşti: şeful vămii a fost ridicat de procurorii DNA

Procurorii DNA şi poliţiştii au făcut mai multe descinderi în Vama Ploieşti.  Maşina de serviciu a şefului vămii, Cornel Costea, a fost percheziţionată, iar acesta a fost adus la DNA Bucureşti pentru audieri.


Sunt vizate firme de import-export de legume şi fructe
Sunt vizate firme de import-export de legume şi fructe



O nouă descindere în vămi. Joi a venit rândul Vămii Ploieşti.  Au fost vizaţi angajaţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, acuzaţi de luare de mită, dar şi firme de import-export de legume şi fructe.
Poliţiştii au percheziţionat maşina şefului Vămii Ploieşti şi au ridicat mai multe acte din vamă. Se pare că poliţiştii căutau o sumă de bani pe care acesta ar fi luat-o mită.Şeful Vămii Ploieşti, Dorel Costea a fost ridicat de procurorii DNA. El a fost adus la DNA Bucureşti pentru audieri.
"Dorel Costea a fost numit politic director la Vama Ploieşti. Aceste firme verificate îşi făceau vama la Ilfov şi la Bucureşti, dar odată cu venirea lui Costea s-au mutat aici. Ar fi vorba de o mita de 10.000 primită de Costea, pe care o caută DNA.  Cornel Costea a protestat acum câteva zile şi a prins nişte oameni care îl filau", a declarat pentru Realitatea Tv, Dragoş Pătraru, jurnalist local din Ploieşti.
Seful Vamii Ploiesti , Dorel Costea declara intr-un interviu pentru ziarul local Altphel ca a cheltuit 10.000 de euro pentru a-si sarbatori ziua de nastere , la sfarsitul lunii ianuarie . Dorel Costea este cunoscut că ar avea legături cu interlopi din Ploieşti.
"Fac o evaluare a situaţiei care a apărut în urma descinderilor din punctele de frontieră. După evaluări pot da un interviu să spun ce trebuie făcut. Vizavi de Ploieşti, mai mult nu cunosc.Instituţiile îşi fac treaba. E singurul lucru pe care vi-l spun deschis", a declarat Viorel Comăniţă, şeful interimar al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Liderul Pro Lex, Vasile Lincu a spus că în Vama Ploieşti au fost constatate nereguli încă din 2008, în urma controalelor. În plus, şeful şi adjunctul vămii de aici ar fi oamenii lui Vasile Marica, liderul Sed Lex, acuzat de un fost angajat al vămii de luare de mită.
"Sunt mai importante vămile de interior decât cele de frontieră. Aici nu vorbim de trafic cu porbagajul cu bicicleta, vorbim de tiruri dacă sunt nereguli şi ce ar fi ca o coincidenţă, anul trecut, aici liderul lui Marica de la Bucureşti a fost numit director adjunct, iar directorul prim a fost angajată o persoană, dar pentru că nu avea loc i s-a făcut loc prin îndepărtarea directorului care ocupa funcţia prin concurs, mutându-l la vama Târgovişte. Practic s-a făcut o echipă din persoane care nu aveau ce căuta acolo. Ploieştul e foarte important nu neapărat pentru legume şi fructe ci pentru produsele accizate, pentru că vorbim fie de cantităţi foarte mari, fie în valoare de sute de milioane de euro. Pot să vă spun ce au constatat colegii mei. Din 2008 au văzut înscrisuri, au fost nereguli pentru o anumită perioada deşi erau mai vechi şi produse şi ulterior controlului", a declarat Vasile Lincu, liderul Pro Lex.

Traian Băsescu vorbea la începutul acestei săptămâni despre evaziunea fiscală în privinţa legumelor.

"Instituţiile statului în lupta cu crima organizată, trebuie să continue ceea ce s-a început anul trecut în vară şi anume "bătălia" împotriva evaziunii fiscale, fie că ea se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerţul intracomunitar cu legume, fructe, cartofi, cu carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piaţa muncii, munca la negru. Nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii, atunci când ştie că încalcă legea", a declarat Traian Băsescu.

În 2006, 15 lucrători vamali au fost anchetaţi la Vama Ploieşti pentru că au luat câte 9.000 de euro pentru a întocmi mai repede nişte acte. Procesul este de departe de a se fi terminat.
În ultima lună, procurorii şi ofiţerii DGA au descins în mai multe puncte de trecere a frontierei. Ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat, luni dimineaţa, zeci de percheziţii în vama Albiţa, din judeţul Vaslui, precum şi în alte locaţii din judeţ, aproximativ 70 de poliţişti de frontieră fiind în vizorul anchetatorilor.
7 din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi preventiv au primit, miercuri, mandate de arestare. Alţi 8 poliţişti sunt cercetaţi în stare de libertate, având interdicţia de a părăsi ţara, în timp ce şeful polţiei de Frontieră Albiţa a fost eliberat.
Pe de altă parte, în urma unor descinderi care au avut loc în ultimele două săptămâni la PTF Siret, PTF Naidăş şi PTF Moraviţa, aproximativ 150 de poliţişti de frontieră, vameşi, dar şi contrabandişti de ţigări sunt în arest preventiv, alte zeci de persoane fiind cercetate în libertate, pentru acuzaţii similare.

realitatea

Niciun comentariu: