vineri, 25 februarie 2011

Cel mai mic computer din lume are 1 milimetru pătrat VEZI FOTO

Oamenii de ştiinţă au creat cel mai mic computer din lume care va ajuta la tratamentul pacienţilor cu glaucom.


Cel mai mic computer din lume / FOTO: University of Michigan
FOTO: University of Michigan


Are doar un milimetru pătrat şi va fi implantat în ochiul unei persoane. Deşi are dimensiuni reduse, conţine un microprocesor de mică putere, un senzor de presiune, memorie, o baterie subţire, o celulă solară şi un radio wireless cu antenă care poate transmite informaţii unui aparat extern.

Dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Michigan, computerul fără nume  - care va fi disponibil pe piaţă în câţiva ani - este văzut ca viitorul industriei.

Computerul va fi implantat în ochi pentru a monitoriza glacuomul, o boală care poate produce orbire. Sistemul face măsurători o dată la 15 minute şi cosumă în medie 5,3 nanowaţi. Pentru a încărca bateria, este nevoie de 10 ore de lumină artificală sau de 1,5 ore de lumina soarelui. Poate memora informaţiile unei întregi săptămâni.



realitatea

Jaf la casieria unui operator de cablu TV din Capitală

Două persoane care aveau feţele acoperite au jefuit, joi seara, în jurul orei 20.00, casieria unui operator de cablu TV din cartierul bucureştean Crângaşi, fugind cu o sumă de bani din unitate, după ce i-ar fi ameninţat pe angajaţi cu un pistol.


Jaf armat la casieria unui operator de cablu TV din Capitală

Două persoane, care aveau feţele acoperite, au intrat, joi seara, după ora 20.00, în casieria unui operator de cablu TV din cartierul Crângaşi, din Capitală. Cei doi i-ar fi ameninţat pe angajaţi cu un pistol, după care au fugit cu o sumă de bani.
"Doi indivizi cu feţele acoperite cu fulare au pătruns în interior şi le-au ameninţat pe cele două casiere şi au sustras încasările de astăzi, aproximativ 2.600 de lei. Nu a fost nimeni rănit", a declarat la Realitatea TV Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei.
Cele două casiere au intrat în stare de şoc şi a fost nevoie de intervenţia un echipaj SMURD. Potrivit NewsIn, una dintre femei a declarat că a văzut un cuţit asupra unuia dintre cei care a jefuit casieria, iar cealaltă a afirmat că a văzut un obiect care cel mai probabil era pistol. În prezent se fac cercetări la faţa locului, iar cei doi sunt căutaţi de poliţişti. Totodată, aceştia vor viziona înregistrările video surprise de camerele de supraveghere din casierie.
realitatea

Zoom pe Lună: Cea mai detaliată imagine a satelitului Terrei VEZI FOTO

Astronomii au creat cele mai clare imagini ale lunii care permit observarea unor detalii incredibile ale suprafaţei sale.


Cea mai detaliată imagine a Lunii / FOTO: NASA
Gigantica fotografie ne permite să vedem craterele şi crăpăturile de la suprafaţa lunii extrem de bine, ca şi cum ar fi chiar în faţa noastră, deşi ele sunt de fapt la 384.000km depărtare.

Imaginea este realizată din alte 1.300 de fotografii mai mici, făcute de camera foto de pe Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA şi are 24,000 x 24,000 pixeli.

Cea mai detaliată imagine a Lunii / FOTO: NASAAstronomii pot studia acum mai bine anumite zone de pe Lună, precum Mare Nubium, o mare câmpie, sau craterul Posidonius, care a fost cauzat de un impact cu un asteroid.

LRO orbitează Pământul de la nord la sud, cântăreşte doar 0.90kg şi este atât de mic încât poate sta pe palmă. Cu toate acestea, el realizează imagini incredibile de la distanţe foarte mari.

realitatea

Şeful Vămii Ploieşti a fost arestat

Şeful Vămii Ploieşti a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Cornel Costea este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită.


Cornel Costea a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a emis mandat de arestare pentru 29 de zile . Costea a atacat decizia cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
Şeful Vămii Ploieşti este acuzat de luare de mită. Cornel Costea lua lunar 10.000 de lei de la reprezentanţii firmelor pentru a trece cu vederea anumite nereguli la controale. Mai mult procurorii l-au prins în flagrant când lua 10.000 de lei de la un reprezentant al unei firme.
Cornel Costea a fost ridicat în cursul zilei de joi şi adus la sediul DNA din Capitală, pentru audieri. El a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită.
Poliţiştii şi procurorii anticorupţie au descins joi în sediul Vămii Ploieşti. Anchetatorii au perchiziţionat şi un autoturism din parcarea vămii.
Dorel Costea este cunoscut în Ploieşti pentru petrecerile costisitoare pe care le dădea. Şeful Vămii Ploieşti, Dorel Costea declara într-un interviu pentru ziarul local Altphel că a cheltuit 10.000 de euro pentru a-şi sărbători ziua de naştere, la sfârşitul lunii ianuarie.
Directorul Vămii Ploieşti, Cornel Costea, ocupă această funcţie ca interimar din vara anului 2010, el nefiind angajat al Autorităţii Naţionale a Vămilor, ci detaşat dintr-o structură a ANAF, susţine vicepreşedintele UNPR Sorin Chivu.
Cornel Costea o înlocuieşte ca interimar pe Diana Severin, care a ocupat această funcţie până în luna august a anului trecut.
Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).
Ultima acţiune a avut loc miercuri, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind reţinut şeful biroului vamal, Cornel Costea.
realitatea

7 metode de combatere a stresului la locul de muncă

Stresul la locul de muncă, mai ales în contextul economic actual, afectează un număr tot mai mare de angajaţi. Bogdana Bursuc, psihoterapeut în cadrul Mind Institute, propune câteva sfaturi menite să reducă presiunea la job.


Circa 110.000 de români îşi caută degeaba un job de peste un an

Pentru a face faţă stresului la locul de muncă şi evita complicaţiile neplăcute care pot să apară, psihologul vă recomandă următoarele modificări în comportamentul de serviciu:
1. Reduceţi presiunile pe care le puneţi voi înşivă asupra voastră. Un grad mai mare de relaxare în tot ceea ce faci, indiferent de presiunea care vine din afară, îţi permite să rezolvi mai uşor lucrurile.
2. Diminuaţi aşteptările pe care le aveţi de la ceilalţi. Un factor suplimentar de stres vine din partea aşteptărilor ridicate pe care le avem de la colegi sau subalterni. De câte ori aceştia nu produc rezultatele pe care le vrem, ne enervăm inutil.
3. Nu amânaţi sarcinile. Sentimentul de amânare ne urmăreşte ca o umbră apăsătoare. În plus, sarcinile amânate se strâng şi ne doboară.
4. Respectaţi pauzele. Mintea are nevoie de realaxare periodică. Eficienţa scade dacă munceşti fără întrerupere.
5. Nu vă luaţi de lucru acasă. Viaţa personală trebuie separată clar de viaţa de serviciu, presiunea de la job trebuie să rămână la birou.
6. Spuneţi “nu pot, nu ştiu, am nevoie de ajutor”. Unii oameni nu pot spune “nu”, dintr-un anumit blocaj psihologic. Acesta trebuie depăşit: ai nevoie să-ţi evaluezi corect resursele şi să ceri ajutor atunci când simţi că nu poţi face faţă sarcinilor.
7. Beţi multă apă în timpul zilei. Nu lichide, în general, ci apă. Apa ne păstrează un tonus bun şi reuşeşte să ne diminueze stresul.
În acelaşi timp, psihologul recomandă, ca în cazul în care angajaţii, nu reuşesc să facă aceste lucruri sau prima reacţie la citirea lor este - "aşa ceva nu se poate", "aş vrea eu", "uşor de zis" sau altele asemenea - să caute un serviciu de asistenţă psihologică sau terapie cognitiv-comportamentală şi să-l aceseze.
De regulă, în ciuda faptului că tot mai mulţi angajaţi au dificultăţi emoţionale cauzate de problemele de la serviciu, aceştia apelează la psiholog abia după luni sau chiar ani de la apariţia simptomelor, după ce încearcă, fără succes, să facă faţă singuri acestor probleme.

realitatea

10 joburi fără stres şi plătite decent

Nu ţi-ai dori să scapi de stres, deadline-uri chinuitoare şi şefi agitaţi? Te-ai gândit că există şi opţiunea unor joburi relaxante şi totuşi bine plătite? Vezi dacă ţi se potriveşte vreunul din lista de mai jos.


Dacă eşti ghid turistic, poţi să te bucuri şi tu de plăcerile turistului
Dacă eşti ghid turistic, poţi să te bucuri şi tu de plăcerile turistului



1. Designer floral. Vei lucra într-un cadru stilat şi atractiv, într-un magazin gen boutique sau în locaţii festive. Trebuie să fii bun cunoscător în arta aranjamentelor florale şi să ai în plus aptitudini artistice. Vezi câteva oferte aici.
2. Fotograf. Cui nu-i place să facă fotografii? Dacă ai şi talent, viaţa devine deodată frumoasă. Ai un regim flexibil de lucru, te distrezi în timpul şedinţelor foto, poţi colabora cu diverse reviste şi vedte, cunoşti oameni noi .
3. Ghid turistic. Călătoreşti în locuri frumoase, cunoşti oameni noi, îţi faci relaţii dintre cele mai diverse. Chiar dacă unii turişti pot deveni stresanţi, mediul de "lucru" şi condiţiile de lux în care călătoreşti te vor relaxa cu siguranţă (vezi aici cum arată job description-ul).
4. Profesor universitar. Sunt şi periade mai stresante, dar per total, viaţa de profesor universitar este lejeră şi destul de bine plătită în ţările civilizate. Cele mai importante avantaje: programul scurt de lucru, vacanţele lungi, respectul studenţilor.
5. Maseur. Deşi rolul tău este să-i relaxezi pe alţii, ai toate condiţiile să te relaxezi şi tu: muzică ambientală, arome frumos mirositoare, un program lejer.
6. Astronom. Nu este chiar uşor să ajungi acolo şi ai discipline complicate de învăţat, dar dacă studiul nu te deranjează "cerul este limita". Vei fi foarte bine plătit, mai ales dacă te muţi în Occident - salariul anual al unui astronom american este de cel puţin 110-120.000 dolari.
7. Arhitect peisagist. Lucrezi în spaţii verzi şi îţi poţi exprima creativitatea asupra naturii. Clienţii pentru care munceşti sunt în general oameni deschişi la nou şi la frumos. Ai un raport ideal între viaţa profesională şi viaţa personală.
8. Instructor aerobic. Duci o viaţă sportivă şi relaxată, faci multă mişcare şi ai parte de distracţie. Mediul de lucru este plăcut, iar clienţii sunt destinşi, zâmbitori şi dornici de schimbare.
9. Cumpărător sub acoperire. Nu este chiar un job full time şi nici nu e plătit senzaţional. Ai parte în schimb de toate beneficiile unui client, trebuie doar să raportezi cum a decurs experienţa. Programul de lucru e flexibil, însă nu scapi de stresul nesiguranţei jobului.
10. Recepţioner de hotel. Lucrezi într-un mediu plăcut, oamenii pe care îi întâlneşti sunt relaxaţi şi binedipuşi, Ai timp să citeşti, poţi să te uiţi la TV sau să navighezi pe Internet.

realitatea

Mic.ro, Lidl şi Kaufland continuă seria angajărilor agresive. Vezi dacă te califici

Lanţul de magazine Mic.ro, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, recrutează personal pentru poziţia de asistent achiziţii, de sales controller sau manager de zonă. Retailerul german Lidl angajează şefi de magazin în Mangalia, Sfântu Gheorghe sau Braşov, în vreme ce grupul Kaufland caută de la şefi de raion la econimişti. Vezi lista completă a joburilor disponibile în această perioadă la cei trei grei din FMCG.




