joi, 24 februarie 2011

Centru pentru diagnosticarea precoce a cancerului în Capitală

Un nou sprijin în lupta împotriva cancerului. Începând de anul viitor, Capitala va avea un Centru special pentru prevenirea cancerului. Noua unitate medicală va funcționa pe Șoseaua Panduri și va asigura servicii de prevenție și diagnosticare precoce, dar și de tratament prin chimioterapie.


Centru de prevenire a cancerului din 2012, în Capitală (Foto: Grup RC)

În fiecare an, aproximativ 52.000 de români sunt diagnosticați cu cancer, iar alți aproape 50.000 își pierd viața din cauza acestei maladii, potrivit cifrelor oferite B365.ro de Centrul de statistică al Ministerului Sănătății. Deși are spitale și institute cu secții specializate pe diferitele tipuri de cancer, Capitala nu oferă în acest moment servicii complete în lupta cu această maladie.
“În acest moment, pacientul nu are unde să se ducă pentru urmărirea evoluției bolii. Se duce la oncolog, la radioterapeut, însă nu are un centru unde să îi fie urmărit efectiv modul în care evoluează boala”, a precizat pentru B365.ro, Marius Savu, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
Acest serviciu, inexistent în acest moment, va fi asigurat începând de anul următor în noul Centru de prevenire a cancerului. Pentru a crește șansele de supraviețuire a bucureștenilor afectați de această maladie, noul centru va asigura și un serviciu de diagnosticare precoce a cancerului.
“Vom încerca să obligăm într-un fel medicii de familie să îi trimită la acest centru pe toți pacienții cu risc de cancer, pentru a-și face analizele și a avea posibilitatea de a-i diagnostica din timp și a crește astfel șansele lor de vindecare și de supraviețuire”, a mai spus directorul ASSMB.
Concomitent cu serviciul de diagnosticare precoce a bolii, noul centru va asigura bucureștenilor și acces la tratament de profil. “Am vrea la subsolul clădirii să amenajăm săli pentru chimioterapie. Pe viitor ne dorim să avem și săli pentru radioterapie, dar va fi mai greu”, a spus Marius Savu.
Centrul de prevenire a cancerului va fi amenajat în clădirea în care acum funcționează Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Panduri. În acest an va fi realizat studiul de fezabilitate privind reamenajarea clădirii de 2700 de metri pătrați, urmând ca în 2012 să înceapă și lucrările de realizare a centrului. Acestea vor fi realizate în interiorul construcției și vor consta în recompartimentarea spațiului disponibil și amenajarea sălilor în conformitate cu noile servicii asigurate.
“Pentru început, vom lucra aproximativ 4-8 medici în acest centru”, a spus directorul ASSMB.
Cancerul bronho-pulmonar omoară 9.000 de români pe an
Anual, în România, cancerul ia aproximativ 45.000 de vieți. Cele mai multe decese sunt provocate de cancerul bronho-pulmonar (9.000), urmat de cel colo-rectal (4.800), de stomac (3.600) și de sân (3.100). Cancerul de col uterin provoacă anual aprox. 1.800 de decese, iar cel de prostată – 1.700.
Și la rata de îmbolnăvire, primul loc este deținut tot de cancerul bronho-pulmonar, cu 7.400 de români diagnosticați pe an, urmat de cancerul colo-rectal cu 6.000 de noi cazuri și cancerul de sân cu 5.600. De asemenea, aproximativ 3.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer de stomac și alți 2.300 cu cancer de prostată.
Cifrele au fost furnizate de Centrul de statistică al Ministerului Sănătății, cu ultima situație realizată în 2007.
b365

Niciun comentariu: