duminică, 20 februarie 2011

Surpriză: iPhone-ul dvs nu este nici american nici chinezesc

Preţul cu care ajunge în vama americană un iPhone produs înChina este de 178,96 dolari. Şi totuşi, cât câştigă China din cei 179 de dolari?








China este partenerul comercial al Statelor Unite care-i provoacă cel mai mare deficit comercial dar, pentru a arăta dificultatea interpretării acestuia, două universităţi japoneze au "desfacut" celebrul telefon iPhone al celor de la Apple. Doar acest produs a generat în 2009 Americii un deficit de 1,9 miliarde de dolari, adică 0,8% din deficitul pe relaţia cu China. 

Rezultatul este următorul: Memoria flash (24 de dolari) şi ecranul (35 de dolari) sunt produse în Japonia, procesorul şi componentele asociate (23 de dolari) în Coreea, camera şi dispozitivul wi-fi (30 de dolari) în Germania, componentele audio şi dispozitivele 3G şi Bluetooth în Statele Unite (12 dolari). La acestea se adaugă materiale plastice, aluminiul şi plata licenţelor de fabricaţie pentru alte componente, în valoare de aproape 48 de dolari. În total însă, din valoarea din vamă a unui iPhone, totalul a ceea ce este făcut în China, inclusiv ansamblarea, se ridică la 6,5 dolari.

Astfel, din preţul de 179 de dolari din vama americană, telefonul celor de la Apple este în proporţie de 34% japonez, 17% german, 13% coreean, 6% american şi doar 3,6% chinezesc.

money.ro

Niciun comentariu: