miercuri, 2 martie 2011

Sanatate-Iti rasturnam obiceiurile alimentare. Iata 5 mituri despre diete!



Diete pentru slabit, diete pentru detoxifierea organismului, diete pentru a intari efectele unui antrenament fizic, fiecare dintre noi urmeaza, la un moment dat unul dintre aceste regimuri. 

Insa ceea ce stim noi despre alimente s-ar putea sa fie total gresit si sa ne punem organismul in pericol. Iata cateva mituri "dietetice" pe care ar trebui sa le stii inainte de a te pune pe treaba:

1. Carnea alba contine mai putine grasimi decat carnea rosie

Nimic mai gresit! O bucata de carne alba poate fi de cateva ori mai grasa decat cea rosie. "Mitul dateaza probabil de acum multi ani in urma, cand macelarii casapeau zilnic animale masive, cu continut mare de grasime", explica specialistii, citati de Daily Mail. Astazi, cele doua tipuri de carne au aproximativ acelasi continut de grasime: un gratar slab de vita poate avea minumum 5% grasime la suta de grame, in timp ce un copan de pui poate avea maximum 9% grasime la suta de grame.

2. Legumele colorate au mai multi nutrienti decat cele mai putin colorate
Alt mit pe care oamenii de stiinta l-au rasturnat cat ai zice "leguma"! Ni se tot spune sa mancam vegetale intens colorate, cum ar fi spanacul inchis la culoare, varza rosie, ardei grasi cat mai rosii… Este adevarat ca acestea contin mai multi antioxidanti, insa daca ne gandim la nutienti nu ar trebui sa le excludem din alimentatie pe cele palide. Varza albacontine cantitati mari de vitamina A, B, C si K, fier, calciu si fibre, in timp ce conopida este o sursa excelenta de vitamina C.

3. Cafeaua ne deshidrateaza
Nici gand! Statisticile arata ca 50% dintre britanici se tin la distanta de cafea, crezand ca are efect diuretic (determina organismul sa elimine fluidele prin stimularea productiei de urina). In realitate, in privinta bautorilor infocati, cafeaua nu are un astfel de efect. Chiar daca la primele cesti s-ar putea sa mergi mai des la toaleta, cu timpul, corpul se obisnuieste si nu mai raspunde in acest fel.

4. Afinele contin cea mai mare cantitate de anti-oxidanti dintre toate fructele
Datorita cantitatii mari de antioxidanti pe care le contin, afinele sunt cunoscute drept super-fructe, insa acest lucru nu ar trebui sa le confere statutul de cele-mai-cele-alimente. Micutele "albastrele" contin, intr-adevar, o cantitate insemnata de antioxidanti insa doar dintr-o singura familie, si anume antocianinele, care se gasesc si in struguri. Iar ultimele studii arata ca ciocolata neagra ar putea detrona oricand afinele in clasamentul alimentelor bogate in antioxidanti.

5. Ouale cresc nivelul de colesterol

Cu multi ani in urma, ni se spunea sa nu lasam nici o zi sa treaca fara sa mancam un ou. Astazi, aflam ca ouale nu fac bine la inima. Ce ar trebui sa facem? Ce ne dicteaza intuitia, desigur, insa, inainte de toate, haideti sa aflam ce spun ultimele cercetari! Oamenii de stiinta de la Universitatea Surrey au descoperit ca persoanele care consuma zilnic un ou, timp de 12 saptamani, nu au probleme cu colesterolul.In plus ouale au putine calorii (doar 75 intr-un ou fiert), contin vitamina D, B12 si multi alti nutrienti. 
csid.ro

Niciun comentariu: