luni, 28 februarie 2011

Codul Muncii se duce la Parlament cu noi surprize pentru sindicate. VEZI modificări

Forma finală a Codului Muncii aduce surprize pentru sindicalişti. Astfel, Guvernul elimină prevederea privind concediul fără plată pentru angajaţi, la reducerea activităţii, şi impune ca angajaţii sancţionaţi disciplinar să fie reabilitaţi în 12 luni, dublu faţă de termenul emis de Boc.


Guvernul elimină prevederea privind concediul fără plată pentru angajaţi, la reducerea activităţii
Guvernul a eliminat din proiectul Codului Muncii prevederea conform căreia angajatorii obligaţi să reducă sau să întrerupă temporar activitatea pot acorda salariaţilor concediu fără plată, după consultarea prealabilă a sindicatului. Această prevedere se regăsea în proiectul Codului Muncii transmis sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, în documentul iniţial era prevăzut ca, în cazul în care, din motive economice, este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile lucrătoare consecutive pe an, angajatorul poate acorda în această perioadă concediu fără plată, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor.

În forma Codului Muncii adoptată, luni, de Guvern, această prevedere nu se mai regăseşte, hotărându-se doar că în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor.

Proiectul mai stabileşte că delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului pentru prelungirea delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia.

În plus, Guvernul a decis ca angajaţii sancţionaţi disciplinar să poată fi reabilitaţi de drept într-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anunţat de premierul Emil Boc şi inclus în proiectul transmis sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute.

Codul Muncii aprobat, luni, de Executiv în vederea angajării răspunderii stabileşte că sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizia angajatorului emisă în formă scrisă.

Proiectul iniţial transmis sindicatelor stabilea că angajatul este reabilitat de drept dacă nu primeşte o nouă sancţiune în termen de şase luni.

realitatea

Niciun comentariu: