luni, 28 februarie 2011

Dan Voiculescu, exclus din USL?

După 5 ani de la verdictul dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), dosarul lui Dan Voiculescu "Felix" se apropie de decizia finală, care va fi luată în 3 martie. Dacă va primi un verdict final de colaborator cu Securitatea, Dan Voiculescu ar putea fi exclus din alianţa opoziţiei.


Dacă va primi un verdict final de colaborator cu Securitatea, Dan Voiculescu ar putea fi exclus din alianţa opoziţiei

În data de 7 august 2006, CNSAS a stabilit că liderul PC a făcut poliţie politică. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, dar, pe 5 februarie 2010, instanţa a stabilit că Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Mergând mai departe pe linia contestaţiilor, omul de afaceri s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După o amânare de 2 săptămâni, instanţa urmează să se pronunţe definitiv, pe 3 martie. Practic, acesta poate fi capătul drumului pentru omul politic Dan Voiculescu.
În cadrul USL, Dan Voiculescu ar deveni, astfel, un adevărat călcâi al lui Achile în special pentru Crin Antonescu şi pentru liberali. Publicul liberal a înghiţit cu greu oricum apropierea de PC, şi îi va fi şi mai greu să tolereze existenţa în USL a unui colaborator dovedit cu Securitatea. PSD-ul lui Victor Ponta s-a disociat oricum de fostul lider PC, dar pentru noii parteneri – liberalii, decizia ar putea fi ceva mai greu de luat.
Conform surselor noastre din USL, se ia în calcul foarte serios ca, după 3 martie, dacă decizia justiţiei va confirma colaborarea cu Securitatea, să fie exclus Dan Voiculescu. Dat fiind că Dan Voiculescu nu deţine o funcţie executivă în cadrul USL şi nici în cadrul PC, o astfel de hotărâre nu ar genera complicaţii tehnice prea mari. Dimpotrivă, în plan imagologic, ar demonstra că USL este o construcţie care nu se agaţă de trecut şi care vrea să nu fie atacabilă cu astfel de probleme.
Până în prezent, niciun lider politic important care a primit decizie de colaborare cu fosta Securitate nu şi-a mai continuat cariera politică la vârf. Exemplul Monei Muscă, membră a PNL, care a fost nevoită să se retragă, este chiar elocvent.
Întrebat la semnarea alianţiei PNL-PC dacă nu este deranjat de trecutul de colaborator al Securităţii al lui Dan Voiculescu, Antonescu a răspuns că îl deranjează mai puţin decât cel al lui Băsescu.

"Cred că a venit vremea să nu ne mai jucăm cu ficţiuni, să nu mai luăm de bune toate poveştile pe care fie domnul Lăzăroiu, fie domnul Cristian Preda, fie alţi filozofi ai dreptei, cu ghilimele, ni le povestesc. Eu înţeleg că domnului Cristian Preda, de pildă, sau domnului Valeriu Stoica le vine uşor să se ocupe la nesfârşit de povestea de la CNSAS a domnului Voiculescu în condiţiile în care nu au avut curaj să sufle o vorbuliţă împotriva colaboratorului Securităţii Traian Băsescu şi a altor securişti, ofiţeri cu acte în regulă din jurul lui. Dar eu nu cred că sunt condamnat, eu sau altcineva din PNL, să rămânem prizonierii acestei logici", a spus Crin Antonescu.
realitatea


Niciun comentariu: