sâmbătă, 12 februarie 2011

Cât te costă să ajungi vameş, parlamentar sau medic? Vezi aici topul şpăgilor

La întrebarea ce vor să se facă când vor fi mari, copiii spun pilot, stewardesă, doctor, musafir. Părinţii însă privesc problema din punct de vedere economic. Aşa că visul lor merge mai departe: avocat, poate preot, parlamentar sau după ultimele dezvăluiri, vameş. Doar că pentru astfel de posturi, părinţii trebuie să se pregătească din timp. Deoarece fiecare slujbă are preţul ei.


Pentru un post de şef de vamă, se plăteşte 130 de mii de euro
Pentru un post de şef de vamă, se plăteşte 130 de mii de euro / FOTO: optimistblog.net



Pentru că puţine sunt cazurile în care filiera a fost demontată, nu putem face un top oficial al şpăgilor oferite pentru diverse joburi. Dar anchete de presă pe acest subiect au existat tot timpul.
Cea mai recentă dezvăluire este cea legată de vameşi. De exemplu, pentru un post de şef de vamă, se plăteşte 130.000 de euro. O investiţie care se recuperează repede dacă ţinem cont că după o singură tură, vameşii din vestul ţării strângeau peste 100.000 de euro din şpăgi.
Un alt job mult râvnit este cel de parlamentar. Greu de spus cât costă cu exactitate, pentru că fiecare partid are o altă viziune. Plaja este undeva între 100.000 şi 500.000 de euro. Investiţie masivă şi greu de recuperat dacă ne gândim că un parlamentar câştigă într- un mandat numai 60.000 de euro.
Conform articolelor de presă, medicii dau peste 70.000 de euro pentru a prinde un post într-un spital bun. Investiţia se amortizează însă cam greu, abia după vârsta de 40 de ani.
De departe, cea mai strictă branşă în care poţi să intri pe bază de şpagă şi relaţii este cea a notarilor. Studenţii care visează la o astfel de carieră ştiu deja că sumele ajung şi la 100.000 de euro. Tot jurnaliştii au descoperit că roba de avocat costă 12.000 de euro, iar sutana de preot cel puţin 15.000 de euro,într -o parohie bună. Într -una mai puţin înstărită, şpaga este între 3.000 şi 5.000 de euro.
realitatea

Creşterea salariilor cu 15%, ca la radio Erevan. Unii bugetari spun că li s-a luat, nu li s-a dat

Mai mulţi bugetari spun că au primit lefuri mai mici decât li s-a promis. În februarie, oamenii au luat salarii mai mari cu doar 13%, deşi guvernanţii anunţaseră majorări de 15%. Oficialii Finanţelor spun că majorarea salariilor bugetarilor cu 15% se referă la sumele brute şi că nu ştiu de creşteri mai mici de acest procent. Sunt şi bugetari care se plâng însă că au luat acum bani mai puţini decât în decembrie. TRIMITE MESAJE!


Mai mulţi bugetari spun că au primit lefuri mai mici decât li s-a promis
Mai mulţi bugetari spun că au primit lefuri mai mici decât li s-a promis / FOTO: caon.ro





Numeroşi angajaţi la stat se plâng că, potrivit fluturaşilor de salariu, creşterile sunt cuprinse între 11% şi 14%. În cele mai multe cazuri, leafa a crescut cu doar 13%. Printre bugetarii care au primit mai puţini bani se numără şi profesorii.
Guvernanţii au explicaţii diferite pentru această situaţie. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că, din nou, contabilii ar putea fi vinovaţi de calculele greşite, dar varianta este exclusă de oficialii Ministerului Finanţelor.
În replică, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat sâmbătă la Realitatea TV că, pe toţi fluturaşii de salarii pe care i-a văzut, creşterile salariilor brute ale personalului din sectorul bugetar sunt de 15%.  "N-am găsit niciun fluturaş cu creşteri mai mici de 15% pe brut. Dacă se compară pe net, lucrurile pot să difere. Pentru că poate i-au crescut cotizaţia la sindicat sau suma deductibilă", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Finanţelor.
Bugetari care spun că li s-au luat bani
Zeci de bugetari au trimis sâmbătă mesaje către Realitatea TV în care s-au plâns că au primit chiar mai puţini bani decât au luat în decembrie sau octombrie, nicidecum mai mulţi.
“Eu lucrez la DGASPC Sector 1, Biroul Protectia Muncii înainte de mărire primeam 497 ron acum primesc 528 ron deci 6,6%”, scrie un telespectator din Bucureşti.
“Bună ziua. Sunt un cadru didactic, profesor I, al cărei salar brut din luna octombrie 2010 de 1142 lei s-a ,,mărit'' la 1084 lei salar brut pentru luna ianuarie 2011. Unde este recuperarea salarială sau majorarea a 15 % ?”, întreabă V.C.
“Sunt angajat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi vă aduc la cunoştinţă că nouă ni s-a mărit în realitatea doar cu 9,5% deoarece din cei 15% promişi, 5,5% s-au dus la mărirea contribuţiei lunare la CASS, lucru neanunţat de nimeni. Pe o parte ne-au dat un pic, pe alta, ne-au luat 35% din ceea ce ne-au dat!”
“În luna februarie când am luat fluturaşul mi s-a micşorat salariul cu 30 de lei faţă de luna Octombrie. Deci creşterea cu 15% a fost o scădere cu 30 de lei la salariul de pe luna Octombrie 2010”. Mihai
"Lucrez în administraţia publică locală, sunt secretar comună, şi vă aduc la cunoştinţă faptul că salariul pentru luna ianuarie 2011 mi-a fost diminuat cu 10%. În luna octombrie 2010 salariul era compus din salariul de baza (stabilit conf. Lg. 330/2009) şi suplimentele salariale acordate în baza aceluiaşi cadru legal. Deşi art. 1, alin. (1) din Legea nr. 285/2010 stabileşte faptul că începând cu 01.01.2011, se majorează cu 15% salariul de bază, iar conf. alin. (2) şi celelalte elemente componente ale salariului de bază, în baza interpretărilor date de Ministerul Muncii şi comunicate telefonic, Compartimentul financiar contabil a eliminat acele suplimente care făceau parte din salariul brut, majorând numai salariul de bază, fapt care a atras diminuarea salariului cu 10%.  Precizez faptul că nu reprezint un caz singular în judeţul Iaşi”. G.
“Referitor la discuţia dumneavoastră despre mărirea salariului la bugetari cu 15 % începând cu luna ianuarie 2011, vreau să vă spun că la unii angajaţi a scăzut cu 15 %.... Lucrez ca salvamontist la Sibiu, acţionez în cei mai periculoşi munţi ( Făgăraş) şi salariul meu brut a fost de 1900 ron, ( cu sporul de vechime, de dispozitiv şi de hrană) pe decembrie 2010. Lucrez ca salvamontist de 10 ani şi am trecut prin toate treptele pentru a ajunge la cea mai bună salarizare ( în cazul nostru Gradul 1 ). După această mărire importantă de 15 % am constatat că salariul meu brut este de 1670 ron.... Unde este această mărire?????? Eu din câte observ mi-a scăzut cu 15%, nu mi-a crescut.... Cine mai petrece între 10 şi 20 de zile pe munte, departe de familie, pentru 1000 Ron (din care noi cheltuim pe mâncare 500 ron)?????” – I.
“Sunt angajat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, mai exact, în instituţia numită Poliţie. Vă aduc la cunoştiinţă faptul că, în rândul poliţiştilor, ca urmare a unui proiect de calcul al salariilor venit de la Direcţia Financiară din cadrul IGPR, salariul net al poliţiştilor creşte cu aproximativ 4,5%. Şi dacă nu era de ajuns, salariul pe luna ianuarie, pe care îl vom incasa pe data de 15 februarie, îl vom primi fără norma de hrană, deoarece nu au găsit o modalitate de calcul a acesteia. O mare bătaie de joc. Întrebaţi toţi poliţiştii din ţara şi veţi vedea care este starea de spirit în acest minister. O bătaie de joc la adresa poliţiştilor, a tuturor bugetarilor. Mi-e ruşine cu meseria pe care o am”.

“Sunt învăţătoare, am avut până acum salariu de bază 1434  ron iar la 01. 01. 2011 am observat pe fluturaş că brutul nou este 1076 ron (deci scăzut cu 25%). Mărirea unde este?” – M.L.
realitatea

Brutarii avertizeaza: pretul painii va creste cu aproximativ 20%

Fie ea alba, neagra sau intermediara, painea s-a scumpit cu 10 bani in doar cateva zile. Si este doar incalzirea, ne avertizeaza brutarii, care au in plan inca o crestere de aproximativ 20%.


Paine de casa4
foto:in-familie.ro



Desigur exista explicatii. Si graul si faina si-au triplat valoarea, iar cei care au stocuri vor sa speculeze momentul.
Romanii au preferat sa trimita la export un sfert din cantitatea de grau pentru panificatie. In cifre, brutarii din strainatate au luat de la noi 1,5 milioane de tone. In tot acest timp, in tara, pretul painii a scapat de sub control.
O sa fie si mai rau, spun cei din bransa, mai ales in acele orase in care produsele de panificatie erau oricum scumpe, cum este cazul Brasovului.
Autoritatile anunta ca ni se trage de la cotatiile internationale ale cerealelor. Fermierii dau vina pe speculanti.
"Pe fiecare bursa, pretul graului creste din SUA pana la Londra. Pretul e in crestere, daca producatorii romani gasesc un pret bun in Egipt vor vinde acolo", spune secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.
Asadar, in martie am putea discuta de o noua majorare pentru ca atunci se vor epuiza rezervele interne de cereale.
protv

Vrei sa construiesti o casa, dar ai bani putini? Ar putea exista o solutie

Vreti sa va construti o casa, dar arhitectul are pretentii exagerate? Stati linistiti, ne transmit cativa parlamentari, care vin cu o propunere inedita.

 Ei cer ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa intocmeasca 10 schite tip. In felul acesta oamenii isi pot alege locuinta in functie de gust si de buget.
In piata, un arhitect cere intre 8 si 10 euro pentru un metru patrat de constructie. Costurile sar insa de cateva mii de euro daca omul isi doreste o vila care sa iasa din anonimat.
Pentru cei care abia au strans banii de o casuta, cativa politicieni vin cu o solutie imprumutata din Polonia.
"Orice cetatean ce detine in proprietate sau in concesiune un teren de minim 400 de metri patrati si opteaza pentru una dintre variantele propuse de Guvern prin MDRT sa nu mai fie obligati sa obtina autorizatie de construire", spune Petru Calian, deputat PD-L.
Practic, romanii vor accesa site-ul Ministerului Dezvoltarii, unde vor gasi proiectele-tip, pe care le pot descarca gratuit. Tot Ministerul va emite normele tehnice de constructie, in functie de zona si de specificul solului.
Cum era de asteptat, arhitectii sunt impotriva ideii.

"Absurda, revoltatoare, ilogica, fara similitudini in tarile civilizate. Ma gandesc acum daca nu cumva in casele acelea tip o sa avem si aceleasi carti in biblioteca", spune Serban Tiganaa, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
Acum un arhitect isi asuma raspunderea pentru constructie, insa pe viitor nu se stie cine va garanta ca locuinta este solida, durabila si respecta normele in vigoare.
protv

Cutremur de 7 pe scara Richter in Chile

Cutremur Chile

Seismul s-a produs in sudul tarii, in apropierea regiunii in care anul trecut a avut loc un cutremur major. Din fericire, nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale. Autoritatile au anuntat ca nu exista pericol de tsunami.



 Cutremurul a avut loc la o adancime de 33 de kilometri. Seismul s-a simtit si in capitala tarii, Santiago de Chile.
Va reamintim, pe 27 februarie 2010 un cutremur cu intensitatea de 8,8 a lovit regiunea del Maule, Chile. Acesta a fost unul dintre cele mai intense cutremure care au avut loc in ultimii 50 de ani in aceasta tara.
In afara socului initial, milioane de oameni au stat cu sufletul la gura o lunga perioada: cutremurul a fost urmat de peste 70 de miscari seismice de intensitate mai redusa.
Curemurul a afectat mai multe localitati, insa in orasul Concepcion s-au inregistrat cele mai mari pagube materiale si in jur de 500 de morti. In total, 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului.
protv