Citeşte lista poziţiilor disponibile la Mic.ro:

Coordonator regionalpentru Bucureşti şi Cluj. Data limită până la care poţi aplica la aceste joburi este de 24 martie.Candidatul ideal are experienţă în FMCG, excelente abilităţi de comunicare şi mai are abilitatea de a înţelege şi opera cu cifrele de vânzări. Coordonatorul regional stabileşte planul de acţiune pentru zona alocată şi asigură punerea lui în practică, în concordanţă cu politica comercială a reţelei, analizează rezultatele obţinute, monitorizează atingerea obiectivelor de vânzări.

Trade marketing manager în Capitală. Termenul până la care poţi aplica la această poziţie este 23 martie. Eşti eligibil pentru această poziţie dacă ai absolvit o facultate, vorbeşti limba engleză la nivel mediu, ai experienţă în industria alimentară, mai ai cunoştinte solide de trade marketing şi vânzări, dar şi permis de conducere categoria B. Printre responsabilităţile tale se numără elaborarea strategiei de trade marketing, a planului anual de trade marketing, precum şi administrarea bugetului de trade marketing.

Asistent achiziţii fresh food tot în Bucureşti. Până pe 23 martie poţi aplica la acest job. Candidatul ideal pentru această poziţie este absolvent de studii economice, are cunoştinţe de solide de limba engleză, dar şi cel puţin un an experienţă pe o poziţie similară. Printre atribuţiile tale se numără: dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu furnizorii, corespondenţa cu furnizorii, dar şi supravegherea permanentă a evoluţiei circulaţiei grupelor principale de produse, a profitului brut, a rulajului şi a stocurilor de marfă.

50 de asistenţi magazin în Capitală, în Craiova, în Braşov, Săcele şi Sibiu. Termenul-limită pentru a trimite CV-ul pentru una dintre aceste poziţii este 23 martie. Eşti eligibil pentru această poziţie dacă ai disponibilitate la program de lucru în ture, experienţă relevantă de lucru cu clienţii şi cunoştinţe de limba engleză.

Mic. ro mai recrutează câte un asistent de magazin şi în Arad, Constanţa, Cluj, Piteşti, Timişoara. Până pe 4 martie poţi aplica la acest job.

Un asistent vânzări magazin mobil în Bucureşti. Până pe 18 martie poţi trimite CV-ul pentru această poziţie. Pentru mai multe detalii despre aceste joburi, intră aici.

Site manager în Capitală. Data limită până la care poţi trimite CV-ul pentru această poziţie este 19 martie. Candidatul ideal este absolvent de facultate, are permis de conducere categoria B, mai are experienţă în project management, precum şi minimum trei ani experienţă în retail civil engineering.

Sales controller în Bucureşti. 27 februarie e data limită până la care poţi trimite CV-urile pentru acest job. Eşti eligibil pentru această poziţie dacă eşti absolvent de facultate, ai cel puţin doi ani experienţă pe o poziţie similară într-o companie multinaţională, şi dacă ştii să operezi în Word, Excel, PowerPoint.

Senior recruiter în Capitală. Poţi aplica la acest job până pe 14 martie.Candidatul ideal este absolvent de facultate, are minimum doi ani experienţă în recrutare, ştie legilaţia muncii şi vorbeşte foarte bine limba engleză.

Manager de zonă în Arad, Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Târgu-Mureş. Te califici pentru această poziţie dacă eşti absolvent de facultate şi ai cel puţin trei ani experienţă relevantă în domeniu.

Retailerul Lidl mai angajează 53 de persoane, în intervalul februarie-martie. Vezi unde

Cinci şefi de magazin pentru filialele din Mangalia, Năvodari şi Tulcea.
Opt şefi de magazin pentru filialele din Târgu-Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Moreni, Văleni.
Încă opt şefi de magazin pentru filialele din Braşov, Făgăraş, Zărneşti, Codlea, Ploieşti, Brăila. Eşti eligibil pentru poziţia de şef de magazin la Lidl dacă ai absolvit liceul, preferabil, cu o specializare comercială sau economică, dacă ştii să operezi cu calculatorul, dacă eşti orientat către clienţi şi dacă ai capacitatea de coordonare a subordonaţilor din magazin pentru realizarea obiectivelor propuse, potrivit anunţului de recrutare.

Opt casieri/lucrători comerciali pentru filialele din Tulcea, Mangalia, Năvodari.
12 casieri pentru filialele din Târgu-Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Moreni, Văleni.
Încă 12 casieri/lucrători comerciali pentru filialele din Braşov, Făgăraş, Zărneşti, Codlea, Ploieşti, Brăila. Pentru mai multe detalii despre aceste poziţii, intră aici.

Grupul Kaufland recrutează 66 de oameni, în această perioadă. Citeşte pe ce poziţii

Lista joburilor vacante în Alexandria, Caransebeş, Făgăraş, Fălticeni şi Oradea

Cinci şefi de departament mărfuri alimentare proaspete. Poţi aplica la unul dintre aceste joburi până pe 5 martie. Eşti eligibil pentru această poziţie dacă ai absolvit liceul, vorbeşti limba germană sau limba engleză, şi ai experienţă în domeniu.

În aceleaşi oraşe Kaufland recrutează câte un şef de departament mărfuri alimentare.
Candidatul ideal a absolvit liceul, are experienţă în domeniu şi cunoştinţe de operare PC.

Kaufland mai recrutează cinci şefi de departamente case de marcat în aceleaşi oraşe.
Pentru mai multe detalii despre acest job, intră aici.

Cinci şefi serviciu aprovizionare desfacere în Alexandria, Caransebeş, Făgăraş, Fălticeni şi Oradea. Candidatul ideal are studii medii absolvite, mai are cunoştinţe operare PC, experienţă în recepţia şi depozitarea mărfii, precum şi în conducerea personalului.

25 de şefi de raion mărfuri alimentare proaspete în Alexandria, Caransebeş, Făgăraş, Fălticeni şi Oradea. Eşti eligibil pentru această poziţie dacă ai mai lucrat pe o poziţie similară şi ai abilităţi de coordonare şi motivare a unei echipe.
Cinci referenţi de resurse umane în locaţiile menţionate mai sus. Dacă ai experienţă în administrarea documentelor de personal, cunoştinţe foarte bune de operare PC  şi dacă ai absolvit un curs de Inspector Resurse Umane, atunci eşti eligibil pentru această poziţie.

În Capitală, Kaufland recrutează doi şefi de departament mărfuri alimentare şi produse proaspete care să aibă experienţă în administrarea personalului, să mai aibă cunoştinte de bază în sisteme/procese logistice, precum şi o bună înţelegere a datelor, cifrelor şi indicatorilor cu care operează.

Tot în Bucureşti Kaufland angajează un economist costuri generale. Termenul-limită pentru a aplica la acest job este 20 martie. Candidatul ideal are studii economice finalizate, are cel puţin trei ani experienţă relevantă într-o poziţie similară, precum şi cunoştinţe operare SAP.

Kaufland mai recrutează în Capitală un asistent departament amenajări. Dacă vorbeşti fluent limba germană, ai absolvit studii tehnice şi ai cunoştinţe avansate de PC, atunci te califici pentru această poziţie. 27 martie e termenul-limită până la care poţi aplica la acest job.

În Adjud, Bucureşti, Medgidia şi Tecuci, Kaufland recrutează patru şefi raion mărfuri alimentare şi patru şefi departament case de marcat.

În Turda, Kaufland angajează un tehnician electromecanic şi un şef departament -controlling şi managementul stocurilor, în vreme ce în Ploieşti se caută un şef departament mărfuri alimentare şi produse proaspete.
În Alexandria, Curtea de Argeş, Făgăraş, Medgidia şi Tecuci, Kaufland recrutează un coordonator teritorial distribuţie tipărituri (part-time job).

money.ro

OMV Petrom a scumpit joi carburanţii cu 9 bani/litru

Compania OMV Petrom, controlată de Grupul OMV din Austria, a majorat de joi preţul carburanţilor cu 9 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei.


