vineri, 4 februarie 2011

Tensiunile din Egipt au dus la cresterea pretului petrolului Brent

petrolPretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a atins maximul ultimelor 28 de luni, de 102,18 dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor investitorilor ca tensiunile din Egipt se vor propaga in statele invecinate.



Cotatia petrolului Brent a avansat cu 30 de centi, la 102,04 dolari pe baril, pana la ora 15:00 GMT, dupa ce pentru scurt timp a ajuns la 102,18 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa septembrie 2008.
Pretul petrolului destinat pietei din SUA a crescut cu 60 de centi, la 91,37 de dolari pe baril. Presedintele egiptean Hosni Mubarak a anuntat ca va ramane la putere, dar nu va candida la alegerile prezidentiale din septembrie, ceea ce a infuriat protestatarii, care vor ca acesta sa renunte imediat la functia pe care o ocupa de 30 de ani.
"Credem ca impasul politic din Egipt va creste cotatiile petrolului", a afirmat Edward Meir, analist la Edward Meir. La randul lor, analistii Credit Suisse considera ca preturile ar putea urca atat timp cat tensiunile din Egipt raman nerezolvate. "Ne asteptam ca preturile sa scada atunci cand tensiunile se reduc, datorita stocurilor globale", mentioneaza Credit Suisse.