joi, 10 februarie 2011

Emil Boc: Am demis şi voi demite orice demnitar împotriva căruia a început urmărirea penală




Premierul Emil Boc a afirmat joi că va continua să demită din funcţie orice demnitar împotriva căruia a început urmărirea penală, susţinând că la nivelul Guvernului nu există niciun fel de toleranţă faţă de actele de corupţie sau evaziune fiscală.


"Am demis şi voi demite orice demnitar numit prin decizie a primului-ministru împotriva căruia a început urmărirea penală", a afirmat Emil Boc, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii pe tema situaţiei din vămi, avute cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar. 
Şeful Guvernului a amintit de cazul şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean, demis din funcţie, miercuri seară, pentru că a fost pus sub învinuire de DNA pentru mita de la Vama Halmeu, adăugând că şeful ANAF nu a demisionat şi nici nu i s-a cerut să îşi prezinte demisia, el fiind însă consultat în privinţa lui Mărginean. 
Totodată, Emil Boc a spus că nu are cunoştinţă ca membri ai Partidului Democrat Liberal să fie implicaţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, subliniind că acţiunea de curăţire a sistemului vamal nu este îndreptată împotriva vreunui partid politic. 
În opinia sa, este imoral din partea opoziţiei să facă vinovat PDL de ceea ce se întâmplă în acest moment la vămi. 
"Acest partid politic este singurul care are şi a avut voinţa politică, din ultimii 20 de ani, să declanşeze, practic, un război pe faţă şi direct împotriva evaziunii fiscale", a argumentat premierul. 
De asemenea, şeful Executivului s-a declarat hotărât să meargă până la capăt cu lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii, adăugând că Guvernul are toleranţă zero faţă de aceste practici şi şi-a asumat ca obiectiv prioritar combaterea evaziunii fiscale şi lupta împotriva corupţiei, care înseamnă mai puţini bani la bugetul de stat, adică mai puţine resurse pentru investiţii, salarii, pensii sau alocaţii sociale. 
În acest sens, el a amintit că, încă de la mijlocul anului trecut, la nivelul Guvernului şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, s-au adoptat două acte normative importante şi anume hotărârea CSAT prin care instituţiile publice cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale şi al luptei împotriva corupţiei au fost, practic, corelate ca atribuţii şi mijloace de acţiune în comun, precum şi OUG 54 privind combaterea evaziunii fiscale. 
Potrivit şefului Guvernului, ordonanţa 54 şi-a produs roadele de la momentul începerii aplicării sale în luna iulie 2010. 
"Dacă vom compara semestrul II 2009 cu semestrul II 2010 pe aplicarea în materie a TVA-ului, observăm că sunt următoarele încasări - 17,2 miliarde lei în 2009, pe semestrul II, şi au fost 22,8 miliarde de lei în semestrul II 2010. Deci avem un plus de 5,6 miliarde lei, din care 4,6 miliarde de lei rezultă din majorarea TVA, dar există un miliard de lei în plus ca dovadă că această ordonanţă de urgenţă a început să îşi producă efectele", a precizat el. 
Şi în domeniul accizelor, în semestrul doi din 2010, în urma aplicării ordonanţei menţionate, s-a realizat un plus de 2,6 miliarde de lei faţă de primul semestru din 2010. Astfel, în primele şase luni ale anului trecut s-au colectat accize de 6,7 miliarde lei, iar în a doua parte a anului 9,5 miliarde de lei, un plus de 0,2 miliarde lei fiind realizat datorită creşterii cotei de accize, după cum a evidenţiat premierul Boc. AGERPRES

Niciun comentariu: