miercuri, 2 martie 2011

Mită de 1,8 milioane de euro la ANAF: Un înalt funcţionar a fost reţinut de DNA

Un nou scandal de corupţie legat de conducerea vămilor şi agenţiei naţionale de administrare fiscală. Un înalt funcţionar ANAF din Bucureşti a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. El este acuzat că ar fi cerut aproape 2 milioane de euro pentru a interveni pe lângă conducerea ANAF şi cea a Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru un om de afaceri italian.


Un înalt funcţionar ANAF a fost reţinut de DNA

Un înalt funcţionar ANAF a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă. Funcţionarul ANAF a cerut în decurs de patru ani mită în valoare de 1,8 milioane euro. Procurorii DNA au mai reţinut şi un avocat.
"În perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar", se arată în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Mai mult, în 2008, Gavrilă a cerut de la aceeaşi persoană suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor (ANV), pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât 960 tone tutun să poată trece din România în Italia, fără plata accizelor aferente.

În noiembrie 2010, Gavrilă a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la ANV, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.
În august 2009, Stăncescu Marius-Cătălin a primit de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro, prin intermediul prin intermediul S.C. AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.
În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta era acţionar denunţătorul.

În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, aceştia urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
realitatea

Niciun comentariu: