joi, 24 februarie 2011

Gigantii petrolieri ai lumii, atacaţi din China

În ultimele luni hackerii au spart reţelele a şase companii  energetice, printre care Exxon Mobil, Royal Dutch Shell şi BP. Atacurile au fost lansate prin intermediul serverelor de Internet din China şi, conform inverstigatorilor, hackerii au furat informaţii importante din serverele companiilor.




McAfee Inc., una dintre cele mai mari companii de securitate IT,  a raportat aceste atacuri pe 10 februarie,  spunând  că acestea au dus la pierderea unor “informaţii legate de finanţarea proiectelor  referitoare la operaţiunile şi licitaţiile pentru petrol şi gaze naturale“. Conform McAfee, atacurile -  supranumite  “Dragonul de noapte”-  au pornit  “mai ales din  China”  şi au avut loc constant  în ultimii trei ani.

Lista de companii atacate – dintre care niciuna nu a raportat atacurile  – include pe lângă cei trei grei şi companii precum Marathon Oil Corp., ConocoPhillips şi Baker Hughes Inc, conform surselor familiare cu această chestiune consultate de Bloomberg.

În unele cazuri hackerii au avut acces nedetectat la reţelele informatice ale companieipe perioade foarte lungi,  mai bine chiar de un an, a spus Greg Hoglund, CEO-ul companiei de securitate IT  HBGary Inc care a investigat o serie de scurgeri de informaţii la câteva companii petroliere.  Hoglund, citat de McAfee ca principal contribuitor la raportul său, a refuzat să numească companiile în chestiune.

“Informaţii legale, informaţii referitoare la contracte şi parteneriate şi informaţii financiare par a fi exact genul de date care sunt căutate de aceşti hackeri”, spune Hoglund, concluzionând pe baza  tipurilor de documente şi de persoane urmărite de hackeri. “Pe scurt,  spionaj industrial ca la carte.”

Hackerii au  obţinut acces la hărţi topgrafice în valoare de  “milioane de dolari” care arată locaţia exactă a unor potenţiale rezerve de petrol, spune Ed Skoudis, a cărui companie,  InGuardians Inc., a investigat două infiltrări recente în reţelele a unor companii petroliere americane.  Skoudis a refuzat să numească clienţii respectivi sau originea hackerilor.
money.ro

ŞOCANT: Claudiu Bleonţ le-a arătat penisul jurnaliştilor într-o conferinţă de presă

Actorul Claudiu Bleonţ şi-a dat pantalonii jos şi le-a arătat penisul, pentru câteva momente, jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată la Teatrul de Stat "Ioan Slavici" din Arad, potrivit unei înregistrări difuzate în exclusivitate de libertatea.ro


Claudiu Bleonţ le-a arătat penisul jurnaliştilor într-o conferinţă de presăClaudiu Bleonţ

Gestul lui Bleonţ i-a luat prin surprindere pe cei prezenţi, care aşteptau încheierea conferinţei de presă, organizată în cadrul turneului de promovare a piesei "Căutându-l pe Richard al III-lea". După ce a prezentat informaţii despre piesa de teatru, în care va juca şi el, Claudiu Bleonţ s-a ridicat pentru câteva momente în picioare, şi-a dat pantalonii jos, rămânând doar într-un tricou, şi şi-a arătat penisul celor prezenţi.

"Aceasta este starea de spirit pe care o am la cei 52 de ani pe care îi am. Aşa mică cum e, ce atâta jenă. Ne transformăm într-o ţară de farisiei. V-am şocat sau am fost sincer?", i-a întrebat actorul pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă. După acest gest, Claudiu Bleonţ şi-a continuat conferinţa de presă.
VEZI AICI CUM COMENTEAZĂ ACTORUL GESTUL SĂU

Spectacolul "Căutându-l pe Richard al III-lea" va fi prezentat la Teatrul de Stat "Ioan Slavici" din Arad în ziua de 8 martie, biletul de intrare costând 50 de lei.

Claudiu Bleonţ a jucat în numeroase filme şi piese de teatru
A jucat în 27 de roluri, în filme regizate de Lucian Pintilie ("O vară de neuitat"), Dan Piţa ("Pas în doi", "Concurs"), Mircea Veroiu, Radu Gabrea.
A avut peste 50 de roluri, la teatre din România sau din străinătate; a lucrat, printre alţii, cu Liviu Ciulei ("Deşteptarea primăverii") şi Andrei Şerban ("Trilogia antică", "Livada de vişini").

realitatea

Medicii austrieci sunt de un optimism moderat cu privire la Teo Trandafir

"Pacienta a fost supusă la o intervenţie chirurgicală majoră, necesitată de pancreatita acută şi infecţia abdominală. Părţile necrozate ale pancreasului au fost îndepărtate şi s-a procedat şi la drenaj şi lavaj abdominal", se arată într-un comunicat remis joi seară de clinică.


Teo Trandafir
Medicii austrieci de la clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) se declară de un optimism moderat în privinţa faptului că operaţia reuşită la care a fost supusă joi Teo Trandafir reprezintă un pas important către recuperarea acesteia.

"Pacienta a fost supusă la o intervenţie chirurgicală majoră, necesitată de pancreatita acută şi infecţia abdominală. Părţile necrozate ale pancreasului au fost îndepărtate şi s-a procedat şi la drenaj şi lavaj abdominal", se arată într-un comunicat remis joi seară de clinică.

Teo Trandafir va rămâne câteva zile la terapie intensivă, sub supraveghere medicală atentă. Fosta vedetă TV a fost operată joi după ce starea ei se agravase în ultimele zile.

În vârstă de 42 de ani, Teo Trandafir a fost internată la Viena în 11 ianuarie, cu diagnosticul pancreatită acută de severitate medie. Acelaşi diagnostic i-a fost pus şi la Spitalul Elias din Bucureşti, unde pacienta s-a aflat înainte de a fi transportată la clinica din capitala Austriei.

realitatea

Centru pentru diagnosticarea precoce a cancerului în Capitală

Un nou sprijin în lupta împotriva cancerului. Începând de anul viitor, Capitala va avea un Centru special pentru prevenirea cancerului. Noua unitate medicală va funcționa pe Șoseaua Panduri și va asigura servicii de prevenție și diagnosticare precoce, dar și de tratament prin chimioterapie.


Centru de prevenire a cancerului din 2012, în Capitală (Foto: Grup RC)

În fiecare an, aproximativ 52.000 de români sunt diagnosticați cu cancer, iar alți aproape 50.000 își pierd viața din cauza acestei maladii, potrivit cifrelor oferite B365.ro de Centrul de statistică al Ministerului Sănătății. Deși are spitale și institute cu secții specializate pe diferitele tipuri de cancer, Capitala nu oferă în acest moment servicii complete în lupta cu această maladie.
“În acest moment, pacientul nu are unde să se ducă pentru urmărirea evoluției bolii. Se duce la oncolog, la radioterapeut, însă nu are un centru unde să îi fie urmărit efectiv modul în care evoluează boala”, a precizat pentru B365.ro, Marius Savu, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
Acest serviciu, inexistent în acest moment, va fi asigurat începând de anul următor în noul Centru de prevenire a cancerului. Pentru a crește șansele de supraviețuire a bucureștenilor afectați de această maladie, noul centru va asigura și un serviciu de diagnosticare precoce a cancerului.
“Vom încerca să obligăm într-un fel medicii de familie să îi trimită la acest centru pe toți pacienții cu risc de cancer, pentru a-și face analizele și a avea posibilitatea de a-i diagnostica din timp și a crește astfel șansele lor de vindecare și de supraviețuire”, a mai spus directorul ASSMB.
Concomitent cu serviciul de diagnosticare precoce a bolii, noul centru va asigura bucureștenilor și acces la tratament de profil. “Am vrea la subsolul clădirii să amenajăm săli pentru chimioterapie. Pe viitor ne dorim să avem și săli pentru radioterapie, dar va fi mai greu”, a spus Marius Savu.
Centrul de prevenire a cancerului va fi amenajat în clădirea în care acum funcționează Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Panduri. În acest an va fi realizat studiul de fezabilitate privind reamenajarea clădirii de 2700 de metri pătrați, urmând ca în 2012 să înceapă și lucrările de realizare a centrului. Acestea vor fi realizate în interiorul construcției și vor consta în recompartimentarea spațiului disponibil și amenajarea sălilor în conformitate cu noile servicii asigurate.
“Pentru început, vom lucra aproximativ 4-8 medici în acest centru”, a spus directorul ASSMB.
Cancerul bronho-pulmonar omoară 9.000 de români pe an
Anual, în România, cancerul ia aproximativ 45.000 de vieți. Cele mai multe decese sunt provocate de cancerul bronho-pulmonar (9.000), urmat de cel colo-rectal (4.800), de stomac (3.600) și de sân (3.100). Cancerul de col uterin provoacă anual aprox. 1.800 de decese, iar cel de prostată – 1.700.
Și la rata de îmbolnăvire, primul loc este deținut tot de cancerul bronho-pulmonar, cu 7.400 de români diagnosticați pe an, urmat de cancerul colo-rectal cu 6.000 de noi cazuri și cancerul de sân cu 5.600. De asemenea, aproximativ 3.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer de stomac și alți 2.300 cu cancer de prostată.
Cifrele au fost furnizate de Centrul de statistică al Ministerului Sănătății, cu ultima situație realizată în 2007.
b365

Renault apără Duster-ul: SUV-ul românesc stă bine la siguranţa pasivă

Dacia Duster a obţinut 3 stele la crash-testul EURONCAP. Cu un punctaj de doar 28% pentru siguranţa pietonilor şi  29% pentru asistenţă de siguranţă, SUV-ul românesc se situează sub limita de performanţă a modelelor de pe piaţa europeană din acelaşi segment. Renault laudă SUV-ul românesc spunând că Dusterul stă bine la siguranţa pasivă.



"Este dezămăgitor că Renault, compania mamă, nu acordă mai multă atenţie siguranţei la maşinile Dacia, aşa cum făcea cu automobilele Renault", au spus oficialiiEuroNCAP

În replică, oficialii Renault au spus obiectivele Dacia sunt de a construi maşini fiabile, iar Dusterul a beneficiat de tehnologia Renault privind siguranţa pasivă, capitol la care acesta se comportă foarte bine, scrie Autocar.co.uk.

Chiar dacă  este singurul SUV compact care a a obţinut trei stele la crash-test-ul EuroNCAP, Dacia Duster este "aproape" la fel de sigură la testele de impact cu Mazda CX-7, cotată cu patru stele. Duster oferă o protecţie mai bună pentru pasagerii copii decât Mercedes GLK.


Punctajul Duster-ului a scăzut considerabil şi pentru că la capitolele safety assist( control electronic al stabilităţii şi sistem de avertizare sonoră pentru centura de siguranţă) şi protecţia pietonilor, SUV-ul românesc a obţinut calificative slabe.

.Dacia Duster a obtinut 3 stele la crash-testul EURONCAP. Cu un punctaj de doar 28% pentru siguranţa pietonilor şi  29% pentru asistenţă de siguranţă, SUV-ul românesc se situează sub limita de performanţă a modelelor de pe piaţa europeană din acelaşi segment.
money.ro

Vezi câţi bani trebuie să scoţi din buzunar pentru o maşină electrică sau un hibrid

Mşinile electrice şi hibride sunt tot mai populare în lume şi sunt ideale în oraşele aglomerate în care benzina se consumă degeaba în ambuteiaje.


GENERATOR HONDA 5.5KW2300 RON   Masinile electrice si hibride sunt tot mai populare in lume si sunt ideale in orasele aglomerate
FOTO: ziare.com



Chiar dacă sunt cea mai bună soluţie pentru problemele de mediu şi preţul tot mai mare al carburanţilor, maşinile electrice sau hibride sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite. Fiind nevoie de zeci de mii de euro pentru o maşină uşoară cu doar 60 de cai putere, guvernele din alte ţări oferă subvenţii considerabile pentru a-i încuraja pe oameni să polueze mai puţin, potrivit ziare.com.

În ceea ce priveşte România, prima maşină total nepoluantă disponibilă pe piaţa autohtonă este Citroen C-Zero. Automobilul a fost construit în colaborare cu Mitsubishi pe platforma primei maşini electrice de serie din lume, Mitsubishi iMiev, la fel ca şi Peugeot iOn.
Maşina, pentru care nu se plăteşte taxa de poluare, are un preţ de pornire de 36.642 de euro.

realitatea

Recifele de corali vor dispărea până în 2050, avertizează cercetătorii

Zeci de mii de kilometri plini de superbe recife de corali ar putea rămâne fără ele până în 2050, din cauza poluării, schimbărilor climatice şi pescuitului excesiv, avertizează cercetătorii.


Recifele de corali ar putea dispărea până în 2050 / FOTO: flickr.com
FOTO: flickr.com
Cele mai frumoase recife ale lumii din Oceanul Indian, din Australia şi din Caraibe riscă să dispară.

Ecologiştii avertizează că consecinţele pentru ţările care depind de recife pentru hrană şi venituri vor fi devastatoare.

World Resources Institute din Washington şi alte 25 de organizaţii atrag atenţia asupra acestui pericol în raportul "Recifele în pericol".

"Presiunea asupra uscatului, coastelor şi apelor se transformă într-o adevărată furtună de ameninţări asupra recifelor", a declarat Jane Lubchenko, administrator la Administraţia americană pentru Oceane şi Atmosferă.

"Este clar că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, mai ales a dioxidului de carbon, este absolut necesară dacă vrem să prevenim dispariţia recifelor", a mai spus cercetătorul.

Mările mai calde cauzate de încălzirea globală, acidifierea oceanelor din cauza poluării cu dioxid de carbon, navigaţia, pescuitul excesiv şi dezvoltarea coastelor şi a agriculturii, reprezintă toată ameninţări la adresa recifelor de corali.

Ultimul studiu, realizat în 1998, a descoperit că aproape 60% din recifele de corali erau ameninţate de activitatea umană.

Peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume depind de recifele de corali pentru hrană şi venituri. Raportul estimează că recifele de corali aduc 18 miliarde de lire sterline pe ani.

Dacă ameninţările la adresa recifelor de corali nu se schimbă, peste 90% din recife vor dispărea până în 2030 şi aproape toate până în 2050.

Peste 275 de milioane de oameni trăiesc pe recifele de corali. În peste 100 de ţări, recifele protejează peste 150.000km de coastă.



Raportul a identificat 27 de naţiuni - cele mai multe din Caraibe şi din oceanele Indian şi Pacific - care sunt vulnerabile social şi economic dacă se pierd recifele de corali. Printre acestea, cele mai vulnerabile sunt Comoros, Fiji, Grenada, Haiti, Indonesia, Kiribati, Filipine, Tanzania şi Vanuatu.

Autorităţile locale fac eforturi pentru protejarea recifelor şi pentru prevenirea pescuitului excesiv, însă problema pusă de schimbările climatice este una extrem de dificilă şi trebuie rezolvată la nivel global.

Galerie foto :







realitatea si romanianews



Tătăl lui Teo: Operaţia e foarte grea. Va rămâne cu sechele!

Doctorul brăilean Ion Uţă este extrem de îngrijorat fiindcă în aceste momente fiica sa este în operaţie. Ca medic, Ion Uţă este conştient că operaţia e foarte grea: "E foarte grea. Va rămâne cu sechele!, ne-a declarat în exclusivitate.


Tatăl lui Teo Trandafir se teme pentru fiica sa
FOTO: agentia.org


Doctorul Uţă şi-a luat astăzi liber, s-a dus acasă să aştepte veşti din Austria: "Eu n-am vorbit cu Teo, am vorbit acum două zile cu soţia, care este în directă legătură cu Teodorescu, persoana care are grijă de Teo. Ştiu că acum o operează, am nişte emoţii cumplite. Operaţia poate dura de la 30 de minute până la şase ore, doar medicul care a deschis-o poate spune. Sper să aflu înaintea presei", potrivit adevarul.ro.

Dr. Uţă este conştient că operaţia e foarte grea: "Va rămâne cu sechele pe viaţă, va trebui să ţină permanent regim, va trebui să se menajeze, să nu obosească, să nu se expună stresului! Cel puţin o lună de zile va mai sta în spital!".



realitatea

Megascandal in SUA: Armata şi-a pus hipnotizatorii pe congresmeni

Generalul William Caldwell, care se ocupă de trupele americane din Afganistan, a ordonat anul trecut Diviziei Secrete de Manipulare a Minţilor să le inducă senatorilor americani dorinţele unei facţiuni din armata SUA: mai mulţi bani şi mai multe trupe pentru război. Dezvăluirea a fost făcută de Rolling Stone Magazine.


Senatorul John McCain se afla pe lista politicienilor americani supusi tehnicilor speciale de manipulare de catre armata americana
Senatorul John McCain se afla pe lista politicienilor americani supusi tehnicilor speciale de
 manipulare de catre armata americana / FOTO: gandul.info
Ordinul a fost dat ilegal unei echipe de soldaţi specializaţi în "operaţiuni psihologice" să-i manipuleze pe senatorii americani, scrie în ediţia de joi celebra revistă, care-l citează pe locotenent colonelul Michael Holmes, şeful Diviziei de Informaţii Operaţionale a armatei americane: "Treaba mea este să mă joc cu minţile oamenilor, să-i fac pe duşmani să se comporte cum vrem noi (n. r. armata americană). Dar nu am voie să fac asta oamenilor noştri. Dacă îmi ceri să manipulez proprii senatori şi congressmani, deja întreci măsura".

Lista vizitatorilor manipulaţi este lungă, scrie Rolling Stone Magazine, citată de gandul.info. Ea îi include pe şeful Armatei americane, pe şeful departamentului care alocă fondurile de război, pe ambasadorul ceh în Afganistan, precum şi pe cinci senatori, printre care John McCain, şi mai mulţi lideri de opinie din SUA. Rolling Stone notează că incidentul arată disperarea trupelor americane din Afganistan de a primi fonduri pentru un război în care prezenţa americanilor e tot mai criticată. Conform definiţiei Departamentului de Apărare american, "operaţiunile psihologice", care reprezintă folosirea propagandei şi a tacticilor psihologice, în vederea influenţării gândirii şi a comportamentului, ar trebui folosite exclusiv pe trupe străine şi ostile.

De altfel, lt. gen. Caldwell este un personaj controversat. În trecut, el a militat ca armata să poată folosi Wikipedia şi blogurile, pentru a influenţa mai eficient populaţia americană şi străină. De asemenea, ar fi făcut presiuni pentru a rescrie definiţia pe care Departamentul de Apărare o dă operaţiunilor psihologice, probabil pentru a elimina partea cu "ar trebui folosite exclusiv pe trupe străine şi ostile", dar a eşuat.

Rolling Stone scrie că în ianuarie 2011 Caldwell a cerut administraţiei Obama suplimentarea trupelor din Afganistan cu 70.000 de soldaţi, precum şi două miliarde de dolari, pentru a-i instrui. Dacă va fi aprobată această cerere, costul războiului din Afganistan va ajunge la 11 miliarde de dolari, bani suportaţi de americanii de rând. Iar unul dintre principalii susţinători ai cererii lui Caldwell este senatorul Carl Levin, care a vizitat tabăra din Kabul anul trecut.



realitatea

Lovitură pe piaţa media: RCS negociază preluarea UPC

Rivalitatea pe piaţa românească dintre principalii doi operatori  de cablu este pe cale să se încheie. Cătălin Tolontan scrie că RCS negociază achiziţionarea acţiunilor firmei rivale.


Posibilă centralizare a pieţei interne a operatorilor de cablu / Foto: adevarul.ro
Posibilă centralizare a pieţei interne a operatorilor de cablu / Foto: adevarul.ro



Bătălia pentru audienţă sunt pe cale să determine adevărate şocuri pe piaţa media din România. La începutul lunii aprilie va avea loc licitaţia pentru drepturile de transmisie tv ale Ligii I, unde principala luptă se dă între RCS şi Dolce, dar până atunci se prefigurează o spectaculoasă tranzaţie.
După cum scrie Cătălin Tolontan pe blogul său,tolo.ro, RCS negociază în aceste zile preluarea celuilalt important operator de cablu, UPC. În fapt, ar fi vorba de cumpărarea acţiunilor UPC în România, iar RCS ar ceda către UPC spaţiul de operare în altă ţară.
Dacă tranzacţia se va finaliza, RCS ar deţine peste 55% din piaţa românească.
Prin canalele sale de sport, DigiSport şi Digi Sport Plus, RCS deţine în acest moment majoritatea mecurilor din Liga I şi din campionatele importante ale Europei, precum Italia, Anglia, Spania şi Franţa. De asemenea RCS are drept exclusiv de transmisie a curselor de Formula 1, dar şi a partidelor din Liga Campionilor, la handbal masculin şi feminin.
realitatea

Un fost poliţist şi un fost ofiţer MApN, bănuiţi de oribila crimă de la Lugoj

Şoc în ancheta cadavrului tranşat găsit la groapa de gunoi din Lugoj. Un fost poliţist şi un fost ofiţer MAPN sunt suspectaţi de oribila crima. Ei au fost duşi pentru audieri la parchetul de pe lângă tribunalul Timiş.


Cadavru fără cap, mâini şi picioare, descoperit la Lugoj
Cadavru fără cap, mâini şi picioare, descoperit la Lugoj / FOTO: pressalert.ro



Un poliţist şi un fost cadru militar, suspecţi în cazul cadavrului găsit tranşat la groapa de gunoi a Lugojului, au fost audiaţi joi, 24 februarie, de către procurii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş şi de poliţiştii lugojeni. Aceştia au făcut în prealabil percheziţii simultane la domiciliile mai multor persoane din oraş, care au fost solicitate să dea declaraţii în acest caz.

Anchetatorii urmează să decidă dacă se va trece la reţinerea celor anchetaţi pe bază de ordonanţă şi, eventual, cu propunere de arestare preventivă, scrie Rdesteptarea.

Pe baza profilului ADN trimis spre examinare la Bucureşti şi a altor probe, cadavrul de la groapa de gunoi a fost identificat ca fiind al lui Titu Velici, un om al străzii de 42 de ani, cunoscut şi sub porecla de "Titu Boschetarul". Acesta avea obiceiul să cerşească prin diverse baruri din zona cartierului lugojean Cotu Mic.
Cadavrul nu mai avea cap, mâini şi picioare atunci când a fost descoperit. Anchetatorii au spus încă din faza incipientă a anchetei că victima ar fi fost tranşată de un profesionist care a folosit un cuţit de bucătărie şi un fierăstrău.

realitatea

Imagini din Libia: Gropi comune, soldaţi ucişi, masacrul este în toi VIDEO

Martorii oculari au declarat că Tripoli este împânzit de forţele pro-Gaddafi, iar în suburbii sunt desfăşurate tancuri. Unele imagini sugerează că un oraş aflat la 50 kilometri vest de capitală a fost cucerit de forţele antiguvernamentale.


Cadavrele a sute de manifestanţi se află într-o groapă comună de pe o plajă din Tripoli
Cadavrele a sute de manifestanţi se află într-o groapă comună de pe o plajă din Tripoli / FOTO: youtube.com



Cadavrele a sute de manifestanţi se află într-o groapă comună de pe o plajă din Tripoli, arată imagini publicate pe internet.
130 de militari libieni au fost executaţi pentru că au refuzat să deschidă focul asupra manifestanţilor antiguvernamentali, a anunţat Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (IFHR).
O întregistrate video arată cadavrele a circa 130 de militari cu mâinile legate la spate. Soldaţii au fost executaţi la al-Baida, în apropiere de oraşul Benghazi, din estul ţării.
Informaţiile intervin în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi militari par să refuze să respecte ordinele liderului libian Muammar Gaddafi.
Informaţiile din Libia arată că zona controlată de Muammar Gaddafi se micşorează, iar opoziţia îşi consolidează rezultatele.Martorii oculari au declarat că Tripoli este împânzit de forţele pro-Gaddafi, iar în suburbii sunt desfăşurate tancuri. Unele imagini sugerează că un oraş aflat la 50 kilometri vest de capitală a fost cucerit de forţele antiguvernamentale. Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a apărut însă miercuri la televiziune, spunând că "totul este normal".
Localnicii din Benghazi, oraş libian controlat de protestatari, i-au întâmpinat cu urale pe primii jurnalişti străini care au intrat în oraş, relatează CNN. S-au auzit focuri de armă, dar numai în semn de celebrare. "Când ne-au văzut, au explodat în urale şi aplauze. Oamenii spuneau 'Mulţumesc' în engleză", a povestit Ben Wedeman de la CNN.
Bărbaţi în jur de 20 de ani păzesc oraşul înarmaţi până în dinţi. "Sunt entuziaşti, sunt dedicaţi apărării oraşului. Însă nu au ceea ce au forţele lui Gaddafi: tancuri, avioane, nave de război", a subliniat corespondentul CNN.


realitatea

Fosta şefă a Vămii Ploieşti: Blejnar e Regina. Oricum, e mai presus de lege

Diana Severin, fosta şefă a Vămii Ploieşti, vorbeşte, într-un interviu acordat altphel.ro, despre corupţia din Vama Ploieşti. Cât despre Regina de pe tabla de şah a sindicaliştilor, Severin arată cu degetul înspre şeful ANAF, Sorin Blejnar.


Fosta şefă a Vămii Ploieşti: Blejnar e mai presus de lege
Fosta şefă a Vămii Ploieşti: Blejnar e mai presus de lege
"La Vama Ploieşti, sunt foarte multe probleme. Ele sunt cunoscute la nivelul ANAF, le-am făcut chiar nişte adrese neoficiale, prin care le-am adus la cunoştinţă toate problemele. După ce am sesizat unele aspecte, mi s-a solicitat demisia. Am făcut o listă cu societăţile care aduc prejudicii mari bugetului statului şi sunt susţinute chiar de persoane din anturajul preşedintelui ANAF. Din ce ştiu, chiar actualul director de la Vama Ploieşti, Cornel Costea, care se simte urmărit, în ultima vreme, ar fi fost trimis "cu dedicaţie" la Ploieşti, tot de către gruparea Blejnar", spune Diana Severin.

Cât despre Regina de pe tabla de şah a sindicaliştilor, Severin arată cu degetul înspre şeful ANAF, Sorin Blejnar.

"Sorin Blejnar este Regina, fără doar şi poate. (...) I-am dat lista cu societăţile care au probleme, pe linia produselor energetice. I-am indicat numere de maşini de înmatriculare, amplasamente ale depozitelor care adăposteau ţigări de contrabandă, solicitând ajutor pentru rezolvarea acestor situaţii. I-am indicat şi amplasamente ale unor fabrici ilegale de alcool. Mi-a promis sprijin şi nimic nu s-a concretizat. Mi-a atras atenţia că scriu prea mult şi că totul se poate rezolva numai prin discuţii. Deci, problema lui era să nu fie nimic scris. Oricum, Blejnar e mai presus de lege", spune fostul director.



realitatea

Şeful Vămii Ploieşti vs presă: Scrieţi că am cheltuit 10.000 de euro în Bamboo, 15.000 e prea mult

Într-un interviu acordat reporterilor de la Altphel, şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea se lăuda că ar fi cheltuit mii de euro într-un club din Bucureşti.


Cornel Costea
Cornel Costea / FOTO: www.altphel.ro


“15 mii e prea mult, scrieţi că 10, sau cât vreţi… clubul ăla are controale periodice, dar niciodată nu dă bon fiscal. Vă spun că vă credeam mai profesionist”, îi spune Cornel Costea, unui jurnalist de la Altphel , care îl întrebase cât a plătit într-un club din Bucureşti pentru consumaţie.
realitatea



10 sfaturi pentru părinţii cu copii între 2-6 ani

Timpul liber al copilului între 2 şi 6 ani înseamnă mişcare, natură, jocuri, dobândirea de abilităţi şi presupune responsabilitate din partea părinţilor, deoarece este o perioadă esenţială pentru dezvoltare, spun specialiştii Centrului Medical Unirea (CMU).


Copiii între 3 şi 6 ani au nevoie de alţi copii pentru a învăţa şi a se dezvolta
Copiii între 3 şi 6 ani au nevoie de alţi copii pentru a învăţa şi a se dezvolta / FOTO: CMU

“Este perioada cea mai importantă pentru achiziţiile fundamentale ale micuţului, îl ajută să-şi descopere aptitudinile şi să-şi formeze personalitatea”, explică dr Alina Stanciu, medic specialist pediatrie în cadrul CMU.
Părinţii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări ale specialistului pediatru:
1. Copiii între 3 şi 6 ani au nevoie de alţii pentru a învăţa şi a se dezvolta, motiv pentru care se recomandă căutarea unor activităţi care să se desfăşoare în cadrul unor cercuri sau cluburi de copii.
2. Activităţile către care poate fi direcţionat copilul sunt:
artistice (dans, pictură, teatru, instrument muzical etc.)
ştiinţifice (noţiuni primare de astronomie etc.)
sportive (înot, fotbal, tenis, karate etc.).
3. Alegerea activităţii se face în funcţie de vârstă şi de interesul copilului. Până la vârsta de 5 ani se recomandă părinţilor să nu-şi înscrie copilul la mai mult de două activităţi  pe săptămână deoarece ar putea deveni suprasolicitant.
4. Este recomandat ca activităţile să se desfăşoare spre mijlocul săptămânii între orele 16-18 cand micuţii ating un maxim de capacitate intelectuală. Activităţile sportive sau artistice pot completa şi consolida cunoştinţele asimilate la grădiniţă şi limitează totodată timpul petrecut îin fata televizorului si calculatorului.
6. Un rol important în formarea personalităţii copilului îl are şi timpul petrecut împreună de părinte şi copil. “Doar calitatea timpului petrecut cu şi pentru copil este liantul emoţional pe care părintele şi copilul îl pot construi împreună şi care-şi va pune amprenta în formarea personalităţii sale”, spune Alina Stanciu.
7. Exemple de activităţi care ne ajută să petrecem timpul alături de copii:
- muzică şi dans - îşi consumă energia într-un mod activ;
- pregătirea mesei împreună;
- jocul, cu rol în dezvoltarea inteligenţei şi gândirii;
- învăţarea unei limbi străine, poezii, cântece - copilul îşi dezvoltă gândirea, memoria.
- activităţi de lucru manual - pictură, decupare, lipire.
8. După vârsta de 3 ani, mulţi copii îşi manifestă dorinţa de a participa la treburile gospodăreşti, aceste dorinţe ar trebui încurajate pentru că le oferă împlinire şi canalizează jocul spre activitate practică, "utilă".
9. Spre 5-6 ani, se pot repartiza mici sarcini "cu răspundere".
10. Părintele va lăsa copilul să decidă singur ce activităţi îi plac mai mult, lăsându-l să fie actorul principal şi totodată oprind jocul atunci când copilul dă semne de plictiseală.

realitatea

MAI vrea să înfiinţeze Garda de Coastă în zona Mării Negre şi a Dunării

MAI supune dezbaterii publice un proiect de lege privind înfiinţarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime şi a Deltei Dunării, prin reorganizarea inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră Constanţa şi Tulcea.


MAI vrea Garda de Coastă pe litoral şi pe Dunăre / FOTO: financiarul.com
MAI vrea Garda de Coastă pe litoral şi pe Dunăre / FOTO: financiarul.com

Garda de Coastă va avea ca zonă de competenţă suprafaţa din teritoriul naţional constituită din zona de frontieră corespunzătoare judeţelor Constanţa şi Tulcea, Dunărea maritimă, apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă.
Reglementările au în vedere instituirea de măsuri legale în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, securizării frontierelor aeriene, terestre, maritime şi fluviale, combaterii migraţiei ilegale, asigurării respectării regimului juridic al frontierei de stat, având în vedere statutul României de stat membru al Uniunii Europene.
De asemenea, proiectul vizează crearea cadrului legal pentru reglementarea efectuării controlului pentru trecerea frontierei de stat a navelor care intră sau ies în/din porturile româneşti în/din curse externe, având în vedere şi obiectivul prioritar pentru România - aderarea la Spaţiul Schengen -, aspect care presupune stabilirea unor noi principii ale controlului navelor care circulă pe fluviul Dunărea, aplicabile după data stabilită prin decizie a Consiliului Uniunii Europene de eliminare a controlului la frontierele interne.

realitatea

Descinderi în Vama Ploieşti: şeful vămii a fost ridicat de procurorii DNA

Procurorii DNA şi poliţiştii au făcut mai multe descinderi în Vama Ploieşti.  Maşina de serviciu a şefului vămii, Cornel Costea, a fost percheziţionată, iar acesta a fost adus la DNA Bucureşti pentru audieri.


Sunt vizate firme de import-export de legume şi fructe
Sunt vizate firme de import-export de legume şi fructe



O nouă descindere în vămi. Joi a venit rândul Vămii Ploieşti.  Au fost vizaţi angajaţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor, acuzaţi de luare de mită, dar şi firme de import-export de legume şi fructe.
Poliţiştii au percheziţionat maşina şefului Vămii Ploieşti şi au ridicat mai multe acte din vamă. Se pare că poliţiştii căutau o sumă de bani pe care acesta ar fi luat-o mită.Şeful Vămii Ploieşti, Dorel Costea a fost ridicat de procurorii DNA. El a fost adus la DNA Bucureşti pentru audieri.
"Dorel Costea a fost numit politic director la Vama Ploieşti. Aceste firme verificate îşi făceau vama la Ilfov şi la Bucureşti, dar odată cu venirea lui Costea s-au mutat aici. Ar fi vorba de o mita de 10.000 primită de Costea, pe care o caută DNA.  Cornel Costea a protestat acum câteva zile şi a prins nişte oameni care îl filau", a declarat pentru Realitatea Tv, Dragoş Pătraru, jurnalist local din Ploieşti.
Seful Vamii Ploiesti , Dorel Costea declara intr-un interviu pentru ziarul local Altphel ca a cheltuit 10.000 de euro pentru a-si sarbatori ziua de nastere , la sfarsitul lunii ianuarie . Dorel Costea este cunoscut că ar avea legături cu interlopi din Ploieşti.
"Fac o evaluare a situaţiei care a apărut în urma descinderilor din punctele de frontieră. După evaluări pot da un interviu să spun ce trebuie făcut. Vizavi de Ploieşti, mai mult nu cunosc.Instituţiile îşi fac treaba. E singurul lucru pe care vi-l spun deschis", a declarat Viorel Comăniţă, şeful interimar al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Liderul Pro Lex, Vasile Lincu a spus că în Vama Ploieşti au fost constatate nereguli încă din 2008, în urma controalelor. În plus, şeful şi adjunctul vămii de aici ar fi oamenii lui Vasile Marica, liderul Sed Lex, acuzat de un fost angajat al vămii de luare de mită.
"Sunt mai importante vămile de interior decât cele de frontieră. Aici nu vorbim de trafic cu porbagajul cu bicicleta, vorbim de tiruri dacă sunt nereguli şi ce ar fi ca o coincidenţă, anul trecut, aici liderul lui Marica de la Bucureşti a fost numit director adjunct, iar directorul prim a fost angajată o persoană, dar pentru că nu avea loc i s-a făcut loc prin îndepărtarea directorului care ocupa funcţia prin concurs, mutându-l la vama Târgovişte. Practic s-a făcut o echipă din persoane care nu aveau ce căuta acolo. Ploieştul e foarte important nu neapărat pentru legume şi fructe ci pentru produsele accizate, pentru că vorbim fie de cantităţi foarte mari, fie în valoare de sute de milioane de euro. Pot să vă spun ce au constatat colegii mei. Din 2008 au văzut înscrisuri, au fost nereguli pentru o anumită perioada deşi erau mai vechi şi produse şi ulterior controlului", a declarat Vasile Lincu, liderul Pro Lex.

Traian Băsescu vorbea la începutul acestei săptămâni despre evaziunea fiscală în privinţa legumelor.

"Instituţiile statului în lupta cu crima organizată, trebuie să continue ceea ce s-a început anul trecut în vară şi anume "bătălia" împotriva evaziunii fiscale, fie că ea se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerţul intracomunitar cu legume, fructe, cartofi, cu carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piaţa muncii, munca la negru. Nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii, atunci când ştie că încalcă legea", a declarat Traian Băsescu.

În 2006, 15 lucrători vamali au fost anchetaţi la Vama Ploieşti pentru că au luat câte 9.000 de euro pentru a întocmi mai repede nişte acte. Procesul este de departe de a se fi terminat.
În ultima lună, procurorii şi ofiţerii DGA au descins în mai multe puncte de trecere a frontierei. Ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat, luni dimineaţa, zeci de percheziţii în vama Albiţa, din judeţul Vaslui, precum şi în alte locaţii din judeţ, aproximativ 70 de poliţişti de frontieră fiind în vizorul anchetatorilor.
7 din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi preventiv au primit, miercuri, mandate de arestare. Alţi 8 poliţişti sunt cercetaţi în stare de libertate, având interdicţia de a părăsi ţara, în timp ce şeful polţiei de Frontieră Albiţa a fost eliberat.
Pe de altă parte, în urma unor descinderi care au avut loc în ultimele două săptămâni la PTF Siret, PTF Naidăş şi PTF Moraviţa, aproximativ 150 de poliţişti de frontieră, vameşi, dar şi contrabandişti de ţigări sunt în arest preventiv, alte zeci de persoane fiind cercetate în libertate, pentru acuzaţii similare.

realitatea

Ţiriac dă în judecată producătorul de avioane Bombardier

Omul de afaceri Ion Ţiriac dă în judecată firma de avioane Bombardier şi solicită despăgubiri de 3,2 milioane de dolari pentru nerespectarea termenilor contractuali de vânzare a unui avion, relatează publicaţia Montreal Gazette, citată de MEDIAFAX.


Ion Ţiriac solicită despăgubiri de 3,2 milioane de dolari pentru nerespectarea termenilor contractuali de vânzare a unui avion
Ion Ţiriac a dat în judecată gigantul aeronautic canadian în 2008, în urma unui accident produs în fabrică, în timpul lucrărilor de finalizare a avionului Global 5000, comandat în 2005.

Omul de afaceri susţine că a plătit în avans 20 de milioane de dolari, din preţul total de 30 de milioane de dolari. O serie de probleme şi discrepanţe au dus la întârzierea lucrărilor la avion, astfel încât Ţiriac a fost nevoit să anuleze o comandă pentru vopsire, în Germania, de 190.000 de dolari.

Apoi, lucrurile s-au înrăutăţit, potrivit reclamaţiei făcute de omul de afaceri. Angajaţii Bombardier "au pierdut practic controlul uşii principale a avionului", care s-a prăbuşit şi a retezat balustrada şi scara aparatului.

Ţiriac cere 3,2 milioane de dolari, pentru acoperirea costurilor, dobânzilor şi daunelor.

realitatea

Deplasarea polilor magnetici nu va ucide viaţa pe Terra, asigură oamenii de ştiinţă

Pe aeroportul Tampa din Florida a fost nevoie de retrasarea pistei din cauza schimbărilor rapide intervenite în reaşezarea nordului magnetic. În vara lui 2009, o procedură similară a avut loc pe aeroportul Stansted din Londra, iar, înainte de aceasta, în 2006, pe aeroportul Sylt din Germania, relatează The Epoch Times.


Inversarea polilor magnetici nu va distruge viaţa de pe Terra / FOTO: epa.gov
Deoarece câmpul magnetic al Pământului este supus unor schimbări constante, se modifică inevitabil şi poziţia polilor magnetici. În prezent, situaţia polului magnetic în faţa coastei Antarctidei este încă stabilă, dar, în general, polul magnetic arctic s-a deplasat în ultimii 200 de ani cu 1.100 kilometri.

În condiţiile unei viteze de 50 de kilometri pe an, acesta se deplasează în prezent din Canada în direcţia Rusiei. Teoretic, se aşteaptă ca în 2050 să atingă Siberia. Concomitent cu deplasarea accelerată a polului nord magnetic se produce o slăbire a câmpului magnetic general al Pământului, care de-a lungul ultimilor 150 de ani a slăbit cu 10%.

Experţii, angrenaţi în studierea Pământului, apreciază că toate aceste date induc ideea unei inevitabile schimbări a polilor, care, potrivit lor, ar fi trebuit să intervină deja. Ei argumentează că, în ultimii 400.000 milioane de ani, astfel de evenimente s-au întâmplat în medie o dată la 250.000 de ani, fapt stabilit graţie liniilor crestelor oceanice, pe care lava întărită a lăsat amprente ale câmpului magnetic al Pământului.

Un semn al schimbării polilor este dispariţia completă a părţii principale a câmpului magnetic, similar cu tija magnetică. În cadrul acestui proces, Pământul pierde 'umbrela de protecţie' magnetică, care apără Terra de protonii şi electronii ejectaţi de Soare cu o viteză de câteva sute de kilometri pe secundă.

Acest scenariu îngrozitor al Pământului fără câmp magnetic, lăsat la voia vântului solar, cu oameni calcinaţi în haos, cu prăbuşirea reţelelor energetice şi blocarea reţelei de calculatoare teoretic devine posibil. Cu toate acestea, geologii nu au reuşit să descopere urme de distrugere în masă în timpul deplasării polilor Pământului. De asemenea, nu s-au descoperit în timpul cercetărilor nici urme de mutaţii ale florei şi faunei din cauza radioactivităţii crescute inerente unui astfel de proces, care se extinde de regulă pe durata a sute sau chiar mii de ani.

Invocând studii cu privire la planeta Venus, care nu are un câmp magnetic intrinsec, savanţii susţin că un scut protector magnetic se formează chiar în atmosfera propriu-zisă. Acest lucru a fost confirmat şi în urma unor calcule efectuate la calculator cu privire la Terra. Aşadar, prin dispariţia completă a câmpului magnetic, Pământul nu va deveni vulnerabil la vântul solar datorită atmosferei protectoare.

realitatea

Cât e potul cel mare încasat din publicitatea la metrou

În conturile Metrorex SA intră sub 500.000 euro pe an din închirierea spaţiilor publicitare de la metrou. Restul banilor ajung la firma sindicatului societăţii – Sindomet.


Metrorex încasează sub jumătate de milion de euro pe an din publicitate (Foto B365.ro)

Deşi metroul bucureştean şi-ar putea rotunji veniturile cu aproximativ opt milioane de lei anual, în realitate compania de transport primeşte în jur de 25 de procente din această sumă. Aceasta din cauza contractului încă în derulare cu Sindomet SRL – firma sindicatului societăţii Metrorex SA care prevede că 75% din încasările ce rezultă din chiriile pe spaţiile comerciale şi publicitatea electronică de la metrou revin sindicaliştilor.
“E un contract încă în picioare încheiat între societatea sindicatelor şi administraţie, care dăinuie din 1992. Deocamdată văd situaţia aşa cum e. Este un contract juridic în vigoare. A fost prelungit în 2008 pentru încă zece ani. Noi avem în plan nişte gânduri, dar e de cântărit”, a precizat pentru B365.ro Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex SA despre intenţiile de a pune capăt acestui acord din care metroul obţine doar aproximativ 2 milioane de lei pe an.
Potrivit conducerii societăţii, Metrorex SA gestionează direct din banii de publicitate doar cei care provin din închirierea unor suprafeţe foarte mici cum sunt bancomatele, automatele de cafea şi de sandwich-uri din staţii, la care se adaugă reclama de pe stâlpi de la trei-patru operatori privaţi. Magazinele deschise în incinta staţiilor de metrou, precum şi publicitatea electronică de pe plasme reprezintă însă mană cerească pentru firma sindicatului care ia trei sferturi din aceste încasări.
“E un potenţial ridicat dar asta este. Eu deocamdată nu comentez. Pe spaţiile pe care le gestionează Sindomet ei îşi stabilesc tarifele. Pot să fie 5 lei pe metrul pătrat sau 100 lei pe metrul pătrat. Eu nu pot să intervin”, a comentat Udrişte.
Pentru acest an, Metrorex SA estimează venituri totale de până la 155 milioane euro, din care publicitatea reprezintă sub un procent.
b365