sâmbătă, 5 februarie 2011

Accident teribil la Mina Uricani: 5 oameni au murit în subteran

Cinci mineri au murit sambătă în mina din Uricani. O explozie i-a spulberat. Salvatorii mineri au reuşit să le aducă rămăşiţele la suprafaţă, însă o nouă explozia s-a produs. Unul dintre salvatori a fost ranit usor. O comisie de urgenţă s-a întrunit la sediul minei. Primele rezultate indică o scurgere de gaze ca fiind cauza exploziei. Parchetul a deschis o anchetă, doi miniştri s-audeplsat la faţa locului.


Cinci mineri sunt blocaţi în Mina Uricani
 / FOTO: gazetavaii.ro




Accident la Mina Uricani din judeţul Hunedoara. Cinci persoane au murit în urma unei explozii puternice. Potrivit reprezentantului ITM, lucrătorii blocaţi erau electricieni, iar la încheierea programului cei cinci nu ar mai fi ajuns la suprafaţă.
Cei 15 salvatori au fost  împărţiţi în trei echipe.  Salvatorii i-au găsit pe mineri morţi. Trupurile neînsufleţite au fost aduse la suprafaţă.Salvatorii au scăpat ca prin minune de o nouă explozie care s-a produs după ce aceştia au ajuns la suprafaţă.
"În jurul 21.15 echipele de salvare au intrat în zona afectată de incident. Cele cinci persoane accidentate nu mai erau în viaţa în subteran. Cea mai grea operaţiune e cea de evacuarea victimelor. E destul de dificilă nu se ştie cauza care a dus la producerea acestui eveniment. O comisie va cerceta, parchetul şi ITM-ul, vor cerceta cauzele care au dus la producerea acestui incident.Vom încerca cât de repede să le evacuăm la suprafaţă. Până la cercetarea cauzelor şi expertizarea echipamentului nu se permite accesul în zonă. Familiile beneficiază de compensaţii baneşti şi aparţinătorii familiei pot fi angajaţi lacompanie. Având în vedere elementele care au fost descoperite semnele conduc spre producerea unei explozii ", a declarat Constantin Jujan, directorul Companiei Naţionale a Huilei.
Familiile celor morţi în tragedia de la Uricani sunt răvăşite. Ei au aşteptat veşti de la salvatori, însă, din păcate, au aflat că rudele lor au murit.
"E regretabil că s-a întâmplat aşa ceva. În momentul de faţa m-am asigurat că toate forţele care puteau fi prezente, au fost prezente. Speram să investim în viaţă, eram pregătiţi cu SMURD, cu elicopterul, să-i trasportăm, dar din păcate nu se poate face nimic. Din discuţiile pe care le-am avut cu cei resposabili de această zona s-a tras concluzia că nu erau condiţii rele, dotarea există, dar sunt şi evenimente nefericite. Existau aceste dotări şi la cei care au intrat în subteran, nu ştim ce s-a întâmplat ce a dus la această deflagraţie. În perioada următoare vom şti mai multe lucruri", a declarat Traian Igaş, ministrul de Interne.
"Muncim ca roboţii"
Unul dintre minerii care a trecut printr-o tragedie asemănătoare la Mina Petrila spune că echipele de salvatori nu ar trebui să intre în subteran.
"Condiţiile sunt grele muncim ca roboţii. Dacă bagă salvatorii se întâmplă mai rău ca la Petrila. În 48 de ore nu au voie să bage muncitori în subteran. Condiţiile sunt grele mai ales dacă e o explozie. Procedurile sunt rele.Explozia se repetă, de regulă, în două ore", a declarat Matei Petru, supravieţuitor al accidentului de la Petrila.
Oamenii care aşteptau în faţa mineri sau foşti mineri s-au plâns de condiţiile proaste din mină. Ortacii au huiduit. Autorităţile spun însă că în mină nu sunt condiţii proaste.
"Am făcut cele mai multe achiziţi pentru control în subteran în 2009-2010 şi anul aceasta. Echipamentul care se utilizează e acelaşi ca în Europa", a declarat Constantin Jujan, directorul Compania Naţionale a Huilei.
Tragedia este anchetată de Parchet şi criminalişti
La faţa de locului sunt prezenţi şi  trei procurori specializaţi pe astfel de accidente. "O echipă specializată pentru cercetarea evenimentelor efectează cercetări: poliţia judiciară, procurori, criminalişti specializaţi. Se desfăşoară activitaţi specifice metodologiei. În continuare va stabili ITM cauzele tehnice. Există o versiune: s-a produs o deflagraţie de gaz metan produsă de un arc electric dar urmează să fie  stabilite primele concluzii, în zilele următoare", a declarat Augustin Lazăr, procuror.
La Mina Uricani mai lucrează aproximativ 800 de oameni. Reprezentanţii autorităţilor locale spun că se luptă pentru ca această mină să nu fie închisă în perioada următoare.
sursa:realitatea.net