OMV Petrom a scumpit joi carburanţii cu 9 bani/litru

Un litru de benzină Premium fără plumb 95 costă 4,99 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+ este 5,37 lei/litru, în timp ce sortimentul de benzină OMV Carrera 95 costă 5,13 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,79 lei/litru.
Litrul de motorină Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costă 5,20 lei, motorina OMV Sprint Diesel este 5,22 lei/litru, în timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5 este 5 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costă 5,54 lei.
Preţurile Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de preţurile de referinţă.
Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom pe 16 februarie, când compania a scumpit motorina cu 7 bani/litru.
Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, explica miercuri că o scumpire a carburanţilor comercializaţi de OMV Petrom este inevitabilă din cauza majorării cotaţiilor internaţionale ale petrolului. Petrolul a atins la burse preţuri de dinaintea crizei - peste 110 dolari barilul la Londra şi peste 100 în Texas. Oprirea livrărilor de ţiţei şi gaze din Libia către Europa riscă să declanşeze o nouă criză.
realitatea

Micul secret al BCR pentru clienţii buni: rate mai mici, dar la cerere

BCR încearcă să îşi păstreze clienţii buni-platnici şi oferă dobânzi mai mici celor care vor să îşi mute creditul la altă bancă. Lucrurile nu sunt însă simple, trebuie multă insistenţă și răbdare.




OUG 50/2010 (transformată în Legea 288/2010), dă dreptul clienţilor cu credite cu dobânzi variabile să ramburseze anticipat, fără plata unui comision.

Publicată în iunie 2010, legea nu a produs însă o explozie a refinanţărilor, populaţia fiind afectată de o reducere consistentă a veniturilor, plus că cei cu credite ipotecare se confruntă şi cu o depreciere a garanţiilor. Totuşi, ceva activitate în zona de refinanţare a existat, cei cu capacitate financiară suficientă reuşind să îşi găsească în mare măsură un credit cu costuri mai mici.

Dominic Bruynseels, şeful BCR, spunea la începutul lunii decembrie 2010, într-o conferinţă de presă, că banca a pierdut credite de 120 milioane de euro (8% din portofoliul de credite ipotecare), după ce clienţii au ales să se refinanţeze la alte bănci, nemulţumiţi de dobânzile de 10% pe an (şi chiar peste) pe care le plăteau. Acesta nu a oferit detalii în privinţa volumului de refinanţări interne.

Volumul substanţial al creditelor în stare bună care au plecat din bancă pare a-i fi determinat pe cei de la BCR să regândească strategia. Cu insistenţă, răbdare şi ceva şansă, clienţii BCR buni-platnici au posibilitatea de a obţine reducerea marjelor de dobândă şi chiar eliminarea comisionului de administrare.

Banca a venit cu produsul/serviciul numit “ajustare de dobândă”, un fel de refinanţare, care nu implică însă reevaluarea garanţiilor.

O idee despre acest produs putem găsi în art. 37 prim din legea 288, care prevede posibilitatea ca băncile să reducă costurile unui credit, fără a mai fi nevoie de reevaluarea veniturilor şi a garanţiilor.

O parte dintre clienţii care obţin dobânzile mai mici trec practic pe condiţiile creditului Casa Mea BCR, cu marjă de dobândă de 4,4 pp peste Euribor la 6 luni, pentru cei cu istoric BCR, sau de 4,9 pp, pentru cei fără istoric.

Vorbim de cei pentru care noua rată lunară calculată de BCR se află în limita a 30% din venituri (grad de îndatorare). Aceştia susţin că au obţinut marje de 4,5-4,9 pp peste Euribor 6M. 

Marius Şerban din Buzău este co-debitor la un credit ipotecar de 52.600 euro pe 30 ani, contractat de tatăl său în 2007. Dobânda variabilă la acest credit era de 10,1% pe an înainte de reducere, iar rata lunară de 488 euro.

Acesta spune că a auzit de posibilitatea de a obţine o rată mai mică de la cineva care lucrează la bancă. Aşa că a mers şi a întrebat dacă se poate.

"Mi-au spus că nu ne încadrăm din cauza vârstei tatălui meu, aşa că mi-au propus o altă dobândă: Euribor la 6 luni plus marjă de 6,477%", spune Şerban, care adaugă că nu a cerut extinderea perioadei totale a creditului, caz în care tatăl său ar fi avut aceeaşi vârstă la finalul creditului ca cea din situaţia anterioară.

"După multe insistenţe şi ameninţări cu judecata au acceptat să ne dea o marjă de 4,85 pp. Ofiţerul de credit a cerut derogare de la Bucureşti. Când am adus toată documentaţia, ne-au mai cerut şi să închidem un card de credit cu limită mică - pe care oricum nu îl foloseam - pentru a ne încadra în limita de venituri (...) Totul a durat trei săpătmâni".

Clientul mai adaugă că a scăpat şi de comisionul de administrare de 26,3 euro care se adăuga la rata lunară. Acum plăteşte în fiecare lună la bancă 327 euro - cam 34% din veniturile cumulate - reducerea la rata lunară fiind astfel de 161 euro.

De la sucursală la sucursală

Un alt client BCR, de data asta din Iaşi, spune că a aflat de la bancă de posibilitatea reducerii ratelor, şi că ofiţerii de credite au fost receptivi - "nu controlează consilierii de credit treaba asta, se trimite la centru pentru aprobare".

În 2008, a luat un credit ipotecar de 41.000 euro pe 30 ani. "Aveam o dobândă destul de mare. A fost fixă un an, de 6,2%, apoi a crescut cu peste 60% la 10,1% pe an. Plăteam 270 euro pe lună în primul an, apoi a sărit la 380".

Nu s-a încadrat cu veniturile la cea mai bună ofertă a celor de la BCR, aşa că a primit o marjă de 6,25 pp. "Totuşi, nu înţeleg cum mă calific să plătesc mai mult şi nu mă calific să plătesc mai puţin", spune acesta, adăugând că rata ajunge undeva la 40% din venituri.

A durat 3-4 zile cu dosarul şi notificarea de acceptare şi încă 10 zile până când actul adiţional care conţine modificarea dobânzii a intrat în funcţiune. Din ianuarie, acesta plăteşte o rată de 305 euro - cu 75 euro mai puţin decât înainte - însă a mai pus încă doi ani la perioada totală a creditului, astfel că acum are tot 30 de ani de plată.

Mai multe cazuri se pot găsi pe grupul de discuţie de pe Yahoo. Un utilizator spune că a obţinut o marjă de 4,5 pp (DAE 6,3% faţă de 8,9% anterior) în octombrie 2010, rata plătită la credit diminuându-se de la 315 euro pentru un credit pe 30 ani, la 260 euro, cu perioada scurtată la 24 ani. Însă, pentru a se încadra în limita de îndatorare de 30%, a trebuit să plătească anticipat 5% din credit.

Mai sunt povestite şi alte situaţii în care a fost nevoie de rambursare anticipată pentru ca rata să se încadreaze în 30% din venituri.

Sunt şi clienţi care, prin ajustarea de dobândă, aleg să scadă perioada totală a creditul în locul ratei lunare - ceea ce, în cele din urmă, aduce o economie mai mare.

Un utilizator al forumului menţionat spune că a reuşit în acest an să obţină o reducere a dobânzii de la 10,8% la 6,3% (marjă de aproximativ 4,9% peste Euribor 6M) pentru un credit ipotecar din 2006 din care mai erau de plătit 31.000 de euro. Acesta avea o rată de la 430 de euro şi încă 11 ani de plată, iar prin ajustare de costuri a scăpat de comisionul de administrare de 20 de euro.

Însă, în loc să aleagă scăderea ratei lunare la 330 de euro, a ales reducerea perioadei de creditare. Rata a crescut cu puţin la 458 de euro, dar au fost eliminaţi patru ani din credit. Acesta mai spune că a scutit astfel 15.000 de euro, bani pe care altfel i-ar fi plătit de-a lungul timpului.

Ce trebuie să faci pentru o rată mai mică

În primul rînd, trebuie să mergi la bancă. E destul de puţin probabil să ţi se propună din senin o rată mai mică.
Dacă ai fost conştiincios cu plata ratelor, atunci ai şanse să primeşti o dobândă mai mică decât clasica 10,1%. Dacă rata lunară nu reprezintă mai mult de 30% din veniturile tale, atunci ai toate şansele să obţii cea mai bună marjă. Marjele cresc pe măsură ce eşti mai îndatorat, însă chiar şi bugetari cu salariile tăiate au obţinut reduceri substanţiale, după cum povestesc clienții pe forumul mai sus menţionat.

E nevoie de puţină insistenţă. Poţi obţine răspunsuri diferite de la sucursale diferite. Aşa că, dacă într-o parte ţi se spune că nu se poate, în altă parte s-ar putea să fie posibil. Dacă ai fost bun-platnic, argumentul refinanţării la altă bancă este unul puternic.

Ce acte îţi trebuie

Pentru cei care trec pe creditul Casa Mea BCR e nevoie de adeverinţă de venit, fişa fiscala pentru 2010, ultima factura de utilităţi şi extras de carte funciară de la Oficiul pentru Cadastru. Cei care încheie un simplu act adiţional au nevoie doar de adeverinţa de venit.


Contactaţi  în urmă cu o săptămână, oficialii BCR nu au oferit încă un punct de vedere cu privire la posibilităţile de reducere a dobânzilor pentru clienţii băncii. Poziţia băncii va fi publicată în momentul în care va fi disponibilă.

money.ro

Şeful vămii Ploieşti a fost reţinut pentru 24 de ore

Cornel Costea, şeful Biroului Vamal Ploiesti, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită.


Şeful vămii Ploieşti a fost reţinut pentru 24 de ore

Cornel Costea a fost ridicat în cursul zilei de joi şi adus la sediul DNA din Capitală, pentru audieri, potrivit unor surse judiciare, citate de NewsIn.
Poliţiştii şi procurorii anticorupţie au descins joi în sediul Vămii Ploieşti. Anchetatorii au perchiziţionat şi un autoturism din parcarea vămii.

realitatea


71 de români care au trăit clipe de coşmar în Libia s-au întors în ţară

Românii din Libia au fost repatriaţi. Două avioane, unul militar şi altul civil au adus în ţară peste 70 de oameni în această dimineaţă.


Două avioane militare au preluat românii din Libia

Primii români au ajuns cu o cursă Tarom de la Varşovia în această dimineaţă. În jurul orei 6.00 a aterizat şi un avion militar care a adus 56 de perosane. Sunt români care lucrează în Libia.
"Ce-i acolo e teroare. Situaţia e foarte gravă. Nu ştii ce va fi azi şi peste 2-3 zile. Nu se poate stabiliza nimic. S-a tras şi se trage în continuare", a povestit un român.
Alţi 15 români s-au întors în ţară azi-noapte folosind curse de linie.Rudele i-au aşteptat cu sufletul la gură pe copiii sau nepoţii plecaţi la muncă în Libia.

"Am fost foarte îngrijorat. Am văzut la televizor mai ales cu sloganul "cine poate, scapă. Cine nu, nu scapă", a spus o rudă a celor plecaţi.

Românii care s-au întors noaptea trecută din Libia spun că trăit clipe de coşmar în special în aeroportul din Tripoli. "Aeroportul – erau foarte mulţi tunisieni, foarte mulţi egipteni care voiau să ajungă acasă. Erau alergaţi de oamenii de ordine care erau acolo, îi călcau în picioare pe acolo", a spus un român.

"Poliţia de frontieră de acolo, înarmaţi cu bâte, cu răngi, loveau în ei fără milă. Noi, străinii, deci europenii ne-au lăsat. Dar p’ăia i-au bătut, erau grămezi de bagaje jos, nenorocire", a povestit un altul.
Un alt avion militar cu români care se întorc din Libia ar trebui să ajungă în ţară în cursul zilei de azi.
Sunt aproximativ încă 500 de români în Libia. Aceste persoane au încercat să ajungă în Capitală, însă nu reuşesc pentru că drumurile sunt extrem de periculoase. Ministerul Afacerilor Externe a lăsat în Malta încă un avion militar în cazul în care ambasada va mai strânge alte persoane care vor să ajungă în România.

realitatea