marți, 22 februarie 2011

Băsescu la bilanţul MAI: Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, la şedinţa de bilanţ a Ministerul Administraţiei şi Internelor, coruţia din instituţie, a subliniat că aceasta are nevoie de reformă reală şi zonele în care poliţia este tolerantă cu crima organizată sunt vizibile clar pe hartă.


Şeful statului participă la bilanţul de la Interne
Şeful statului participă la bilanţul de la Interne / FOTO: Grup RC

Traian Băsescu, la bilanţul Ministerului Administraţiei şi Internelor:
"Ministerul Administraţiei şi Internelor are două axe majore ale activităţii: siguranţa cetăţeanului şi lupta împotriva criminalităţii. Din acest minister vin oamenii care au avut comportament eroic la incendii, la inundaţii de aici vin poliţiştii care luptă cu sacrificii enorme în lupta cu crima organizată. Sunt mulţi oameni pe care îi apreciez. Şi totuşi, ministerul nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie. Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie, fie că vorbim de permisele auto la Piteşti, fie că vorbim de frontiere, fie că vorbim de înţelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local. Aveţi un cadru de luptă împotriva crimei organizate şi a evaziunii fiscale creat prin hotărârea CSAT prin care se stabileşte un parteneriat cu toate instituţiile cu atribuţiuni în acest domeniu. Ele sunt încă puse sub semnul întrebării ca eficienţă, din cauza calităţii unor funcţionari. Şi nu mă refer neapărat la MAI."
"Unul din elementele fundamentele în reforma MAI nu se poate face după scenariul clasic: învârtim nişte căsuţe şi lăsăm oamenii la fel. Toate restructurările din ultimii ani au fost o păcăleală servită oamenilor politici. Nu mai putem restructura MAI învârtind căsuţe la nivel local şi central. Cel puţin eu nu voi putea fi păcălit. Ceea ce vă cer este o evaluare om cu om şi rămâne în acest minister un personal competent şi integru. Sunt în sistemul guvernamental românesc două ministere care nu au putut fi reformate în 20 de ani. Ministerul de Finanţe şi MAI. Aceste două ministere rămân o mare problemă legat de conservatorismul lor în a garanta funcţionarea lor la nivel european. Poate ceea ce vă spun nu vă place. Dar nu de asta am venit aici."
"Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Puteţi să lăsaţi pătrăţele în organigramă, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces de curăţare de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea ministerului nu va fi apreciată. În calitate de şef al CSAT vă cer un tip de restructurare cum nu aţi făcut până acum: un tip de evaluare care să stabilească cine poate şi cine nu să lucreze în minister.
Realitatea este că suntem peste media europeană la numărul de poliţişti. Aveţi de unde selecta."
"Marea problemă a celor cu care am discutat, poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce face statul pentru ei. Dar nu vreau să citez politicieni celebri, dar a început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta servant faţă de minister, şi abia apoi ce începe să facă statul. A început o abordare de tip târg. Avertizez şi sindicatele. Poliţia este o structură piramidală care nu poate avea dublă comandă. Slăbiciunile care fac posibilă interferarea actului de comandă, a sindicatelor, provin de la modurile în care sunt făcute numirile la nivel judeţean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judeţene, vă decredibilizează. Evaluarea trebuie să înceapă în primul rând de la cadrele de conducere în minister."
"Toţi miniştrii s-au plâns de numărul mic de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană la numărul de poliţişti. Aveţi de unde selecta."
"Marea problemă a celor cu care am discutat, poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce face statul pentru ei. Dar nu vreau să citez politicieni celebri, dar a început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta servant faţă de minister, şi abia apoi ce începe să facă statul. A început o abordare de tip târg. Avertizez şi sindicatele. Poliţia este o structură piramidală care nu poate avea dublă comandă. Slăbiciunile care fac posibilă interferarea actului de comandă, a sindicatelor, provin de la modurile în care sunt făcute numirile la nivel judeţean. Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judeţene, vă decredibilizează. Evaluarea trebuie să înceapă în primul rând de la cadrele de conducere în minister. Este greu pentru un şef de inspectorat care este numit politic să se impună, ştiind că va pleca cu acel partid. Cer să se treacă imediat la o evaluare."
"Fără acest lucru nu veţi avea performanţă. Fără o selecţie a oamenilor, fără o cernere pe bază de calitate. Nu avem şanse să facem un minister eficient, nu avem şanse să garantăm siguranţa cetăţeanului. Nu avem şanse dacă în fiecare an mai venim cu promoţii întregi, dacă în aparat nu facem curăţenia necesară. Esenţial pentru România este ca instituţiile statului să funcţioneze la parametri naţionali, luând harta ţării se vede de la mare distanţă unde poliţia este tolerantă cu grupurile de romi sau de români. Cred că trebuie să vă menţineţi priorităţile şi ele nu trebuie să fie declarative. Siguranţa cetăţeanului, luptăm pentru ea. Lupta împotriva evaziunii fiscale, împotriva grupurilor de crimă organizată. Vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel local şi central. Vreau să aflaţi la ce zone duce protecţia acestor grupuri. Vă cer să vă faceţi datoria în limitele legii, fără menajamente faţă de cei care o încalcă, indiferent ce sunt ei. Aş vrea ca 2011 să fie un al succesului dumneavoastră."
"Nu mă va impresiona deloc dacă ministrul Igaş va veni în CSAT cu un nou rând de pătrăţele, ci dacă va veni cu un nou sistem de evaluare al oamenilor care mai pot rămâne în MAI. Apreciez munca oamenilor, dar ştiu că sunt destui oameni ai MAI care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea dintre ei şi crima organizată. Eu închei acum, că nu are de ce să aplaude nimeni, că nu are de ce."

realitatea

Niciun comentariu: