miercuri, 9 februarie 2011

Tocmelile de la Vama Naidăş: "Două jamboane de porc şi trei kile de vegeta". Vezi cât dispreţ arătau angajaţii de la vamă faţă de cei care dădeau mită

Înregistrările ambientale făcute în timpul anchetei la PTF Naidăş au scos la iveală adevărate târguieli când venea vorba de împărţitul banilor pe ture, sugestivă fiind aceea când un vameş a fost tăiat de la "raţia bănească" pentru că a preferat să ia "două jamboane de porc şi trei kile de vegeta".




În referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu propunere de arestare preventivă a 15 lucrători de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş (Caraş Severin), procurorii anticorupţie prezintă, prin prisma unor înregistrări ambientale, târguielile pe care le făceau lucrătorii acestei instituţii privind mita în cazul celor care pe lângă bani optau şi pentru o mită în produse, precum jamboane de porc, vegeta, băutură fină sau ţigări.
Cel mai sugestiv caz prezentat de procurorii anticorupţie este cel al şefului PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, care în 9 decembrie 2010 i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu, "să-i dea două jamboane de porc şi trei kg de Vegeta. Bărăgan a propus ca la momentul împărţirii banilor luaţi cu titlul de mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentru achiziţionarea acestor produse.
"Iovu: Două jamboane de porc?
Borceanu: Un milion două sute unul, două milioane patru sute sunt amândouă.
Iovu: Şi mai ce?
Borceanu: Trei kilograme ...
Bâlbă: De Vegeta.
Iovu: Dar pentru cine? Pentru Bărăgan?
Borceanu: Pentru ei, acia..."
Procurorii specifică faptul că "ulterior banii au fost recuperaţi de lucrătorii de poliţie din suma totală colectată cu titlul de mită în tura respectivă".
Din transcrierea înregistrărilor ambientale prezente în documentul procurorilor reiese că lucrătorii de la PTF Naidăş luau în permanenţă ţigări, sticle de whisky - J&B, Jack şi Ballantines - şi că atunci când luau produse primeau mai puţini bani din cota finală împărţită.
Un alt caz inedit surprins în timpul anchetei de la Naidăş este acela al unei lucrătoare despre care colegii acesteia arată că nu ar fi avut permisiunea soţului să ia mită.
Această situaţie reise din înregistrarea ambientală din 28 noiembrie 2010, când a primit atât pentru ea, cât şi pentru alţi lucrători vamali suma de 1.350 de euro de la inculpatul Soare, reprezentând o parte din suma primită ca mită, pentru un transport ilegal de ţigări făcut de traficantul Ion Buică.
Înregistrarea ambientală îi are ca protagonişti pe inculpaţii Soare şi Moţ cu ocazia împărţirii banilor în apartamentul în care locuiau:
"Soare: Ăştia sunt ai noştri .... Ăştia-s ai lui doamna Camelia.
Grund: Câţi îs la Camelia?
Soare: Numără-i!
Grund: 13 jumătate (1.350 euro)....
Grund: Aşa. Mergi acum să-i dai lui Camelia?
Soare: Nu, c-o zis că ... nu-i acasă. Că nu ştie bărba'su c-o sparge, o zis. Zice: «nici nu vreau să mă gândesc...»"
Totodată, înregistrările ambientale redate în actul procurorilor denotă şi dispreţul pe care lucrătorii de la punctul Naidăş îl au faţă de mituitorii lor, în referatul cu propunere regăsindu-se numeroase exemple preluate din înregistrările ambientale, în care vameşii sau lucrătorii de poliţie îi jignesc sau îi înjură pe cei care le dau bani.
O înregistrare ambientală din 13 decembrie 2010 care îl are ca protagonist pe lucrătorul vamal Gheorghe Verdeţ arată cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru că "a dat atât de puţin": "Hai du-te! Nu mai sta, măi! Ce! Păi tu ai tupeu fantastic jegosule! Cât aţi dat? Păi numai 200, băi!".
O altă înregistrare din 19 decembrie între acelaş vameş şi un alt mituitor:
"Gheorghe Verdeţ: Câte ai? Cinstit acum.
Alina Lavinia Radu: 20 am
Gheorghe Verdeţ: 20. 20 de euro!
Alina Lavinia Radu: Da. Uite, i-am pus în bord.
Gheorghe Verdeţ: Pune-i aicea mă! Dă-i în p.... mea!
Alina Lavinia Radu: Aicea?
Gheorghe Verdeţ: Păi corect! Aşa mă! Aşa trebuie lucrat, măi copii".
Procurorii anticorupţie cer arestarea lui Valentin Ionică Bărăgan (şeful PTF Naidăş), Ion Bîlbă, Orlando Gabriel Cean, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Ioţa Herdi, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte, Adrian Ilie Radu şi Cristian Daniel Luca.
mediafax.ro

Sfarsitul unui miliardar – a murit dupa 30 de ani in care a stat paralizat, orb, fara o ureche si renegat de familie




A fost rapit, a ramas fara o ureche, a fost dezmostenit si din cauza unei supradoze a ramas paralizat pe viata. 30 de ani a trait intr-un infern care a luat sfarsit duminica. Asa arata povestea cutremuratoare a mostenitorului uneia dintre cele mai bogate familiii din lume.
John Paul Getty al III-lea, unul dintre mostenitorii magnatului John Paul Getty, considerat in urma cu 30 de ani cel maibogat om din lume, este cel mai puternic exemplu al zicalei "saracii oameni bogati". Destinul familiei Getty a fost presarat cu numeroase drame si conflicte care au distrus-o iremediabil. Cea mai socanta este povestea lui John Paul Getty al III-lea, nepotul lui John Paul Getty, cel care a fondat un adevarat imperiu din afaceri cu petrol. Acesta a trait de 30 de ani intr-un scaun cu rotile, aproape orb, incapabil sa vorbeasca, sa se hraneasca sau sa se miste in orice fel. Suferind si instrainat, Getty a murit duminica, in resedinta sa din Buckinghamshire, la 54 de ani.
Dramele prin care a trecut de-a lungul vietii ar putea fi oricand baza unui scenariu de film de la Hollywood. John Paul Getty al III-lea s-a nascut intr-o familie cu o avere fabuloasa, fiind nepotul magnatului John Paul Getty, care a facut bani din petrol, dar care a fost in permanenta extrem de cumpatat cu cheltuielile. Nu de putine ori a dat dovada de zgarcenie, iar in unele cazuri comportamentul sau a fost pus sub semnul intrebarii, intrucat banii si protejarea lor devenisera mai importante chiar decat viata mebrilor familiei.
Un astfel de exemplu este felul in care Getty senior a reactionat atunci cand nepotul sau a fost rapit. John Paul Getty al III-lea avea doar 16 ani atunci, iar motivul rapirii a fost clar - constienti de faptul ca facea parte dintr-o familie extrem de bogata, cei care l-au sechestrat pe tanar s-au gandit ca au pus mana pe o mina de aur. Initial, au cerut 17 milioane de lire sterline pentru eliberarea mostenitorului, insa batranul Getty nu s-a lasat atins de amenintarile rau-facatorilor si a refuzat sa plateasca aceasta suma.
Cinci luni a stat prizonier la Roma adolescentul, socat de indiferenta familiei si ingrozit de actele de cruzime la care l-au supus rapitorii, despre care se spune ca faceau parte din mafia Italiana. Refuzul familiei de a-i plati rascumpararea i-a infuriat atat de tare pe rapitori incat i-au taiat urechea lui John Paul Getty al III-lea.
Abia atunci familia tanarului s-a sensibilizat si a platit pentru eliberarea lui. Au negociat la sange, asa cum face orice om de afaceri iscusit, si au obtinut o "reducere" de 15 milioane de lire sterline, platind in final doar doua milioane de lire. Nu a fost un act de bunavointa, pentru ca bunicul sau a cerut sa primeasca inapoi fiecare lira pe care a dat-o rapitorilor, iar cum tanarul nu dispunea de doua milioane de lire, "imprumutul" a fost returnat in transe, cu o dobanda anuala de 4%.
Din acel moment, viata lui John Paul Getty al III-lea a intrat intr-o cursa nebuna, in care a facut tot ce a putut pentru a se razbuna pe familia care i-a intors spatele si a iesi din depresia provocata de cele cinci luni de sechestru. Toate acestea l-au distrus si l-au transformat intr-o epava.
La 18 ani s-a casatorit cu o femeie cu sase ani mai in varsta. Impreuna cu aceasta a dus un stil de viata boem, fara un scop precis, in care drogurile, alcoolul si petrecerile salbatice erau la ordinea zilei. Acest gest i-a infuriat pe tatal si bunicul sau, care l-au renegat. Abuzurile frecvente si-au spus cuvantul si la doar 25 de ani John Paul Getty al III-lea a avut parte de cea mai mare incercare a vietii sale - in urma unei supradoze de valium, metadona si alcool, a suferit un atac cerebral care l-a lasat paralizat pe viata si aproape orb.
Nici macar atunci familia nu s-a aratat mai ingaduitoare, iar tatal sau a refuzat sa-i plateasca tratamentul, argumentand ca tanarul trebuie sa suporte singur consecintele faptelor sale nesabuite. De altfel, nici John Paul Getty al II-lea nu fost strain de astfel de vicii. Era cunoscut pentru orgiile si petrecerile la care participa alaturi de nume precum Rolling Stones, dar si pentru dependenta sa de droguri si alcool. Apropiatii spun ca a avut chiar perioade in care din meniul sau zilnic nu lipseau o sticla cu rom si un gram de heroina.
Era si la fel de zgarcit ca tatal sau, senoirul Getty. La un moment dat, a instalat un telefon cu plata in interiorul casei, astfel incat orice musafir care voia sa vorbeasca la telefon trebuia sa-si plateasca singur convorbirea.
John Paul al II-lea a fost innobilat in 1998, insa in ciuda acestei investiri si a averii sale, a fost urmarit in permanenta de evenimente tragice. Cea de-a doua sotie a sa a murit din cauza unei supradoze de heroina, fiica sa, Aileen, este seropozitiva, iar povestea lui John Paul al III-lea, fiul sau, este cea mai cumplita dintre toate.

AC/DC, Sonisphere şi Aerosmith - evenimentele muzicale cel mai bine vândute în 2010, în România

Concertele susţinute de trupele AC/DC şi Aerosmith, dar şi festivalul Sonisphere au fost evenimentele muzicale cel mai bine vândute anul trecut, în România, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Eventim, Valentin Vasiloiu.




Concertul susţinut de trupa AC/DC a fost, de altfel, una dintre cele mai mari desfăşurări de forţe din organizarea de evenimente muzicală în 2010. În lipsa unei arene încăpătoare, concertul a avut loc în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Evenimentul a atras, la jumătatea lui mai 2010,aproape 60.000 de oameni, care au venit să îi vadă pe legendarii rockeri manifestându-se în faţa Casei Poporului. Potrivit Eventim, în jur de 2.000 de spectatori au venit din străinătate pentru a vedea concertul de la Bucureşti al trupei AC/DC.
Deşi anul 2010 a fost unul de criză, a fost bogat în evenimente muzicale, iar printre cele mai câştigate companii s-au numărat cele care se ocupă de vânzări de bilete. "Fanii au comentat din plin, presa mai puţin, un aspect foarte interesant: un an de criză, 2010, cu nenumărate furtuni sociale, a fost în acelaşi timp cel mai bogat an din istoria României în evenimente şi concerte. Uitaţi-vă numai la un Top 5 al vânzărilor, vedeţi ce trupe sunt enumerate acolo şi veţi realiza că, până în 2010, un astfel de top se făcea pe cinci sau zece ani, nu pe unul singur", spune directorul Eventim. Astfel, un Top 5 al concertelor la superlativ din punct de vedere al vânzărilor, pe 2010, arată astfel pentru Vasiloiu: 1. AC/DC 2. Sonisphere 3. Aerosmith 4. Guns N' Roses 5. Eric Clapton.
Dintre acestea, Sonisphere a fost o premieră în peisajul muzical autohton. Un concept internaţional, Sonisphere este un festival care aduce, în mai multe ţări din lume, cele mai mari nume ale rockului actual. Anul trecut, Sonisphere România, care s-a desfăşurat la sfârşitul lui iunie, a adus, la complexul Romexpo din Capitală, trupe precum Metallica, Manowar, Rammstein şi Alice in Chains. Sonisphere a avut, în Bucureşti, peste 80.000 de spectatori.
Completat de show-urile susţinute de Aerosmith, Guns N' Roses şi Eric Clapton, calendarul concertelor a adus companiilor de vânzări de bilete rezultate care au depăşit aşteptările.
"Dacă la sfârşitul lui 2009 preconizam pentru 2010 o triplare a cifrei de afaceri, o ţintă oricum îndrăzneaţă, s-a dovedit că anul trecut a adus rezultate chiar mai bune, primele bilanţuri arătând că cifra de afaceri a crescut de cinci ori, de la 2 milioane de euro la peste 10 milioane", spune Vasiloiu.
Pe de altă parte, firma pe care acesta o conduce are 700 de puncte de vânzare, iar pentru cel mai mare concert al anului, cel al trupei AC/DC, Eventim a inclus sistemul de vouchere prin care spectatorii au putut plăti biletul în două rate. Preţurile biletelor pentru astfel de evenimente variază între 40 şi 150 de euro, sume practicate şi la concertele din străinătate. Cele mai scumpe bilete, cele din secţiunea VIP, au avut preţuri de 150 de euro, dar, în cazul unor artişti precum Eric Clapton sau Elton John, s-au epuizat destul de repede.
Printre problemele pieţei din România, cele mai serioase sunt lipsa unei legislaţii în domeniu şi cele legate de distribuţia biletelor, apreciază Vasiloiu. Totuşi, în 2010, firma a vândut peste o jumătate de milion de bilete.
Până în prezent, cel mai important concert al anului 2011 este cel al trupei Bon Jovi, care va avea loc în Piaţa Constituţiei, pe 10 iulie.
Potrivit site-ului oficial Sonisphere, evenimentul nu avea avea loc în România anul acesta, ţările anunţate fiind Polonia, Italia, Suedia, Grecia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Finlanda, Turcia.(Mediafax)

Scorpions, în concert la Bucureşti


Trupa Scorpions va susţine un concert la Bucureşti, la Zone Arena, pe 9 iunie, în cadrul turneului de adio, "Get Your Sting And Blackout World Tour", informează organizatorii.



Membrii Scorpions şi-au anunţat retragerea glorioasă din rândul greilor rockului printr-un turneu gigant, "Get Your Sting And Blackout World Tour", început pe 10 martie anul trecut, la Praga, şi care se va încheia la sfârşitul anului 2012.
Începând din 7 iunie, în Bucureşti, Zone Arena se va transforma în cartierul general al celor peste 110 membri ai staff-ului tehnic al formaţiei Scorpions, pentru ca în 9 iunie românii să fredoneze alături de muzicieni versurile pieselor "Wind of Change"' "Still Loving You" şi alte melodii devenite adevărate legende ale muzicii.
Membrii Scorpions vor ajunge în Bucureşti cu două zile înainte de concert, cu un avion privat, din Budapesta, urmând ca la aeroport să fie aşteptaţi de cinci limuzine.
Concertul de la Zona Arena va fi organizat de compania Project Events. "Am negociat timp de aproape un an cu managementul trupei. Ne-am dorit foarte mult să îi aducem pentru ultima oară la Bucureşti. Scorpions are foarte mulţi fani în România, iar spectacolul pe care ei îl fac pe scenă este deosebit", spune Sorin Săraru de la Project Events.
Preţurile biletelor vor fi următoarele: 128 de lei la Gazon B, 190 de lei la Gazon A, 265 de lei în faţa scenei, în sectorul Golden Circle, şi 350 de lei la tribună. Acestea vor putea fi cumpărate în perioada 10 - 13 februarie doar din Magazinul biletoo.ro din Unirea Shopping Center, iar de luni, vor putea fi găsite în reţeaua magazinelor biletoo.ro din toată ţara, Unirea Shopping Center, Magazinele Diverta, Sala Palatului, Librăria Eminescu, Magazinul Victoria, Magazinul Muzica, Palatul Naţional al Copiilor, Staţia de Metrou Unirii 1 şi online, pebiletoo.robilete.romyticket.roblt.robiletfan.ro şi ticketpoint.ro.
În perioada 10 - 13 februarie vor fi puse în vânzare câte 500 de bilete la preţuri promoţionale, reduse cu 15%, în sectoarele Golden Circle şi Gazon A. Aceste bilete reduse vor putea fi cumpărate doar de la magazinul Biletoo aflat în Unirea Shopping Center.
Scorpions este o trupă germană de rock, originară din Hanovra, celebră în anii '80 pentru piese precum "Rock You Like a Hurricane", "No One Like You", "Still Loving You" şi "Wind of Change". De-a lungul carierei sale, formaţia a vândut mai bine de 75 de milioane de albume în întreaga lume.
Grupul Scorpions, înfiinţat în 1965, are în componenţa actuală cinci muzicieni provenind din ţări diferite, printre care basistul polonez Pawel Maciwoda, în vârstă de 42 de ani, şi toboşarul american James Kottak.
Cel de-al 22-lea album al trupei se intitulează "Sting In The Tail" şi va fi lansat pe 19 martie.
Formaţia a susţinut mai multe concerte în România, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării.(Mediafax)

E.ON: Scumpirea gazelor, necesară încă de anul acesta


E.ON: Scumpirea gazelor, necesară încă de anul acesta


Preţul gazelor ar trebui să se majoreze chiar de anul acesta, în special pentru consumatorii industriali, a declarat miercuri Frank Hajdinjak, directorul general al furnizorului de gaze naturale şi electricitate E.ON România. El nu a avansat însă şi procentajul cu care ar trebui să crească preţul gazelor, însă este de părere că măsura trebuie luată cu atenţie. "Trebuie găsită o soluţie socială acceptabilă împreună cu autorităţile, astfel încât să fie protejată şi populaţia, dar şi mediul de afaceri. În 2011 este necesară o creştere a preţului, nu neaparat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru cei industriali", a declarat Hajdinjak. La cererea FMI, Guvernul va elimina preţurile reglementate la energia electrică şi gaze în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar de liberalizare a preţurilor care va fi stabilit până în septembrie 2011.
Tarifele nu vor creşte însă imediat, ci gradual, în funcţie de categoria din care fac parte consumatorii. "Trebuie să ne aşteptăm la o creştere treptată a preţului, o creştere care va fi de două cifre. Sunt sigur că şi autorităţile aud acest mesaj", a mai spus Hajdinjak.

sursa:gandul.info

Cine e super bunicuţa - Interviu cu femeia de 70 de ani care a luat la bătaie cu sacoşa şase hoţi înarmaţi

O bunicuţă eroină pune pe fugă cu o sacoşă şase hoţi înarmaţi cu bâte şi ciocane. Întamplarea e cât se poate de reală şi s-a petrecut pe străzile oraşului britanic Northampton.








