marți, 8 februarie 2011

Descinderi în lanţ la vămile de la graniţa cu Serbia: 100 de persoane au fost ridicate

100 de persoane au fost ridicate, în această dimineaţă, de autorităţi, în urma unui val de descinderi în vămile din vestul ţării. Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA controlează şi la această oră punctele de trecere a frontierei de la Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş. În paralel, au loc percheziţii şi la domiciliul acestora.
Descinderi în vămile din vestul ţării
Descinderi în vămile din vestul ţării / FOTO: Grup RC



Două elicoptere ale MAI au aterizat, marţi, în jurul orei 9.00, în Vama Stamora Moraviţa, pentru a aduce la Bucureşti, la audieri poliţiştii de frontieră şi vameşii. Primii zece poliţişti de frontieră de la Stamora Moraviţa au plecat spre Bucureşti cu unul dintre elicoptere, unde urmează să fie audiaţi de procurori. Un al doilea elicopter a pornit spre Bucureşti cu alţi cinci vameşi şi poliţişti care vor fi audiaţi.
Şi în apropierea Vămii Naidăş au ajuns două elicoptere MAI, marţi dimineaţă, cu care sunt aduşi la Bucureşti, pentru a fi audiate la DNA, vameşii şi poliţiştii de frontieră suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului de ţigări din Serbia. Punctul de trecere a frontierei Naidăş, care a fost închis, marţi, la ora 6.00, în urma descinderilor forţelor de ordine, a fost redeschis. Cele două elicopetere au pornit spre Bucureşti.
Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă. Potrivit primelor informaţii 15 persoane au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş. De altfel, descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.
Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură câteva sute de milioane de lei vechi. Vămile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii să strângă probe suficiente.
"Judeţul Argeş se află printre primele trei judeţe la volumul de ţigarete confiscate. Acţiunile de urmărire de desfăşoară de foarte multă vreme. Am garanţia că la finalul anchetei vom avea prilejul să constatăm ce s-a întâmplat", a declaratprefectul judeţul Argeş, Gheorghe Davidescu.
"Din cunoştinţele mele la toate lumea la care s-a făcut percheziţii vor fi duşi la DNA. Sunt acuzaţi de contrabanda în forma calificată cu ţigări. La cei pe care îi reprezint au fost acasă s-au găsit sume de bani mici pentru că se asteptau, ţigări sub nici o formă. Toata lumea se aştepta după Siret şi chiar nu s-a trecut ţigări, în ultima vreme, acum vor fi aduşi aici, vor fi îmbarcaţi de la Naidaş şi Vama Moraviţa. Dar eu la astfel de justiţie nu mai fac avocatura, îi reprezint sunt clientii mei, dar după ce s-a întâmplat nu voi mai face avocatura. S-au căutat înscrisuri, aur, s-au filmat toate imobilele, au vrut să se scoată în evidenţă nivelul de trai în care stau. În 24 ore vor fi audiaţi în funcţie de acestea vedem. Mandatele de percheziţie erau cu ora 6 în unele situatii s-au ridicat bunuri şi înscrisuri în altele nu. Sincer se aştepta lumea la aşa ceva. Toată lumea e stresată. E păcat că nişte oameni trebuie să plătească şi în acest domeniu", aspus avocatul unoara dintre vameşii percheziţionaţi.
În Vama Moraviţa, activitatea  a fost paralizată câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
"O să se lămurească că un procent foarte mic din sumele care ajung a fi nelegale, că aceste sume, dacă ar fi colectate la bugetul statului, sunt atât de mari încât nu ar mai fi nevoie de reduceri de salariu şi reducerea pensiilor. Şefii de tura sunt numiţi temporar. Ei pot fi schimbaţi oricând, ei sunt la mâna celor de la Bucureşti care decid cât stau pe funcţii, acelaşi lucru se întâmplă cu şefii de la vamă. La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în conditiile în care îţi faci datoria şi ai au fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane au fost detasate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă... Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate", a declarat, la Realitatea TV, Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
"Aceste acţiuni vor continua şi se demostrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lasăt lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instuţii, noi le-am bagat sub preş. Facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Europene că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi, eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva", a declarat Florin Vulnei, lider Sed Lex.
Operaţiunea a fost începută săptămâna trecută, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
De altfel, chestionat, săptâmâna trecută, la Bruxelles, în legătură cu arestarea vameşilor de la Siret, şeful statului a replicat: "Dacă vă răspund acum, vă dau un răspuns incomplet. Nu vreţi să vă răspund pe la sfârşitul lunii?"
sursa:realitatea.net