marți, 8 februarie 2011

România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane

România a devenit un nod global pentru traficul de fiinţe umane în Europa. Ştampila deloc onorabilă îi aparţine profesorului universitar american David Batstone, şeful unui ONG care luptă cu sclavia modernă. Pledoaria împotriva acestui flagel întreţinut de neglijenţa societăţii româneşti e făcută într-unul din cele mai vizibile locuri cu putinţă: la CNN.
România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane
România a devenit un nod global al traficului de fiinţe umane / FOTO: cnn.com





Poziţia strategică de intersecţie între Orient şi Occident, afirmă autorul în editorialul postat pe site-ul CNN, face din România deopotrivă sursă, nod de tranzit şi ţară de destinaţie în comerţul cu fiinţe umane.
Fie că e vorba de forţă de muncă la negru, imigraţie ilegală, prostituţie sau cerşetorie, în România se practică orice formă de trafic de fiinţe umane. Numai ONG-ul condus de Batstone - "Not for Sale", adică "Nu e de vînzare" a intervenit în aproape 140 de cazuri. România este ţară de destinaţie pentru fiinţe traficate din ţări precum China, Afganistan, Honduras sau Congo.
Poliţia, afirmă autorul, închide ochii în faţa acestor infracţiuni, iar guvernul a redus fondurile agenţiei guvernamentale de resort.
O soluţie - dacă nu pentru combaterea, cel puţin pentru reducerea proporţiilor acestui fenomen este economia. Batstone afirmă că mulţi români ajung victime ale traficului - în special tinerele prostituate - pentru că în comunitatea lor lipsesc locurile de muncă şi şansele reale pe pieţele mai dezvoltate. Aici autorul pune un deget pe rană - soluţia nu stă în ajutoare guvernamentale, ci prin investiţii în IMM-uri care să dea românilor care ar putea deveni victime o şansă.
Problema traficului de fiinţe umane, conchide autorul, nu este nicidecum una strict românească, ci una europeană. Iar flagelul în care România a devenit un nod principal nu va dispărea atît timp cît guvernele europene nu vor face din lupta cu sclavia modernă o prioritate.
sursa:realitatea.net