marți, 1 martie 2011

Poliţiştii de frontieră de la Albiţa au primit "de pomană", şi nu mită, susţin aceştia

Poliţiştii de frontieră de la Albiţa au susţinut că nu au primit mită de la persoanele care tranzitau frontiera, ci "pomană", cu ocazia unor zile de sărbătoare creştin-ortodoxe, se arată în motivarea deciziei prin care instanţa a decis arestarea a 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa.


Vameşii spun că luat de fapt pomană, nu mită

Potrivit motivării judecătorilor, poliţiştii de frontieră care au acceptat să dea declaraţii în faţa instanţei au recunoscut că au primit sume foarte mici de bani, dar au încercat să motiveze primirea acestor sume într-un mod care nu are nicio legătură cu realitatea ce rezultă din probele dosarului.

Astfel, aceştia au încercat să susţină că sumele de bani primite le erau date de către persoanele care tranzitau frontiera, deoarece îşi făceau corect datoria şi le ajutau să treacă mai repede frontiera.

Unii dintre ei au declarat altceva în faţa instanţei, emiţând teorii "de-a dreptul hilare", în sensul că au susţinut că sumele primite reprezentau "pomană", deoarece erau primite în anumite zile de sărbătoare creştin ortodoxă.

În opinia magistraţilor, mai grav este că poliţiştii de frontieră pretindeau sume de bani atât de la contrabandişti, cât şi de la persoanele oneste, corecte, care îndeplineau condiţiile legale pentru a trece frontiera, dar care trebuiau să plătească "o taxă" pentru a nu fi supuse unor controale exagerate.
Reamintim că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis, pe 22 februarie, mandate de arestare pentru 32 poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa reţinuţi de procurorii anticorupţie. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, cei 15 poliţişti de frontieră  au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României. În cele mai multe situaţii, era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală.

realitatea

Niciun comentariu: