marți, 8 februarie 2011

Descinderi în lanţ la vămile de la graniţa cu Serbia: 100 de persoane au fost ridicate

100 de persoane au fost ridicate, în această dimineaţă, de autorităţi, în urma unui val de descinderi în vămile din vestul ţării. Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA controlează şi la această oră punctele de trecere a frontierei de la Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş. În paralel, au loc percheziţii şi la domiciliul acestora.
Descinderi în vămile din vestul ţării
Descinderi în vămile din vestul ţării / FOTO: Grup RC



Două elicoptere ale MAI au aterizat, marţi, în jurul orei 9.00, în Vama Stamora Moraviţa, pentru a aduce la Bucureşti, la audieri poliţiştii de frontieră şi vameşii. Primii zece poliţişti de frontieră de la Stamora Moraviţa au plecat spre Bucureşti cu unul dintre elicoptere, unde urmează să fie audiaţi de procurori. Un al doilea elicopter a pornit spre Bucureşti cu alţi cinci vameşi şi poliţişti care vor fi audiaţi.
Şi în apropierea Vămii Naidăş au ajuns două elicoptere MAI, marţi dimineaţă, cu care sunt aduşi la Bucureşti, pentru a fi audiate la DNA, vameşii şi poliţiştii de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia. Punctul de trecere a frontierei Naidăş, care a fost închis, marţi, la ora 6.00, în urma descinderilor forţelor de ordine, a fost redeschis. Cele două elicopetere au pornit spre Bucureşti.
Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă. Potrivit primelor informaţii 15 persoane au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş. De altfel, descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.
Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură câteva sute de milioane de lei vechi. Vămile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii să strângă probe suficiente.
"Judeţul Argeş se află printre primele trei judeţe la volumul de ţigarete confiscate. Acţiunile de urmărire de desfăşoară de foarte multă vreme. Am garanţia că la finalul anchetei vom avea prilejul să constatăm ce s-a întâmplat", a declaratprefectul judeţul Argeş, Gheorghe Davidescu.
"Din cunoştinţele mele la toate lumea la care s-a făcut percheziţii vor fi duşi la DNA. Sunt acuzaţi de contrabanda în forma calificată cu ţigări. La cei pe care îi reprezint au fost acasă s-au găsit sume de bani mici pentru că se asteptau, ţigări sub nici o formă. Toata lumea se aştepta după Siret şi chiar nu s-a trecut ţigări, în ultima vreme, acum vor fi aduşi aici, vor fi îmbarcaţi de la Naidaş şi Vama Moraviţa. Dar eu la astfel de justiţie nu mai fac avocatura, îi reprezint sunt clientii mei, dar după ce s-a întâmplat nu voi mai face avocatura. S-au căutat înscrisuri, aur, s-au filmat toate imobilele, au vrut să se scoată în evidenţă nivelul de trai în care stau. În 24 ore vor fi audiaţi în funcţie de acestea vedem. Mandatele de percheziţie erau cu ora 6 în unele situatii s-au ridicat bunuri şi înscrisuri în altele nu. Sincer se aştepta lumea la aşa ceva. Toată lumea e stresată. E păcat că nişte oameni trebuie să plătească şi în acest domeniu", aspus avocatul unoara dintre vameşii percheziţionaţi.
În Vama Moraviţa, activitatea  a fost paralizată câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
"O să se lămurească că un procent foarte mic din sumele care ajung a fi nelegale, că aceste sume, dacă ar fi colectate la bugetul statului, sunt atât de mari încât nu ar mai fi nevoie de reduceri de salariu şi reducerea pensiilor. Şefii de tura sunt numiţi temporar. Ei pot fi schimbaţi oricând, ei sunt la mâna celor de la Bucureşti care decid cât stau pe funcţii, acelaşi lucru se întâmplă cu şefii de la vamă. La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în conditiile în care îţi faci datoria şi ai au fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane au fost detasate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă... Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate", a declarat, la Realitatea TV, Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
"Aceste acţiuni vor continua şi se demostrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lasăt lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instuţii, noi le-am bagat sub preş. Facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Europene că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi, eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva", a declarat Florin Vulnei, lider Sed Lex.
Operaţiunea a fost începută săptămâna trecută, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
De altfel, chestionat, săptâmâna trecută, la Bruxelles, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, şeful statului a replicat: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet. Nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?"
sursa:realitatea.net

Dezvoltatorul megamall-ului de la Casa Radio şi-a suspendat activitatea. Avea proiecte de 2 mld.euro

Compania imobiliară Plaza Centers, care trebuia să dezvolte proiectul de centru comercial pe locul Casei Radio din Capitală şi-a suspendat activitatea în România.






Companiile Plaza Centers N.V. şi Plaza Centers Management B.V., în calitate de asociaţi ai Central Plaza SRL din Bucureşti, au decis la începutul luniiianuarie ca activitatea firmei să fie suspendată pentru o perioadă de trei ani, începând cu data de15.01.2011.

Plaza Centeres, controlată de omul de afaceri israelian Mordechay Zisser, intenţiona să investească în România în proiecte cu o valoare totală de aproape 2 miliarde de euro, cel mai mare dintre acestea fiind Dâmboviţa Center, construit pe platforma de 600.000 mp a Casei Radio. Pe lângă acesta, israelienii mai voiau să construiască alte şapte malluri în alte oraşe din ţară, pentru care terenurile au fost achiziţionate.

Potrivit datelor companiei, sapte proiecte de malluri trebiau să fie contruite în provincie: Constanţa Plaza (suprafaţă: 18.000 mp), Csiki Plaza Miercurea Ciuc (14.000 mp – în construcţie), Hunedoara (13.000 mp), Iaşi Plaza (62.000 mp), Slatina Plaza (17.000 mp), Târgu-Mureş Plaza (30.000 mp), Timişoara (43.000 mp), cu datel de finalizare în 2013 şi 2014.

Plaza Centers a intrat într-un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio cu autorităţile române şi deţine 75% din proiect.Proiectul prevedea 170.000 de mp de spaţii comerciale şi de divertisment, unhypermarket pe o suprafaţă de 6.500 mp, un hotel cu o suprafaţă de 35.000 mp şi 320 de camere, un apart-hotel de 18.000 mp, un centru de conferinţeîn suprafaţă de 14.000 mp şi 130.000 mp de spaţii de birouri. Investiţia în proiect s-ar fi ridicat la 1,5 miliarde de euro.

În 2009 însă, compania a îngheţat proiectele pe care dorea să le dezvolte în provincie, iar valoarea totală a activelor (terenuri şi construcţii) pe piaţa româneacă au ajuns la 254 milioane euro.

Anul trecut, Plaza Centers a raportat o scădere cu 20% a terenurilor pe care le-a achiziţionat, ajungând la o valoare de 45 de milioane de euro.


În schimb, valoarile proiectelor Casa Radio şi Csiki Plaza au crescut în 2009.  La începutul anului 2010, Dâmboviţa Center a fost evaluat la 181 milioane euro, comparativ cu valoarea de 158,7 mil. euro înregistrată la sfarsitul anului 2008, iar valoarea de piaţă a proiectului din Miercurea Ciuc, a cărui construcţie a fost suspdendată din cauza lipsei soluţiilor de finanţare în 2009, a crescut de la 8,1 mil. euro la 14,8 mil. euro.

 sursa:money.ro

Cine sapă după aurul României?

Explorarea şi exploatarea perimetrelor aurifere ale României este un joc între şase firme. Cei mai importanţi actori sunt Gabriel Resources şi un offshore din Isle of Man în jurisdicţia Marii Britanii.






Şase firme private au drept de explorare şi exploatare a resurselor aurifere ale României potrivit datelor Agenţiei de Resurse Minerale. 

Aproape jumătate din aceste licenţe sunt deţinute de  Romaltyn Mining care caută aur la Tăuţii de Sus, Camarzana, Aluniş Piatra Handal şi Poprad din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Trei din patru licenţe au fost obţinute în 2009. Compania este un offshore cu sediul in Isle of Man.

Samax România are concesionat din 2005 perimetrul de la Rovina în judeţul Hunedoara. Firma este înregistrată în Naia Mare şi are 39 de angajaţi. În 2009 a înregistrat venituri de 3,6 milioane de lei şi cheltuieli cu doar 1.600 de lei mai puţin. Are, în schimb, datorii totale de 42 de milioane de lei.

Perimetrul Băişoara din Cluj este concesionat de către Rom Aur. Firma este deţinută de Gabriel Resources aceeaşi companie care se află în spatele Roşia Montană Gold Corporation, scoietatea care deţine licenţa de explorare şi exploatare a perimetrului de la Roşia Montană. 

Deva Gold explorează perimetrul de la Certej din judeţul Hunedoara. Această firmă este deţinută de European Goldfields Ltd.

Ultima firmă care deţine un perimetru cu posibile rezerve de minereu auro-argentifer este Mineral Mining. Ea face săpături la Băiţa în judeţul Bihor. Asociaţi la această societate sunt o firmă suedeză şi o persoană fizică cu aceeaşi cetăţenie. În 2009 Mineral Mining a înregistrat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei şi  o pierdere de 9,5 milioane lei.

Niciuna dintre firmele mai sus menţionate nu a extras, anul trecut, nici măcar un gram de aur prin urmare statul nu a încasat nimic din redevenţe. 

În afară de cele şase licenţe de exploatare mai există şi trei de prospectare în Arad şi Caraş – Severin, toate deţinute de compania Barrick Gold.
sursa:money.ro

Cât va costa Volkswagen XL1, maşina care consumă 0,9 litri la suta de kilometri



Maşina viitorului, cum îi spun fanii, sau un simplu exerciţiu de marketing al constructorului auto Volkswagen, cum o numeşte deja concurenţa. Departe de ideea de autovehicul rapid, hibridul Volkswagen XL1 este creat cu un singur scop. Acela de a împlini visul constructorilor germani de a parcurge o sută de kilometri cu mai puţin de un litru de carburant. Şi reuşeşte cu prisosinţă.
"Imaginaţi-vă un alt tip de supermaşină. Mică, uşoară, înzestrată cu cel mai zgârgit motor", notează publicaţia britanică "The Telegraph". Potenţialii cumpărători vor sta însă la volanulhibridului revoluţionar abia din 2013. Nici costul estimat al maşiinii nu este de neglijat, preţul vehiculat în media britanică variind între 30.000 şi 40.000 de lire sterline.
Volkswagen XL1, în cifre
Viteza maximă: limitată electronic la 99 de mile pe oră
Acceleraţie: de la 0 la 62 de mile pe oră în 11,9 secunde
Emisii CO2: 24 de grame pe kilometru
Timp de reîncărcare baterie: între 30 de minute şi o oră, în funcţie de tipul de priză folosit
Coeficient aerodinamic: 0,186, ceea ce face din XL 1 cea mai aerodinamică maşină de serie
Preţ de vânzare: între 30.000 şi 40.000 de lire sterline, începând din 2013
sursa:gandul.info

Inversarea polilor magnetici ai Pamantului aduce sfarsitul lumii?



foto:Pravda
Inceputul anului 2011 s-a remarcat prin furtuni deosebit de puternice in intreaga lume. Explicatia ar putea sta in schimbarea polilor magnetici ai Pamantului. 
Acesta ar putea fi doar inceputul unui lung sir de super-furtuni care vor avea loc pe Pamant. Ultima a fost cea din America de Nord, care a ingropat aceasta parte a continentului in zapada, informeaza Pravda.

Si in Marea Britanie a avut loc un asemena eveniment meteorologic de proportii uriase, la sfarsitul anului 2010. Estul Australiei a fost, de asemenea, lovit de furtuni nemaivazute. Urmarea a fost foarte neplacuta, rezultand inundatii dezastruoase pentru locuitorii din acea zona a tarii.

In plus, aceasta tara a fost lovita si de uraganul Yasi de categoria 5. Cu adevarat inspaimantatoare au fost imaginile in care rechinii fusesera dusi de apa pe strazile unor orase.

150 de milioane de locuitori din SUA au fost afectati de furtunile de zapada care au lovit tara. Oamenii de stiinta, analizand schimbarea polilor magnetici, sustin ca nu vom scapa de asemenea evenimente in viitor. Este ceea ce sustine cercetatorul Terrence Aym.

Se pare ca o schimbare petrecuta in campul electromagnetic al Soarelui interfereaza cu cel al Pamantului, influentand inclusiv dinamica miezului planetei noastre. De asemenea, sunt influentati curentii oceanelor si chiar conditiile meteorologice. Schimbarea polilor magnetici se accelereaza, dupa cum indica studiile stiintifice.

Terrence Aym invoca si rapoarte ale NASA, conform carora campul magnetic al Pamantului prezinta neregularitati. Acestea ar afecta tiparul vantului din ionosfera si troposfera. In viitor, dupa cum avertizeaza un raport emis de o agentie federala (NOAA), furtuni nemaivazute ar putea chiar sa curete de pe fata Pamantului o mare parte din statul California, SUA.

Publicatia The Economist sustine, conform sursei citate, ca, in viitor, ar fi posibil si ca Pamantul sa nu mai aiba camp magnetic. Cel putin pentru o perioada. Inversarea polilor magnetici ai Pamantului are loc la un interval de 500.000 de ani, iar ultima s-a petrecut acum 780.000 de ani.
sursa:ziare.com

Românul care face costume blindate. Pe comandă

Dacă „frumosul e tot atât de necesar ca şi utilul“ – aşa cum spunea Victor Hugo –, atunci de ce n‑ar exista o ţinută vestimentară business care să ofere, simultan, şi eleganţă, şi siguranţă?


ciprian vlad
ciprian vlad


Pentru Ciprian Vlad (31 de ani), proprietarul Zenonni Made To Measure, întrebarea valorează cel puţin 2.000 de euro pe comandă. Două atribute de început: este prima şi deocamdată şi singura croitorie de lux din ţară care, mai nou, poate să alimenteze garderobele politicienilor, ale oamenilor de afaceri, ale ambasadorilor sau diplomaţilor şi cu costume la comandă antiglonţ. O mişcare de imagine sau o nişă cu potenţial?

AVANTAJ COMPETITIV. „Şi una, şi alta“, răspunde scurt Ciprian Vlad, „e un produs vandabil care satisface anumite nevoi, speciale, ce‑i drept. Şi există o piaţă“. Chiar dacă nu o spune direct, Vlad vrea „ceva în plus“ faţă de competitorii care fac tot haine personalizate, dar care la dotarea standard a unui astfel debusiness adaugă 

«opţiuni» parcă trase la indigo.
sursa:realitatea.net

Gradina Eden exista pe Pamant? Dumnezeu isi arata fata acolo

Insula

Exista locuri atat de frumoase si deosebite pe Pamant, incat par desprinse dintr-o alta lume. Un asemenea loc este si insula Madeira, acolo unde localnicii cred ca fata lui Dumnezeu se arata in fiecare zi pamantenilor.


Cei care au vizitat aceasta insula au spus ca Jules Verne s-a inspirat din peisajele unice de acolo atunci cand a scris cartea "Insula Misterioasa".


Insula
Insula
Insula
Insula
Insula
sursa:stirileprotv.ro

Orasele viitorului. Proiecte care iti taie respiratia.

Wi-fi gratuit peste tot, strazi dedicate transportului public, interzicerea masinilor si nicio risipa de emisii de carbon. Chiar daca suna a proiecte care apartin viitorului, ele sunt mult mai aproape de a deveni realitate decat ne-am putea imagina.
Proiecte viitor

 Daily Mail : Orasul Masdar, aflat la doar cativa kilometri departare de centrul economic al Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, va deveni operational in 2020 si are ca scop principal reciclarea apei. De asemenea, in Masdar vor fi interzise masinile cu un consum mare de carburanti, iar un sistem public de transport le va lua locul.
Orase asemanatoare sunt la un pas de a deveni realitate in China, acolo unde in nordul tarii s-a dat startul la crearea unei "vai solare": iluminatul stradal si piscinele vor fi incalzite cu ajutorul caldurii venite de la soare, iar 80% din cladiri vor fi incalzite cu ajutorul panourilor solare.
Proiecte viitor
Proiecte viitor
sursa:dailymail 
         stirileprotv.ro

Doi oameni au murit în urma unui accident pe A1 VEZI

Traficul pe Autostrada A1 a fost blocat luni seara mai bine de oră la ieşirea din Piteşti în urma unui accident. Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a derapat şi a intrat frontal într-un camion.


Traficul pe Autostrada Bucureşti - Piteşti a fost blocat mai bine de o oră / FOTO:REALITATEA TV

Şoferul camionului care intra în Piteşti spune că nu a putut evita impactul cu cei din autoturismul Dacia.

"A venit tare de sus, a pierdut controlul, a încercat să o redreseze, a tras dreapta după care s-a învârtit şi a intrat. Am frânat cât am putut, am tras dreapta. Aproape m-am oprit când a intrat în mine", a declarat şoferul camionului.

Unul dintre bărbaţii aflaţi în maşină a decedat pe loc, iar celălalt a fost transportat la spitalul Judeţean din Piteşti, însă a murit la scurt timp.

"Persoanele au fost propulsate în afara caroseriei. Noi am găsit una lângă maşină, una la aproximativ patru metri de maşină", a declarat plutonierul adjutant Ionel Ciobanu de la serviciul de descarcerare.

Impactul a fost atât de puternic încât autoturismul Dacia a devenit un morman de fiare.

"A pierdut cotrolul asupra volanului neadaptând viteza la condiţiile de carosabil, posibil umed. Traficul a fost blocat circa o oră", a declarat Marian Frăţilă, agent şef Poliţia Rutieră Argeş.

sursa:realitatea.net

Patru elicoptere zboară către Naidaş şi Stamora Moraviţa, pentru aducerea celor vizaţi în Capitală

Patru elicoptere vor ateriza, în scurt timp, la Naidaş şi Stamora Moraviţa, pentru a aduce în Capitală zecile de poliţişti de frontieră şi vameşi de la cele cinci vămi şi sectoare de la frontiera de vest a ţării, unde au avut loc percheziţii, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.
Două elicoptere vor ajunge în vămi
Patru elicoptere vor ajunge în vămi / FOTO: vestic.ro


Peste 30 de persoane au fost ridicate, marţi, de poliţişti, în urma celor 75 de descinderi coordonate de IPJ Argeş în Bucureşti şi 10 judeţe, care îi vizează pe cei care traficau ţigări prin cele cinci vămi şi sectoare din vestul ţării unde au loc percheziţii, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Surse citate au precizat că până la această oră au fost ridicate peste 30 de persoane, printre care şi un poliţist din Stamora Moraviţa, suspectate de contrabandă cu ţigări. De asemenea, au fost confiscate şi circa 300 de baxuri cu ţigări.

Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş, în timp ce descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.

Potrivit surselor NewsIn, marţi dimineaţă au avut loc descinderi în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timiş şi Dâmboviţa.

Ofiţerii DGA şi procurorii desfăşoară, marţi dimineaţa, peste 100 de percheziţii în Timiş, Arad, Caraş şi la vămile Naidaş şi Stamora Moraviţa şi la sectoarele de Poliţie de Frontieră Oraviţa, Deta şi Cruceni, peste 100 de poliţişti de frontieră şi vameşi fiind suspectaţi că favorizau contrabanda cu ţigări.

Percheziţiile au loc atât în cele cinci vămi şi sectoare ale Poliţiei de Frontieră din zona de vest a ţării, cât şi la locuinţele celor vizaţi din judeţele Arad, Timiş şi Caraş Severin, au precizat sursele citate.

În vizorul anchetatorilor sunt circa 150 de persoane,  dintre care aproximativ 100 de poliţişti frontieră, peste 30 de vameşi şi mai mulţi contrabandişti. Informaţiile strânse până în prezent arată că prin vămile unde au loc percheziţiile de marţi dimineaţa erau traficate ţigări de contrabandă atât cu ajutorul cărăuşilor, cât şi în cantităţi uriaşe.

Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură câteva sute de milioane de lei vechi. Vămile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii să strângă probe suficiente.

sursa:realitatea.net

România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane

România a devenit un nod global pentru traficul de fiinţe umane în Europa. Ştampila deloc onorabilă îi aparţine profesorului universitar american David Batstone, şeful unui ONG care luptă cu sclavia modernă. Pledoaria împotriva acestui flagel întreţinut de neglijenţa societăţii româneşti e făcută într-unul din cele mai vizibile locuri cu putinţă: la CNN.
România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane
România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane / FOTO: cnn.com





Poziţia strategică de intersecţie între Orient şi Occident, afirmă autorul în editorialul postat pe site-ul CNN, face din România deopotrivă sursă, nod de tranzit şi ţară de destinaţie în comerţul cu fiinţe umane.
Fie că e vorba de forţă de muncă la negru, imigraţie ilegală, prostituţie sau cerşetorie, în România se practică orice formă de trafic de fiinţe umane. Numai ONG-ul condus de Batstone - "Not for Sale", adică "Nu e de vînzare" a intervenit în aproape 140 de cazuri. România este ţară de destinaţie pentru fiinţe traficate din ţări precum China, Afganistan, Honduras sau Congo.
Poliţia, afirmă autorul, închide ochii în faţa acestor infracţiuni, iar guvernul a redus fondurile agenţiei guvernamentale de resort.
O soluţie - dacă nu pentru combaterea, cel puţin pentru reducerea proporţiilor acestui fenomen este economia. Batstone afirmă că mulţi români ajung victime ale traficului - în special tinerele prostituate - pentru că în comunitatea lor lipsesc locurile de muncă şi şansele reale pe pieţele mai dezvoltate. Aici autorul pune un deget pe rană - soluţia nu stă în ajutoare guvernamentale, ci prin investiţii în IMM-uri care să dea românilor care ar putea deveni victime o şansă.
Problema traficului de fiinţe umane, conchide autorul, nu este nicidecum una strict românească, ci una europeană. Iar flagelul în care România a devenit un nod principal nu va dispărea atît timp cît guvernele europene nu vor face din lupta cu sclavia modernă o prioritate.
sursa:realitatea.net

Descinderi în lanţ, în 5 vămi de la graniţa cu Serbia: 30 de persoane au fost ridicate

30 de persoane au fost ridicate, în această dimineaţă, de autorităţi, în urma unui val de descinderi în vămile din vestul ţării. Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA controlează şi la această oră punctele de trecere a frontierei de la Oraviţa, Stamora Moraviţa, Naidaş, de la Drobeta Turnu Severin şi din Giurgiu. În paralel, au loc percheziţii şi la domiciliul acestora.


Descinderi în vămile din vestul ţării
Descinderi în vămile din vestul ţării / FOTO: Grup RC



Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş. De altfel, descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.
Potrivit unor surse judiciare, citate de NewsIn, la această oră au loc descinderi în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timiş şi Dâmboviţa.
În Vama Moraviţa, activitatea  a fost paralizată câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
"O să se lămurească că un procent foarte mic din sumele care ajung a fi nelegale, că aceste sume, dacă ar fi colectate la bugetul statului, sunt atât de mari încât nu ar mai fi nevoie de reduceri de salariu şi reducerea pensiilor. Şefii de tura sunt numiţi temporar. Ei pot fi schimbaţi oricând, ei sunt la mâna celor de la Bucureşti care decid cât stau pe funcţii, acelaşi lucru se întâmplă cu şefii de la vamă. La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în conditiile în care îţi faci datoria şi ai au fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane au fost detasate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă... Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate", a declarat, la Realitatea TV, Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
"Aceste acţiuni vor continua şi se demostrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lasăt lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instuţii, noi le-am bagat sub preş. Facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Europene că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi, eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva", a declarat Florin Vulnei, lider Sed Lex.
Operaţiunea a fost începută săptămâna trecută, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
De altfel, chestionat, săptâmâna trecută, la Bruxelles, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, şeful statului a replicat: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet. Nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?"
sursa:realitatea.net