O cheamă Ann Timson şi are peste 70 de ani. Modestă, doamna le-a răspuns ziariştilor englezi simplu: "Nu sunt un erou". Toată presă britanică o intervievează pe bătrână.
Iată scena povestită de doamna Timson:

"Eram la cumpărături în oraş, m-am întalnit cu o prietenă şi ne-am oprit ca să stăm de vorbă. Am auzit zgomotul care venea din capătul străzii. M-am uitat şi am văzut un băiat care alerga spre intrarea magazinului de bijuterii "
"Trei bărbaţi îl urmăreau şi, cand am văzut că sunt înarmaţi, am crezut că vor să îl bată".
"Instinctul matern m-a făcut să o iau la fugă strigand către acei bărbaţi să se oprească".

"Abia atunci mi-am dat seama că sparg geamul magazinului şi că e un jaf".

"Era şi un scuter în calea mea, dar eram deja în plină fugă şi am început să-i lovesc pe hoţi cu sacoşa mea de cumpărături".


"Unul dintre ei chiar a ridicat ciocanul spre mine, aşa că am continuat să dau cu sacoşa".

"La început trecătorii nu m-au ajutat. Am fost chiar mirată".


"Mulţi stăteau acolo şi filmau sau făceau fotografii".

"Acum, privind totul la rece, ştiu că m-am pus în pericol. Aş face însă acelaşi lucru dinnou.
sursa:gandul.info


Rapoartele pe Schengen privind România şi Bulgaria vor fi desecretizate

Statele membre ale UE au decis miercuri la Bruxelles ca rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor română şi bulgară pentru Spaţiul Schengen să fie desecretizate şi trimise Parlamentului European, relatează RFI.








Potrivit RFI, cu o majoritate simplă de voturi, statele membre ale UE au decis miercuri ca rapoartele de evaluare să fie desecretizate.
Acestea vor ajunge în zilele următoare la Parlamentul European, de unde o cerere în acest sens a plecat încă din 16 decembrie 2010 şi a fost mai întâi respinsă.
Desecretizarea rapoartelor constituie o premieră comunitară. Aceste rapoarte au fost întotdeauna secrete, dar Parlamentul European spune că în 2007, când opt state est-europene au aderat la Spaţiul Schengen, ei au primit mai multe informaţii decât acum, relatează RFI.
În prezent, statele membre, pretextând sensibilitatea informaţiei conţinute în rapoartele de evaluare despre gradul de pregătire a României şi Bulgariei au oferit acces restrâns la aceste rapoarte numai anumitor parlamentari europeni.
Aleşii au contestat însă decizia, spunând că fără un acces complet la întreaga informaţie, ei nu-şi pot da avizul consultativ cerut pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Deputaţii europeni au dat statelor membre un termen până la care această desecretizare să fie făcută, şi anume data de 2 mai.
Termenul va fi respectat şi astfel procesul instituţional de aderare a celor două ţări la Spaţiul Schengen poate fi complet. Rămân însă în continuare obstacolele tehnice ale acestei aderări şi mai ales obstacolele politice. Bulgaria nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile privind frontierele terestre, iar Franţa, Germania şi alte ţări pun probleme politice acestei aderări, comentează RFI.
În 24 februarie, miniştrii de Interne ai UE ar fi trebuit să ia o decizie, dar miercuri, ambasadorii comunitari au decis că la acea reuniune preşedintia ungară nu va face decât o simplă informare despre stadiul în care se găsesc lucrurile.(Mediafax)

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea


Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea



Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Radu Traian Mărginean, însoţit de doi avocaţi, a stat aproape zece minute la sediul sediul DNA - Serviciul Teritorial Oradea, unde fusese citat.
Ulterior, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a părăsit sediul DNA Oradea protejându-şi faţa cu o geantă diplomat, pentru a nu fi fotografiat de ziarişti, şi a fugit printre maşinile parcate.
Potrivit unor surse judiciare, Mărginean a fost pus sub învinuire în dosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu.
Aceleaşi surse judiciare au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus sub învinuire pentru luare de mită.
Radu Traian Mărginean, în vârstă de 50 de ani, a început să lucreze în vamă din 1992, ocupând pe rând funcţia de lucrător vamal în cadrul Biroului vamal Borş - Direcţia Regională Vamală Oradea şi şef al Serviciului Proceduri Vamale - Direcţia Regională Vamală Oradea, Autoritatea Naţională a Vămilor. Ulterior, a fost numit director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, iar în 2005 a devenit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale - Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
El este şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor din februarie 2009, fiind de asemenea şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Potrivit declaraţiei de avere din 2010, Mărginean deţine jumătate dintr-un teren intravilan de 12.800 de metri pătraţi, la Biharia, în judeţul Bihor, un apartament în municipiul Oradea, achiziţionat în 1994 şi un altul în Târgu Jiu, cumpărat în 2010, bijuterii în valoare de 6500 de euro şi un depozit bancar în valoare de 10.000 de euro, deschis în 2009.
El a mai deţinut un teren extravilan, pe care l-a vândut în 2007 pentru suma de 66.926 lei, precum şi un apartament în Oradea, achiziţionat în 2000 şi vândut în 2009, pentru 31.000 de euro.
Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi joia trecută.
Ulterior, cele trei persoane reţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.
La Tribunalul Satu Mare a fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Feher a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.
Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.
Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.
Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.
În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.
Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.
Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.
Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA. (Mediafax)

Băsescu, despre Blaga: Să-şi mai amâne foamea de putere!

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blaga de "foame de putere", punând pe seama acestui fapt declaraţia fostului ministru de Interne prin care cerea Guvernului să pună capăt măsurilor de austeritate.


Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blaga de foame de putere
Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blaga de foame de putere



Într-un interviu la postul public de televiziune, Băsescu a fost întrebat despre capacitatea politică a actualei coaliţii de a continua acordul cu FMI, moderatoarea dându-i exemplu declaraţia lui Vasile Blaga.
Preşedintele, care a evitat în prima parte a discuţiei să facă vreo referire la adversarul său din PDL, a răbufnit: "Nu comentez declaraţia lui, dar fac o singură remarcă: atât a înţeles el din nevoia de a stabiliza România. Este clar că nu se poate guverna populist, şi românii trebuie să înţeleagă asta. Cine se bate doar pentru putere, mai bine să-şi mai amâne foamea de putere, să lase pe cei care vor să scoată România în pace, dacă tot s-au găsit câţiva politicieni care să-şi asume costul uriaş al acestei acţiuni!", a spus Băsescu, informează Gândul.
Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PDL Alba, că Executivul "trebuie să se ţină de cuvânt şi să termine cu măsurile dure", deoarece "nu se poate întinde prea mult aţa, că s-ar putea rupe".
sursa:realitatea.net

A fost înjunghiat în autobuz pentru că a refuzat să cedeze locul unei persoane

Un elev în vârstă de 16 ani, din municipiul Săcele, a fost înjunghiat, luni seară, în autobuzul cu care se deplasa spre casă, după ce a refuzat să-i cedeze unei persoane locul pe care stătea, adolescentul fiind supus unei intervenţii chirurgicale în urma agresiunii.


Un adolescent din Săcele a fost înjunghiat într-un autobuz după ce a refuzat să cedeze locul unei persoane
Un adolescent din Săcele a fost înjunghiat într-un autobuz după ce a refuzat să cedeze locul unei persoane / FOTO: ziuadevest.ro



Adolescentul a fost operat, marţi, la Spitalul de Pediatrie, medicii declarând că agresiunea i-a pus acestuia viaţa în pericol.

Agresiunea s-a produs într-un autobuz care face legătura între Braşov şi Săcele. La un moment dat, în autovehicul a urcat un cuplu, iar bărbatul i-a cerut  adolescentului să cedeze locul soţiei lui. Pentru că băiatul a refuzat, a izbucnit un adevărat scandal în autobuz, iar, la un moment dat, bărbatul l-a înjunghiat pe băiat în torace cu un briceag.

Adolescentul a reuşit să coboare din autobuz la staţia următoare şi a anunţat imediat incidentul la 112. Agresorul a fost identificat şi reţinut de poliţişti în scurt timp.

"Suspectul şi-a continuat drumul până la capătul liniei, apoi, de acolo, a luat un taxi până spre cartierul Gârcini, cartier locuit de populaţie de etnie rromă. A fost prins de poliţişti în timp ce se deplasa cu taxiul, asupra lui fiind găsit şi briceagul folosit", a declarat comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov.

Agresorul, în vârstă de 24 de ani, a fost reţinut de poliţişti pentru port ilegal de armă albă, urmând ca agresiunea asupra adolescentului să fie încadrată în funcţie de raportul medico-legal care va fi întocmit în acest caz.

Medicul Marcel Albean, unul dintre chirurgii care l-au operat pe Cosmin Iordache, a declarat, după terminarea intervenţiei chirurgicale, că viaţa băiatului a fost pusă în pericol, lovitura de cuţit perforîndu-i plămânul stâng şi trecând foarte aproape de inimă. Cosmin Iordache se află acum internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pediatrie Braşov, starea lui fiind stabilă.
sursa:realitatea.net

Băsescu, despre arestările din vămi: Mi-aş dori să se ajungă la "regină"

Traian Băsescu a declarat, marţi seara, la TVR, că arestările vameşilor din ultima vreme au pornit de la un document al unui serviciu de informaţii, prezentat în vară în CSAT. Preşedintele spune că îşi doreşte să se ajungă dincolo de simplii funcţionari, la "regină".


Băsescu, despre arestările din vămi: Mi-aş dori să se ajungă la
Băsescu: Eu vreau ca operaţiunea de combatere a evaziunii în vămi să ajungă la "regină"





Anchetele şi acţiunile de control din vămi vin după ce preşedintele Traian Băsescu a primit, vara trecută, de la un serviciu de informaţii, un document care viza corupţia din punctele de frontieră. Afirmaţia a fost făcută chiar de şeful statului, la postul naţional de televiziune. În acel moment, Traian Băsescu spune că a şi convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
"Trebuie să ştiţi că totul a pornit de la un document de 50 de pagini cu practici evazioniste susţinute de funcţionari ai instituţiilor de control financiar, fiscal şi vamal. E un documentar al unui serviciu de informaţii. În momentul în care un şef de stat primeşte aşa ceva de la un serviciu de informaţii, nu poate să îl pună în bibliotecă. Trebuie să îi dea o soluţie. Atunci au apărut acele decizii ale CSAT de acţiune împotriva traficului cu ţigări. Documentul l-am primit în vara acestui an. Imediat am convocat CSAT-ul", a declarat Băsescu.
Întrebat dacă această operaţiune va merge dincolo de cei de la gheretele din vamă şi va ajunge mai departe la oameni cu conexiuni politice, la "regină", Băsescu a răspuns: "Eu mi-aş dori mult să se ajungă, dar aceşti oameni ar trebui să fie cinstiţi pentru că ştiu mai mult decât ştiu eu sau instituţiile care anchetează. Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Unii se pare că erau implicaţi. Dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună tot ce ştiu. E un moment în care putem curăţa un sistem întreg sau putem rata".
Băsescu spune că arestările vameşilor nu vor avea un impact pozitiv pentru aderarea la Schengen
"Nu va avea un impact pozitiv această operaţiune pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. S-a făcut această analiză, ce impact va avea, şi decizia a fost, indiferent care va fi impactul, trebuie rezolvată problema", a afirmat preşedintele.
Preşedintele a mai subliniat că, teoretic, termenul pentru martie pentru aderarea la Schengen nu este ratat, dar, practic, nu se poate întâmpla pentru că Bulgaria are două rapoarte negative, iar decuplarea României de Bulgariei nu este posibilă.
sursa:realitatea.net