Năstase spune că principalul obiectiv al PDL va fi repoziţionarea pe scena politică internă pentru anul electoral 2012 după ce opoziţia este pe cale să formeze o coaliţie electorală: "Repoziţionarea PDL urmăreşte ocuparea scenei de dreapta a electoratului simultan cu reinventarea partidului pentru a limita consecinţele electorale negative ale guvernării. În prima jumătate a anului, momentul de expunere maximă a principalului partid de guvernământ va fi Congresul formaţiunii unde se va tranşa lupta internă, fie prin victoria unei grupări, fie printr-un armistiţiu al acestora în vederea strângerii rândurilor pentru anul electoral".
"În raport cu partidele din politica internă, PDL şi-a pierdut cel mai important element: capacitatea de a intra în coaliţii. PDL în acest moment este un partid izolat. Rezultatele Congresului PDL pot fi un indicator privind capacitatea partidului de a ieşi din izolarea politică. Eu cred că Vasile Blaga nu va fi lăsat de Băsescu să candideze şi să câştige preşedinţia partidului", opinează fostul premier.
El include în analiza sa şi câteva soluţii ce ar fi vehiculate în PDL, dintre care una se referă inclusiv la schimbarea denumirii în Partidul Popular Român. "Congresul constituie o oportunitate de a demara un proces de reinventare a PDL.Separarea funcţiei de preşedinte al partidului de cel de prim ministru, promovarea în funcţii de conducere a unor persoane neimplicate în actul de guvernare şi schimbarea denumirii partidului (cum ar fi: în Partidul Popular Român) sunt doar câteva dintre soluţiile vehiculate, care alături de alte tehnici de comunicare şi manipulare pot repoziţiona (dacă nu schimbă şi culoarea)", notează Năstase.