joi, 3 martie 2011

Pământul se apropie de a şasea extincţie în masă, care va ucide 75% din specii

Pământul se află în pragul celei de-a şasea extincţii în masă, eveniment tragic care în trecut a şters dinozaurii de pe faţa planetei.


Tigru bengalez
Cercetătorii spun că dacă nu se iau acum măsuri pentru a inversa efectele dăunătoare ale activităţii umane asupra ecosistemelor, extincţia în masă va avea loc în câteva secole.

Revenirea dintr-un astfel de eveniment, care ar putea omorî peste trei sferturi din toate speciile de pe Pământ, ar putea dura milioane de ani.

În ultimii 540 de milioane de ani au avut loc doar cinci extincţii în masă. Ultima dintre ele, provocată de impactul cu un meteorit în Mexic, în Era Cretacică, a dus la pierderea a 76% din specii, inclusiv dinozaurii.

Un nou studiu asupra populaţiilor de mamifere avertizează că ne apropiem de cea de-a şasea extincţie în masă, de data aceasta fiind din vina oamenilor.

Cercetătorii americani au comparat rata extincţiei din trecut cu viteza dispariţiei mamiferelor din ziua de azi. În ultimii 500 de ani au dispărut cel puţin 80 de specii de mamifere dintr-un total de 5.570.

Rata medie a dispariţiei mamiferelor în trecut era de cel mult două specii la câteva milioane de ani.


Studiul este publicat în revista Nature.

"Se pare că rata dispariţiilor din prezent seamănă cu cea din timpul extincţiilor în masă", a declarat profesorul Anthony Barnosky, de la Universitatea California din Berkeley.

"Dacă speciile ameninţate în prezent chiar dispar, iar această rată continuă, a şasea extincţie în masă ar putea avea loc în 22 de secole", atrage atenţia cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă cred că oamenii cauzează cea de-a şase extincţie în masă prin frgamentarea habitatelor, introducerea speciilor invazive, împrăştierea bolilor, uciderea speciilor şi schimbarea climatului.

Profesorul Barnosky spune însă că nu este prea târziu pentru a preveni pierderea atâtor specii.

"Este foarte important să ne concentrăm asupra conservării speciilor dacă nu vrem să devenim specia a cărei activitate a cauzat o extincţie în masă", a spus profesorul.

realitatea

Niciun comentariu: