joi, 10 februarie 2011

15 arme din lotul Ciorogarla, gasite la bunicii interlopului Eugen Preda

Arme

Cinci mitraliere AKM si zece pistoale, furate de la UM Ciorogarla in decembrie 2009, au fost gasite la casa bunicilor interlopului Eugen Preda. Anul trecut, in martie, anchetatorii au mai gasit o arma, in casa unor prahoveni.



75 de ani de inchisoare pentru subofiterii implicati in cazul Ciorogarla .
Conform DIICOT, cele 15 arme au fost gasite in casa bunicilor lui Eugen Preda, situata in comuna Salciile, judetul Ialomita.
Cea mai scumpa ancheta
Cea mai scumpa ancheta a autoritatilor romane este furtul armelor de la Ciorogarla. In ianuarie 2009,  Eugen Preda si inca alte cinci persoane au intrat noaptea in depozitul militar al unitatii militare din Ciorogarla, de unde au furat 62 de arme de foc letale.
Hotii au sapat pe sub gardul de beton al unitatii, au rupt sigiliul de pe usa si s-au servit in voie cu arme de infanterie.
Ancheta care a urmat a presupus interceptari telefonice, filaje si operatiuni speciale, cum ar fi activitatile sub acoperire.
Apoi, pentru recuperarea armelor au urmat alte luni de filaj si inflitrare in randul lumii interlope. Totul a costat peste 600.000 de lei.
Traficanti de arme, dar si de heroina
Pana acum, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a 18 inculpati, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, trafic ilicit international de droguri de mare risc, precum si pentru alte fapte.
In urma cercetarilor efectuate, procurorii au stabilit ca Eugen Preda si alte cinci persoane sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glont - o mitraliera de companie, pistoale mitraliera, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpati - si alte materiale militare.
De asemenea, procurorii au stabilit ca membrii acestei grupari au fost implicati, in cursul anului 2009, in traficarea a circa 124 de kilograme de heroina, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.
Pe de alta parte, potrivit procurorilor, militarii care asigurau paza unitatii militare si-au incalcat atributiile, pentru ca nu au verificat lacatele de la depozitul de armament pe care il aveau in paza.
De asemenea, ei au parasit posturile de santinela, fara a fi schimbati in mod regulamentar intr-un anumit interval de timp.
Valoarea totala a armelor si a obiectelor sustrase din depozitul de armament a fost de peste 34.500 de lei.
protv.ro

Niciun comentariu: