luni, 28 februarie 2011

Vezi aici cum obţin analfabeţii permisul auto

Bercea Mondial nu ştie să citească sau să scrie, dar are permis de conducere, ceea ce contravine legislaţiei din România. Cazul lui Bercea nu este însă singular. Şoselele sunt pline de şoferi care au obţinut permisul ilegal.


O nouă metodă de a lua carnet dacă eşti analfabet - cu translator

Românii şi-au procurat ilegat permise auto nu doar din ţară, ci şi din străinătate, respectiv din Ungaria. Români de etnie romă s-au folosit de o prevedere legislativă din Ungaria, care spune că cetăţenii altor ţări îşi pot lua permisul de conducere dacă sunt însoţiţi de un traducător autorizat, potrivit gandul.info. Numai că în acest caz, traducătorii le livrau şi răspunsurile corecte.
Un asemenea permis costă între 2.000 şi 3.000 de euro. Deşi preţul este piperat, în România îl poţi obţine şi cu 200 - 300 de euro, s-au găsit doritori. Reţeaua a fost deconspirată de către DNA Cluj. Mecanismul obţinerii permisului este astfel descris de către anchetatori: "La proba teoretică a examenului, cumpărătorii de influenţă erau ajutaţi de către translatorul ce asigura traducerea întrebărilor şi răspunsurilor din limba maghiară în limba română şi invers. Translatorul le comunica cumpărătorilor de influenţă răspunsurile corecte la chestionare. La probele practice aceştia erau ajutaţi de instructori auto, cetăţeni maghiari, care se aflau împreună cu ei în autoturism, pe parcursul susţinerii acestor probe".
realitatea

Niciun comentariu: