Anchetele şi acţiunile de control din vămi vin după ce preşedintele Traian Băsescu a primit, vara trecută, de la un serviciu de informaţii, un document care viza corupţia din punctele de frontieră. Afirmaţia a fost făcută chiar de şeful statului, la postul naţional de televiziune. În acel moment, Traian Băsescu spune că a şi convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
"Trebuie să ştiţi că totul a pornit de la un document de 50 de pagini cu practici evazioniste susţinute de funcţionari ai instituţiilor de control financiar, fiscal şi vamal. E un documentar al unui serviciu de informaţii. În momentul în care un şef de stat primeşte aşa ceva de la un serviciu de informaţii, nu poate să îl pună în bibliotecă. Trebuie să îi dea o soluţie. Atunci au apărut acele decizii ale CSAT de acţiune împotriva traficului cu ţigări. Documentul l-am primit în vara acestui an. Imediat am convocat CSAT-ul", a declarat Băsescu.
Întrebat dacă această operaţiune va merge dincolo de cei de la gheretele din vamă şi va ajunge mai departe la oameni cu conexiuni politice, la "regină", Băsescu a răspuns: "Eu mi-aş dori mult să se ajungă, dar aceşti oameni ar trebui să fie cinstiţi pentru că ştiu mai mult decât ştiu eu sau instituţiile care anchetează. Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Unii se pare că erau implicaţi. Dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună tot ce ştiu. E un moment în care putem curăţa un sistem întreg sau putem rata".
Băsescu spune că arestările vameşilor nu vor avea un impact pozitiv pentru aderarea la Schengen
"Nu va avea un impact pozitiv această operaţiune pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. S-a făcut această analiză, ce impact va avea, şi decizia a fost, indiferent care va fi impactul, trebuie rezolvată problema", a afirmat preşedintele.
Preşedintele a mai subliniat că, teoretic, termenul pentru martie pentru aderarea la Schengen nu este ratat, dar, practic, nu se poate întâmpla pentru că Bulgaria are două rapoarte negative, iar decuplarea României de Bulgariei nu este posibilă.