sâmbătă, 26 februarie 2011

Sorin Blejnar, într-un dosar privind contrabanda cu produse petroliere

Tribunalul Constanţa a confirmat, astăzi, că desfăşoară o anchetă privind contrabanda cu produse petroliere, în dosarul respectiv apărând şi numele actualului şef al ANAF, Sorin Blejnar.


În componenţa comisiei se regăsea, din partea Gărzii Financiare, comisarul general adjunct, la acea dată, Sorin Blejnar

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa se află înregistrat în vederea soluţionării un dosar penal având ca obiect modul în care a fost autorizată în anul 2007 funcţionarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere.
"În componenţa comisiei se regăsea, din partea Gărzii Financiare, comisarul general adjunct, la acea dată, Sorin Blejnar, actualul preşedinte al ANAF. Precizăm că în cauză nu a fost începută urmărirea penală", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, citat de Ziua de Constanţa.
După ce foşti şi actuali şefi de vămi l-au acuzat de corupţie, mai mulţi lideri PDL au cerut demisia preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. 

Mai mult, însuţi premierul Emil Boc a declarat, astăzi, că-l va demite pe şeful ANAF, dacă vor exista probe împotriva sa şi dacă se va începe urmărirea penală.

"Fiecare demnitar al statului va avea susţinerea mea să meargă până la capăt. Toţi care luptă împotriva corupţiei au susţinerea mea,  voi demite imediat orice demnitar, împotriva căruia se începe urmărirea penala niciun demnitar nu va fi acolo. Cât timp îşi face datoria are susţinerea mea, când începe urmărirea penală că e Blejnar sau altul va fi demis", a declarat premierul Emil Boc.

În tot acest timp, Blejnar, neagă în continuare că ar fi primit mită şi îi invită pe acuzatori să meargă cu dovezile la procurori.
realitatea

Gaddafi: "Urmaţi-mă, sau voi arde Libia!". Martorii vorbesc de mii de morţi

Muammar Gaddafi a ameninţat, într-o apariţie televizată, că va arde Libia, dacă oamenii continuă să se revolte împotriva sa, relatează Sky News.


Gaddafi nu renunţă la putere
Gaddafi nu renunţă la putere

Într-o apariţie-surpriză la televiziune, Gaddafi a avertizat că este gata să dea semnalul pentru o "baie de sânge" şi le-a cerut susţinătorilor să se pregătească pentru a apăra Libia.

"Vom înfrânge orice tentativă de răsturnare a ţării", le-a spus el susţinătorilor strânşi în Piaţa Verde din Tripoli.

În cea de a patra intervenţie bizară de săptămâna aceasta, Gaddafi le-a cerut susţinătorilor să "danseze, să scandeze", adăugând:"Poporul libian mă iubeşte".

Gaddafi l-a acuzat, joi, pe liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, pentru problemele din Libia. Gaddafi este însă tot mai izolat, chiar şi unele zone din Tripoli fiind acum sub controlul opozanţilor.

Fiul lui Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, a promis că statul va recăpăta controlul în provinciile din est, preluate de protestatari. "Suntem convinşi că statul va recăpăta controlul asupra oraşelor din est", a spus el, vineri seară, potrivit dpa. El a declarat că primeşte telefoane de la localnici de acolo, mai ales din Benghazi, care se plâng de deteriorarea condiţiilor de trai.

Martorii oculari spun că protestatarii sunt în control în majoritatea oraşelor din est."Fetele nu pot ieşi pe stradă, şcolile sunt închise şi viaţa s-a oprit în loc, pentru că islamiştii au preluta controlul prin forţă", a spus Saif.

El a negat că în atacurile asupra protestatarilor ar fi participat mercenari, după ce martori oculari au spus că mercenari din Ciad, Mali şi alte state africane au fost implicaţi.

Saif a cerut comunităţii internaţionale să trimită o misiune de anchetă în Libia, pentru a se dezminţi astfel "zvonurile" legate de atrocităţi. "Nu ne temem de fapte. Ne temem de zvonuri şi minciuni, pentru că faptele sunt de partea noastră", a subliniat el.
Violenţele din această ţară s-au soldat cu 300 până la 1.000 de morţi, potrivit diverselor surse.

"Violenţele trebuie să înceteze", a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care, evaluând la 1.000 numărul morţilor, a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri "decisive".

"Vă rog, Naţiunilor Unite, salvaţi Libia", a implorat ambasadorul Libiei la ONU, Mohammed Shalgham, după ce a renunţat la post. "Consiliul de Securitate trebuie să ia acum o decizie reală pentru a opri vărsarea de sânge", a afirmat el.

Prins între opoziţia armată, care afirmă că a eliberat regiunea petrolieră din est, în jurul Benghazi, şi luptele violente din vest, colonelul Gaddafi le-a cerut, vineri, susţinătorilor săi, să se pregătească să "apere Libia", potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică.

"Ne vom lupta şi vom învinge" şi, "dacă va fi necesar, vom deschide toate depozitele de arme pentru a înarma tot poporul", a declarat el, în faţa mulţimii reunite în Piaţa Verde din Tripoli.

Forţele loiale regimului au deschis focul, vineri, asupra manifestanţilor din capitală, provocând moartea a două persoane în cartierul Fashlum, potrivit unui martor ocular. Televiziunea oficială a dezminţit aceste informaţii.

"Trag asupra civililor neînarmaţi care ies de la rugăciune", a declarat, pentru AFP, un locuitor din cartierul rezidenţial Ben Ashur.

Joi, Gaddafi şi-a acuzat opozanţii că sunt controlaţi de Al-Qaida şi că sunt "drogaţi".

Susţinătorii "Ghidului", aflat la putere de peste 40 de ani, sunt concentraţi la Tripoli, unde miliţia Khamis dispune de 9.000 de combatanţi, de tancuri şi avioane, potrivit unor informaţii neconfirmate.

Revoltele au afectat armata, potrivit mai multor surse.

În estul ţării, la Tobruk, 1.000 de persoane care arborau drapele ale monarhiei regelui Idriss Senoussi, simbolul insurgenţei, au manifestat. "Libia liberă, Gaddafi afară", "Poporul vrea înlăturarea regimului", au strigat protestatarii.

Musratha, al treilea oraş ca mărime din ţară, situat la 150 de kilometri est de Tripoli, a fost părăsit de susţinătorii lui Kadhafi, dar luptele s-au soldat cu numeroase victime la o bază aeriană învecinată, potrivit unui locuitor.
realitatea


Device-ul viitorului? Motorola lansează smartphone-ul 2 in 1: şi telefon şi laptop


Cu ce e practic diferit un smartphone de un laptop? Motorola crede că, în spatele acestor categorii de produse, stă o diferenţiere de marketing care ne face să scoatem din buzunar de două ori mai mulţi bani decât e nevoie. Şi propune soluţia. Faceţi cunoştinţă cu Motorola Atrix.

Din moment ce smartphone-ul zilelor noastre este în principiu un computer făcut să încapă în buzunar, de ce ţi-ar mai trebui altul care să stea pe birou, pe care să-l numeşti desktop?
Altfel spus, din moment ce tabletele, smartphone-urile şi PC-urile sunt toate plămădite, în principiu, din acelaşi aluat – un ecran, un procesor şi ceva memorie -  de ce ai avea nevoie de trei doar pentru că au forme şi accesorii diferite? Aceasta este  ideea din spatele celui mai ambiţios şi mai promiţător proiect al Motorola de RAZR încoace: un telefon care devine creierul central al unui laptop în toată regula.

Motorola Atrix 4G, este un frumos, rapid şi deştept  telefon Android. Însă odată conectat la "laptop-ul" adiacent— o carcasă uşoară, foarte subţire, din aluminiu negru  care nu are nici procesor, nici memorie sau capacitate de stocare proprie – acesta se transformă în PC. Tot ceea ce trebuie să faco este să aşezi telefonul în slot-ul alocat din spatele balamalei pentru ecran, acesta devenind pe dată creierul şi muşchii întregului laptop.

Laptop-ul funţionează totodată ca o baterie uriaşă pentru Atrix. Cu telefonul ataşat la acesta, utilizatorul poate lucra liniştit vreme de 8 sau 10 ore - dintr-o singură încărcare - iar la final telefonul e mai încărcat decât la început.

David Pogue, editorialistul New York Times, e încântat de noua jucărie de la Motorola. "Atât telefonul cât şi laptop-ul sunt superbe", spune el. "Telefonul are toate bunătăţile obişnuite de la  Android, ca de exemplu camera din faţă lşi cea din spate sau înregistrarea video high definition, şi foloseşte software-ul MotoBlur de la Motorola, care poate unifica agenda şi mesajele din diferitele tale conturi online (FacebookTwitter, LinkedIn şi e-mail)."

money.ro

Plăceri tip safari: un elefant le-a aruncat maşina in râpă ca pe o jucărie FOTO

Irlandezul John Somers a regretat amarnic că a vrut să-şi sărbătorească cea de-a 66 aniversare cu un safari în rezervaţia Pilansberg  din Johannesburg, Africa de Sud. Abia a scăpat cu viaţă după ce un elefant le-a atacat din senin maşina.


Elefantul incepe sa atace masina
Hotarat s-o mute din calea lui, elefantul isi pune si fildesii la bataieMisiune indeplinita: masina e data de elefant de-a dura intr-o rapa
Nu doar le-a zgâlţâit-o şi mototolit-o bine, aşa de repede şi de uşor de parcă era de jucărie, în timp ce ei se aflau în ea, dar le-a mai şi împins-o într-o râpă, relatează dailymail.co.uk.  
realitatea

Pe mai multe drumuri din ţară se circulă cu dificultate din cauza zăpezii

Traficul rutier a fost reluat pe DN22 Râmnicu Sărat – Brăila(judeţul Buzău), sâmbătă în jurul orei 16.30. Drumul DN23B Măicăneşti-Ciorăşti din judeţul Vrancea este în continuare blocat din cauza zăpezii şi a viscolului, potrivit Centrului Infotrafic.


Se circulă în condiţii de iarnă
Drumul naţional Măicăneşti-Ciorăşti este blocat, iar pe alte drumuri circulaţia se desfăşoară cu dificultate, din cauza existenţei pe partea carosabilă a unui strat subţire de zăpadă.

Este vorba despre drumurile:

• DN 67D, km 39+050 – km 76+830, Baia de Aramă - Valea Cernei/Mehedinţi, zăpadă de 1 centimetru;

• DN 67C, km 27+000 – km 34+200, Novaci - Rânca/Gorj, zapadă între 1 şi 4 centimetri;

• DN 6B, km 33+000 – km 60+260, Cruşet - Hurezani/Gorj, zapadă de 1 centimetru;

• DN 67B, km 0+000 – km 47+000, Scoarţa - Măru/Gorj, zapadă de 1 centimetru;

• DN 7A, km 40+000 – km 81+025, Voineasa - Obarşia Lotrului/Vâlcea, zapadă între 2 şi 3 centimetri;

• DN 7A, km 91+000 – km 103+000, Groapa Seacă - Jiet/Hunedoara, zapadă de 2 centimetri;

• DN 7D, km 4+000 – km 31+360, Grebleşti/Vâlcea – limită cu judeţul Argeş, zapadă între 1 şi 3 centimetri;

• DN 67B, km 47+400 – km 87+000, Obislavu - Fârtăţeşti/Vâlcea, zapadă de 1 centimetru.


Poliţiştii le recomandăm conducătorilor auto ca înainte de a porni la drum să se informeze despre situaţia drumurilor, apelând numărul de telefon al Comandamentului Central de Iarnă: 021/9360.

realitatea

A apărut Codul bunelor maniere pe e-mail

Codul de e-maniere îţi spune când să pui Smiley şi când nu, când poţi scrie "Sent from iPhone-Black Berry" sau când poţi să trimiţi o semnătură automantă.


Codul de e-maniere include chiar si regulile de trimitere a unui Smiley
Formalităţile erau obligatorii în corespondenţa de afaceri, însă nu mai este aşa. Urmând acelaşi tipar în privinţa e-mailurilor ca şi la întâlnirile faţă în faţă, dacă întâlneşti un client nou care îţi este prezentat ca Brian, sau aşa i se adresează restul echipei, nu trebuie să i te adresezi cu domnule Carson în e-mailul pe care i-l vei scrie apoi. Însă, şi opusul se aplică: până nu îţi cere să i te adresezi cu Brian, rămâi la domnule Carson. Când eşti în dificultate, spune-le "domnule" sau "doamnă" simplu şi te vor scoate ei din încurcătură, spunând cum vor dori să te adresezi.

Cele mai multe e-mailuri au doar câteva fraze, relatează agenţia Mediafax, însă e bine să începi cu formula de salut şi cea de încheiere: "Dragă", atât standard, cât şi formal, "Bună ziua" este profesional şi prietenos, iar "Salut", pentru prieteni. Evită "Hei", poate suna juvenil. Sunt mai multe modalităţi şi de a încheia un e-mail. Atunci când eşti în dubiu poţi folosi "Cu sinceritate" sau "Salutări", sunt cele mai sigure variante. Alte variante sunt "Toate cele bune", "Toate bune", "Vă doresc numai bine", "Mulţumesc". Dacă este vorba de un schimb de e-mailuri, e acceptat să mai renunţi la salutări, fiind o conversaţie în desfăşurare.

Să pui Smiley sau să nu pui, asta e întrebarea. Dacă nu eşti sigur de felul în care sunt primite aceste lucruri, mai bine nu le folosi. Pentru anumite persoane pot părea juvenile când vine vorba de afaceri. Acelaşi lucru e valabil şi pentru prescurtări, cu ar fi "brb" pentru vorbim mai târziu. Prescurtarea nu este greşită atâta timp cât e folositoare şi este primită bine de cel cu care corespondezi.

Folosirea literelor mari înseamnă tot timpul că ţipi şi sunt deranjante, bineînţeles în afară de atunci când spui "felicitări". Semnăturile automate sunt utile, mai ales când conţin adresa de mail, numărul de telefon, de mobil şi fax şi poate site-ul. E totuşi riscant să-l foloseşti atunci când trimiţi link-uri sau invitaţii pe reţele de socializare. Şi păstraţi citatele pline de inspiraţie pentru adresa personală.

Scrise în fugă şi trimise într-o clipă, este de înţeles că în e-mailuri pot apărea multe greşeli de ortografie, de la cele mai comune, la cele amuzante şi până la cele mortale. Este de preferat să mai treci odată peste conţinut înainte să-l trimiţi, şi să nu te bazezi în totalitate pe corectarea automată a greşelilor pentru că aceste programe te pot lăsa baltă în cele mai nepotrivite momente. Atenţia pe care o dai atunci când redactezi un mesaj transmite prin ecran că eşti profesionist şi atent la detalii.

Un mesaj de genul "Sent from iPhone/Black Berry…" poate fi folosit. Însă fereşte-te să punctezi "Vă rog să-mi iertaţi greşelile, mesajul a fost trimis de pe mobil". Faptul că aceste obiecte sunt mobile înseamnă că mesajul a fost scris în fugă, pe o tastatură minusculă şi cu fraze presetate. Totuşi de ce ai vrea să atragi atenţia asupra posibilelor greşeli? Şi chiar dacă nu sunt, dai de înţeles destinatarului că de obicei sunt foarte multe. În cele din urmă, dacă o conversaţie se blochează, mai bine puneţi mâna pe telefon sau fixaţi o întâlnire faţă în faţă. Studiile arată că dăm o interpretare negativă cuvintelor atunci când nu auzim tonul vocii şi nu vedem limbajul corpului.

realitatea

Şi câinii românilor au talent: Căţeluşa Vanda dansează electrizant

Căţeluşa Vanda a primit trei de "Ham" din partea juraţilor de la "Românii au talent", emisiunea-consurs de la PRo Tv, şi va merge mai departe, după ce a impresionat printr-un număr de dans excelent, ghidată de stăpâna sa, Bernadette Szep, din Miercurea Ciuc.


Căţeluşa Vanda a impresionat la Romanii au talent, de la Pro TV
Virgil Bîrciu i-a impresionat pe juraţii emisiunii "Românii au talent", de la PRO TV, după ce a bătut cuie cu palma într-o scândură şi a reuşit să spargă pietre cu mâinile goale.

"Sunteţi bun la casa omului, veniţi şi rezolvaţi tot. Eu încurajez talentele nebănuite şi neaşteptate", a spus Andi Moisescu, care i-a acordat un "DA" concurentului. Andra a fost de acord, astfel încât, în ciuda votului negativ al lui Mihai Petre, Virgil Bîrciu merge mai departe.

Concurentul s-a mai prezentat cu o invenţie, un rucsac ce se transformă în sanie, dar a demonstrat şi cum arată "balerinul care nu are nevoie de poante, omul care merge pe vârfuri".

Valentin Luca a făcut o adevărat pasiune din a fi barman în adevăratul sens al cuvântului. Adică tânărul face show în faţa clienţilor săi, sau în faţa juraţilor de la"Românii au talent", în acest caz.

Un personaj absolut special care a participat la "Românii au talent" a fost Ioan Daniel Borşan, din Turda, un veritabil "Dracula" dansator.

Concurentul a electrizat publicul dansând într-o manieră proprie pe melodia "Maria (I like it loud)" a celor de la Scooter. Deşi la început nu părea să aibă nicio şansă, Ioan s-a calificat în etapa următoare şi i-a făcut pe juraţii Andra şi Mihai Petre să se ridice în picioare şi să danseze.

realitatea

Accident grav în Neamţ din cauza poleiului şi a vitezei, soldat cu un mort

A plecat să cumpere ceva şi nu s-a mai întors. Un tânăr de 21 din judeţul Neamţ a murit după ce maşina pe care o conducea s-a înfipt într-un pod. Prietenul care era cu el este în stare gravă.


Şoferul a murit iar pasagerul e grav rănit după ce maşina lor s-a înfipt într-un cap de podeţ
Oamenii care locuiesc în centrul comunei nemţene Pipirig au fost treziţi azi-noapte de o bubuitură puternică.

Şoferul, un tânăr de 21 de ani, a murit pe loc. Prietenul său se află în stare gravă la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

"Cred că sunt neadaptarea la condiţiile de drum de către conducătorul autoturismului marca Volkswagen care a pierdut controlul intrând în coliziune cu un capăt de podeţ, din beton", a declarat agentul Florin Popa, Poliţia Târgu Neamţ.

Politiştii din Târgu Neamţ continua cercetările pentru a stabili exact cauzele accidentului.

realitatea

Mai mulţi lideri PDL au cerut demisia lui Sorin Blejnar

Mai mulţi lideri PDL au cerut vineri demisia lui Sorin Blejnar. Pedeliştii Marius Spânu şi Sulfina Barbu au cerut demisia şefului ANAF.


Mai mulţi lideri PDL au cerut demisia lui Sorin Blejnar

"Cred că ar trebui să îşi dea demisia pentru că acum apare o afirmaţie foarte concretă a unui şef de vamă care a spus DNA-ului cu subiect şi predicat anumite lucruri. Sper să le şi poată proba. Dar, din punctul meu de vedere, pentru a nu plana niciun fel de susupiciuni, domnul Blejnar poate ar trebui să îşi dea demisia", a spus deputatul PDL Marius Spânu, la Realitatea TV.
Şi Sulfina Barbu, şefa organizaţiei de femei a PDL, crede că Blejnar ar trebui demis, o dată ce a apărut o suspiciune asupra instituţiei pe care o conduce.
"Dacă apare o cercetare din partea DNA-ului, va fi demis. Lucrul acesta este clar, cum s-a întâmplat şi cu şeful de la vamă. Dacă apare un astfel de denunţ, categoric, domnul Blejnar trebuie să plece de acolo. Partidul trebuie să ia o decizie şi premierul trebuie să ia imediat o decizie pentru că apare această neîncredere, această suspiciune asupra întregii instituţii. Vorbim de o instituţie care se ocupă de colectarea banilor", a spus Sulfina Barbu, în cadrul emisiunii Zona de imapct de la Realitatea TV.
Cornel Costea, şeful vămii Ploieşti, susţine că o parte din mită ajungea la şeful ANAF, Sorin Blejnar. Declaraţia se află în motivarea arestării.
"Poziţia inculpatului pe parcursul audierilor,a fost una sinceră, atât în prima declaraţie dată, cea olografă, cât şi în cea luată pe formularul tipizat, chiar dacă ulterior a refuzat să o semneze (deşi, întrebat fiind a arătat că nu contestă conţinutul), descriind în amănunt modalitatea în care se derulau activităţile şi cum, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 a primit suma de 90.000lei din care lui i-au revenit 30.000lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., bani care, după ştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B (Sorin Blejnar, n.red.). Cât priveşte ultima sumă primită, de 10.000, inculpatul a precizat că făcea parte dintr-o restanţă mai mare, şi a fost pusă  în biroul său conform propriilor instrucţiuni date numitului V.C.V.. De alfel, aşa cum am arătat cu privire la acest ultim act material există realizată şi procedura prinderii în flagrant, cu valoarea ei probatorie, necontestată”, se arată în motivarea arestării lui Cornel Costea.
Fosta şefă a Vămii Ploieşti: Blejnar e Regina. Oricum, e mai presus de lege
Diana Severin, fosta şefă a Vămii Ploieşti, vorbeşte, într-un interviu, despre corupţia din Vama Ploieşti. Cât despre Regina de pe tabla de şah a sindicaliştilor, Severin arată cu degetul înspre şeful ANAF, Sorin Blejnar.

"La Vama Ploieşti, sunt foarte multe probleme. Ele sunt cunoscute la nivelul ANAF, le-am făcut chiar nişte adrese neoficiale, prin care le-am adus la cunoştinţă toate problemele. După ce am sesizat unele aspecte, mi s-a solicitat demisia. Am făcut o listă cu societăţile care aduc prejudicii mari bugetului statului şi sunt susţinute chiar de persoane din anturajul preşedintelui ANAF. Din ce ştiu, chiar actualul director de la Vama Ploieşti, Cornel Costea, care se simte urmărit, în ultima vreme, ar fi fost trimis "cu dedicaţie" la Ploieşti, tot de către gruparea Blejnar", spune Diana Severin.
Arestat în "lotul Moraviţa": Sunt două regine, Blejnar şi Buda
Într-o scrisoare transmisă din arestul poliţiei, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, a indicat două "regine": pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, potrivit cotidianul.ro.
realitatea

Monica spune în instanţă că s-a căsătorit cu Irinel "la o vârstă fragedă"

Răsturnare de situaţie în cazul despărţirii Monicăi Columbeanu de soţul ei, Irinel. Conform cererii de divorţ, aceasta solicită un sfert din veniturile soţului ei, chiar dacă era vorba că doamna Columbeanu nu i-a cerut nici un ban afaceristului.


 Monica Columbeanu solicită desfacerea căsătoriei din culpă comună / Foto: mondonews.ro

În cererea adresată instanţei,Monica Columbeanusolicită desfacerea căsătoriei din culpă comună, însă îl indică pe Iri ca principal vinovat al acestei situaţii, potrivit libertatea.ro.
Moni consideră că grija deosebită pe care a acordat-o creşterii şi educării micuţei Irina, în vârstă de 4 ani, l-a deranjat pe Irinel. “M-am preocupat şi mă preocup foarte mult de educaţia minorei Irina Columbeanu, aceasta fiind prioritară pentru mine în detrimentul soţului meu şi cred că acest fapt i-a creat acestuia un sentiment de frustrare şi nemulţumire”, scrie Monica în cererea adresată judecătorului, conform unor surse care au avut acces la ea.

Monica mai susţine că s-a căsătorit cu Irinel "la o vârstă fragedă" şi că sentimentele dintre ei "nu s-au estompat", ci a intervenit o distanţare "din lipsă de comunicare şi preocupări comune".
Conform legislaţiei, în timpul procesului de custodie, un copil nu poate ieşi în afara graniţelor României alături de unul dintre părinţi. Chiar şi după finalizarea procesului, condiţia esenţială pentru Bogdan Drăghici scoaterea unui copil din ţară este acordul ambilor părinţi. Astfel, în cazul în care Moni vrea să o ia cu ea pe Irina în Statele Unite ale Americii, ar avea nevoie de o procură prin care Irinel să îşi dea acordul.

Bogdan Drăghici, preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) a declarat că organizaţia ar fi dispusă să îi acorde sprijin lui Irinel Columbeanu pentru obţinerea custodiei fiicei sale. “Dacă acesta îşi doreşte cu adevărat să-şi crească singur fetiţa, îl vom susţine. Dacă nu vrea, cei mai indicaţi pentru a o creşte pe Irina ar fi bunicii materni sau paterni, deoarece, pentru Monica Columbeanu, acest copil a fost doar o jucărie! Până acum, aceasta nu a demonstrat decât că se joacă de-a mama”, a declarat Drăghici.
realitatea

Şeful vămii Ploieşti: O parte din mită ajungea la Blejnar

Cornel Costea, şeful vămii Ploieşti, susţine că o parte din mită ajungea la şeful ANAF, Sorin Blejnar. Declaraţia se află în motivarea arestării.


Sorin Blejnar a negat acuzaţiile

„Poziţia inculpatului pe parcursul audierilor,a fost una sinceră, atât în prima declaraţie dată, cea olografă, cât şi în cea luată pe formularul tipizat, chiar dacă ulterior a refuzat să o semneze (deşi, întrebat fiind a arătat că nu contestă conţinutul), descriind în amănunt modalitatea în care se derulau activităţile şi cum, în perioada octombrie 2010 –ianuarie 2011 a primit suma de 90.000lei din care lui i-au revenit 30.000lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., bani care, după ştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B (Sorin Blejnar, n.red.). Cât priveşte ultima sumă primită, de 10.000, inculpatul a precizat că făcea parte dintr-o restanţă mai mare, şi a fost pusă  în biroul său conform propriilor instrucţiuni date numitului V.C.V.. De alfel, aşa cum am arătat cu privire la acest ultim act material există realizată şi procedura prinderii în flagrant, cu valoarea ei probatorie, necontestată.

De asemenea, este neîndoielnica îndeplinirea condiţiei privind cuantumul pedepsei prevăzute de lege, în accepţiunea art.148 lit.h Cpp. având în vedere că infracţiunea de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 254 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 şi art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p.  este pedepsita cu închisoarea de la  de la 3 la 15 ani, respectiv infracţiunea de complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”, se arată în motivarea arestării lui Cornel Costea.
De ce l-au arestat pe Costea

„Astfel, în lipsa unei definiţii legale a noţiunii de pericol pentru ordinea publică, în practică sunt avute în vedere mai multe aspecte (care constituie totodată criterii complementare de care se tine cont la alegerea măsurii preventive, conform art.136 alin. final C.p.p.), printre care, natura şi gravitatea faptei săvârşite, mai ales în contextul actual creat de activitatea pe linia infracţionalităţii vamale, ceea ce denotă un curaj deosebit al inculpatului, care deşi a luat cunoştinţă, măcar din media, de operaţiunile desfăşurate pe această linie, a continuat să primească sume de bani, drept mită, în chiar biroul vamal în care lucra, denotând un profund dispreţ faţă de valorile sociale ocrotite de lege, dar şi de posibila activitate de prindere întreprinsă de organele judiciare. Totodată, la aprecierea acestui pericol vom avea în vedere şi  urmările produse, cu implicaţii asupra imaginii acestui sector de activitate, cu atribuţii de constatare a eventualelor încercări de fraudare a legilor în domeniu şi aplicare corelativă  de sancţiuni, creând grave deservicii instituţiei în cadrul căreia îşi exercita chiar o funcţie de conducere. Or, în speţă, judecătorul constată că inculpatul este cercetat pentru  infracţiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire a faptelor, care nu au vizat un singur act material comis, în condiţiile în care este cercetat pentru infracţiuni săvârşite în formă continuată, care se întind, ca desfăşurare, în intervalul octombrie 2010-ianuarie. Toate aceste împrejurări justifică susţinerea că lăsarea în libertate a inculpatului ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică”, susţine judecătoarea.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a negat în mod constant că ar fi implicat în scandalul de la Vamă. "Eu nu sunt Regina", a declarat Blejnar, în faţa numeroaselor voci care-l indicau drept beneficiar al sumelor de bani obţinuţi în mod ilegal de vameşi.
Şeful Vămii Ploieşti a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Cornel Costea este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită.


realitatea

Consumul de fructe şi legume face pielea mai atrăgătoare decât bronzul

Consumul de fructe şi legume, în special morcov, ardei gras şi verdeţuri închise la culoare, dă pielii o strălucire mai atrăgătoare decât bronzul.


Consumul de fructe şi legume face pielea mai atrăgătoare decât bronzul
În cadrul studiului realizat la Universitatea St. Andrews din Scoţia, subiecţii au fost puşi să aleagă pentru 51 de feţe modalitatea în care ar arăta mai bine, dintre următoarele două variante: să le schimbe culoarea pielii pe calculator cu melanină computerizată sau să dea feţelor strălucirea caracteristică celor care consumă produse ce conţin caroten, antioxidant care se găseşte în anumite fructe şi legume.

Subiecţii au ales cea de a doua metodă, dându-le modelelor strălucirea pe care ar căpăta-o dacă ar mânca cinci mese de fructe şi legume pe zi.

Acesta nu este primul studiu care să arate că legumele te fac mai sexy, deşi este larg răspândită ideea că bronzul te face mai atractiv. În afară de Julianne Moore şi Nicole Kidman, cam toate femeile se simt mai frumoase, mai încrezătoare, şi chiar mai slabe, atunci când sunt bronzate. Stau mărturie bronzul de dinainte de nuntă, succesul cremelor autobronzante, ruşinea de a pune piciorul pe o plajă când eşti alb ca brânza, dar şi revistele de profil care susţin că bronzul camuflează celulita şi vergeturile.

realitatea

Bișniță cu date personale VEZI CUM SE FAC BANI CU IDENTITATEA TA

Te-ai întrebat de unde vin spamurile cu toate că puțini îți știu e-mail-ul sau de unde au agenții de vânzări numărul tău de telefon personal? Cel mai probabil, ai fost victima bișnițarilor de date personale!



În provincie există o vorbă: „Dacă nu găsești aici, găsești sigur la București”. Prin analogie, dacă există ceva de vânzare în România, cu siguranță există și în Capitală și, dacă ai bani, poți cumpăra până și… identități. La o simplă căutare pe Google după cuvintele “vând baze de date”, apar o mulțime de anunțuri care mai de care mai tentantante din punct de vedere financiar. Multe sunt ale unor persoane fizice care vând în nume propriu, însă există și firme specializate în acest domeniu care vând baze de date pe bani grei. Dacă în primul caz, practica este total ilegală, cea de-a doua este reglementată de o lege șubredă, cu lacune și greu de interpretat.


Legea “junglei” din Monitorul Oficial
Potrivit legii, datele personale sunt numele, prenumele, adresa, data nașterii, starea civilă, seria și numărul cărții de identitate, Codul Numeric Personal, funcția, e-mail-ul și imaginea.
Actul normativ cu numărul 667 din anul 2001 prevede ca, înainte de crearea unei baze de date, să se ceară consimțământul expres al persoanelor sau firmelor care urmează a fi introduse. Așadar operatorii de date personale, conform legii, au obligația de a informa cetățenii cu privire la scopul în care folosesc datele dar și care sunt destinatarii acestora. Cum pe internet există firme care furnizează baze de date pentru orice buzunar, care cuprind mii sau chiar sute de mii de persoane fizice sau juridice, este greu de crezut că ele dispun de personalul necesar pentru a lua legătura cu fiecare entitate în parte pentru a-i cere acordul.
Firmele se apară și susțin că obținerea acordului din partea persoanelor este îngreunată, prin impunerea unor modalități dificil de pus în practică. Așadar chiar dacă prevederile legale, prin normele stabilite, fac dificilă respectarea lor, astfel de firme continuă să facă profit, de până la mii de euro, de pe urma identităților noastre.
Iată un exemplu de anunț al unei firme care are un astfel de domeniu de activitate: „Oferim acces pe bază de credite! Cumparați un anumit număr de credite și în baza lor puteți vedea informații complete despre firme sau persoane fizice. O fișa de firmă completă consumă 5 credite, iar prețul pe credit pornește de la 0.35 RON+TVA.” Cu toate că la prima vedere, nu este mare lucru, accesul oricui la informatii cu caracter personal ridică multe probleme.
“B2C” sau “B2B”?
În termeni de specialitate, bazele de date reprezintă o colecție de date despre persoane fizice (B2C) sau juridice (B2B – companii), actualizată în permanență și folosită ca principală resursă în activitățile de marketing direct. În cazul firmelor, informațiile pot fi culese de la instituții precum Ministerul Finanțelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, ANAF sau OSIM, însă în privința informațiilor despre oamenii de rând sunt multe semne de întrebare.
Bazele de date cu persoane fizice(Business to Consumer) cuprind date complexe despre sute de mii de persone la nivel național. În funcție de profilul căutat, cel interesat poate solicita o ofertă personalizată pe baza urmatoarelor criterii de selecție:
  • Demografice: Gen; Vârstă; Zonă geografică; Profesie; Venit estimat
  • Psihografice ( pe baza stilului de viață):  Bunuri deținute ( ex. Mașina, Locuita); Abonare la diferite reviste, site-uri etc.
Doar o singură bază de date, care poate fi cumparată de la o firmă de specialiatate din sectorul 2, cuprinde 400.000 familii din mediul urban, 500.000 de persoane înscrise la newslettere de job-uri, 30.000 de femei înscrise într-un club de modă și 80.000 de elevi și studenți.
Mai mult, pentru cei cu dare de mână, se poate achiziționa o listă cu 60.000 de persoane cu venituri mari la nivel național, adică persoane din top management și middle management cu venit personal de minim 500 EUR pe lună!
Freelancerii care strică piața
Așadar, în București există firme specializate care vând celor interesați baze de date, sub auspiciile unor infime reglementări, însă sunt și oameni de rând care traiesc de pe urma unor astfel de tranzacții. În acest caz, practica este absolut ilegală.
Pe internet există o mulțime de anunțuri ale unor particulari.  B365.ro a luat legatura prin e-mail cu unul dintre aceștia și a solicitat, sub pseudonim și un fals pretext, un pachet de adrese de e-mail(FOTO). Răspunsul a venit în mai puțin de o oră. Pentru 300 de lei, un preț mult sub piața, cel contactat furniza o bază cu cca 2.000.000 de adrese de mail grupate în două categorii de interes: persoane fizice și persoane juridice. Mai mult, în acest preț era inclus și un cadou: trei softuri de trimitere email-uri, două care se instalează în Windows și unul pe server.
Mica” Autoritate
În România acest domeniu este supravegheat de o autoritate, și anume Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. O instituție publică, unde lucrează în jur de 50 de persoane, care trebuie să urmarească și să controleze dacă se respecta legea. Mai exact, potrivit descrierii oficiale, instituția apară „dreptul la viață intimă, familială și privată îprivința prelucrării datelor cu caracter personal”.
Cu toate că ar trebui să aibă în lucru munți de dosare, Alina Savoiu, purtătorul de cuvânt al instituției, spune pentru B365.ro că autoritatea funcționează în acest moment pe avarie. “Avem probleme din punct de vedere al personalului. Suntem 50 la o țară întreagă iar în contextul crizei actuale bugetul ne-a fost diminuat….Chiar și consumul de benzină.Avem probleme pe partea de investigații pentru că nu putem face prea multe investigații din oficiu. În această perioadă ne-am limitat la plângerișsesizări”, susține aceasta.
Nici legea nu este de partea instituției. “Într-un caz, când am reușit săajungem la persoana respectivă, n-am putut intra la ea în domiciliu, pentru că dacă nu ne dă voie, nu putem intra decât cu mandat, cu procuror. Or, noi nu avem competențe pe parte penală. În foarte puținecazuri am putut finaliza dosarul de investigație”, susține Alina Savoiu.
Totuși, dacă ancheta are o finalitate “răspunderea este contravențională și se traduce într-o amenda de 25.000 de lei pentru prelucrare ilegală de date”, concluzionează purtătorul de cuvânt al autorității. Toate acestea în condițiile în care o afacere cu baze de date aduce profituri considerabile.
Prejudiciu? Care prejudiciu?
Până în 2001 prelucrarea datelor cu caracter personal nu era reglementată, însă, dupa acest an în Romania a apărut o lege. În fapt, o reglementare europeană, reprodusă mot-a-mot în Monitorul Oficial, fără norme clare de aplicare.
În cazul în care, ipotetic, numărul dvs. de telefon, încape pe mâinile unor agenți de vânzări extrem de insistenți, care vă strică somnul în toiul nopții, nu există nimeni care evalueză acest prejudiciu.
Se face o sesizare(n.r.- catre ANSPDCP) șîmăsura în care există o daună și poate fi demonstrată, aceasta va fi adresată instanței. Nu existăpersoane avizate care să demonstreze astfel de daune”, a precizat pentru B365.ro, avocatul Vasile Brumă. Acesta mai spune că “în general,clienții nu au o problemă în a da informații cu caracter personal cătreterți. “Până acum înregistrările pe care le-am efectuat au fost strict cătrepersoane juridice care s-au autorizat conform legii. Persoane a căror drept a fost vătămat în această privința, nu…”, a concluzionat avocatul.
Cine folosește bazele de date
De regulă astfel de informații sunt folosite în scop comercial. E-mail-uri, SMS-uri sau scrisori nedorite cu material publicitar.
Însă, între beneficiari se numară și firmele care se ocupă de colectarea creanțelor, în limbaj popular recuperatorii cu gulere albe, care se folosesc și de astfel de instrumente ca să-i găsească și-n gaura de șarpe pe datornici (persoane fizice sau juridice). „Bazele de date sunt un instrument extrem de util atunci când trebuie să găsim un restanțier. Îngeneral avem acces la orice fel de informații. E destul să aflăm numele unei cunoștințe de-a sale”, spune pentru B365.ro Andrei C., angajat la o astfel de firme, care a ales să-și protejeze identitatea din motive lesne de înțeles.
De bazele de date, însă de cele cu numere de telefon, se folosesc și Call Center-urile din Capitală care au ca domeniu de activitate așa-numitul Marketing Direct – sau promovarea de produse sau servicii. În acest caz, e vorba și despre complicitatea marilor operatori de telefonie mobilă, după cum spune Alexandra M. – care lucrează la un Call Center din Capitală. “De regulăclienții pe care îsunăm șcărora le prezetăm o ofertă suntintrigați. Ne întreabă de unde avem numărul lor de telefon. Suntemînvățati la angajare…le spunem că avem un program de calculator care generează aleatoriu numere de telefon”, susține aceasta.
Unde-i lege, nu-i tocmeală…teoretic
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, document după care toate țarile membre au fost obligate să-și alinieze legislația, are la articolul 8 urmatoarele prevederi:
1.Orice prersoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc.
2.Aceste date trebuie tratate în mod loial, în scopuri precise și pe baza consimțământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevazut de lege. Orice persoană are drept de acces la datele colectate care o privesc și de a oțtine rectificarea acestora.
Așadar, prevederile sunt stricte, însă la o cercetare amănunțită, legea românească, creată în acord cu documetul european, nu se respecta nici măcar pe-un sfert. Pe lângă bișnița cu baze de date care se desfașoară sub ochii autorităților neputincioase, nici măcar chestiunile de drept la viață privată nu sunt respectate. Spre exemplu, potrivit legii, asociațiile de proprietari trebuie să se înregistreze ca operatori de baze de date. Motivul? Avizierele, de la parterul blocurilor, care sunt accesibile oricui. Asta se întâmplă doar în realitatea, fără a aduce în discuție și ceea ce se întâmplă și în mediul virtual. Doar rețeaua de socializare Facebook, are în București peste 400 de mii de utilizatori care și-au umplut profilele cu date personale. Mulți dintre aceștia, habar nu au cum să-și protejeze intimitatea.
Legea se aplică, din când în când
  • Operatorul Romtelecom a fost amendat, în mai 2010, cu 5.000 de lei de către ANSPDCP pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal ale abonaților săi. Acesta, în urma unui parteneriat, a pus la dispoziția companiei Astra Asigurări, datele personale ale clienților săi care urmau să primească de la asigurător, prin poștă, o asigurare gratuită pentru locuință valabilă trei luni.
  • Tot anul trecut, însă în luna februarie, Tribunalul Bucureşti a hotărât ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, să-i plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro unui bucureştean bolnav de SIDA. Bărbatul a dat în judecată atât primăria cât şi pe reprezentantul ei pentru discriminare şi divulgarea datelor cu caracter confidenţial. Totul a început în luna martie 2008, când pe site-ul Primăriei Sectorului 1 au fost afişate numele, adresele şi CNP-urile unor cazuri sociale, printre care şi cele ale unor persoane infectate cu HIV/SIDA.
  • In iunie 2010, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov a decis să publice pe site-ul instituţiei o listă cu peste 30.000 de contribuabili, care ar fi fost datori la fondul de asigurări de sănătate. În urma verificărilor, reprezentanţii ANSPDCP au concluzionat că, prin publicarea datelor pe site, a fost încălcată legea şi a dispus sancţionarea contravenţională a instituţiei cu 3.000 de lei.
  • În aprilie 2008, ANSPDCP a dispus amendarea S.C. Urban & Asociaţii S.R.L cu 2.500 de lei în urma constituirii unei baze de date cu caracter personal, postată pe site-ul propriu şi intitulată ”Lista ţeparilor împotriva cărora există hotărâri judecătoreşti”.
b365
În provincie există o vorbă:„Dacănugaseștiaici,găseștisigur laBucurești”. Prin analogie, dacăexistăceva devânzareînRomânia, cu siguranțăexistășiîn Capitalăși, dacăai bani,poțicumpărapână și… identități.