joi, 3 februarie 2011

Comandantul armatei egiptene îi atrage atenţia lui Hosni Mubarak: «Nu vrem să mori ca Nicolae Ceauşescu»




Nicolae Ceauşescu, fostul dictator al României, a pierdut puterea după ce a dat ordin ca armata să tragă în populaţie

Bucurie doar pe jumătate pentru milioanele de oameni care-l contestă de zece zile pe liderul egiptean Hosni Mubarak.
Marţi, aproape de miezul nopţii, Mubarak şi-a arătat chipul la televizor şi a anunţat că nu va mai candida la un nou mandat de preşedinte, la alegerile care vor avea loc în toamnă. Dacă acest lucru a stârnit urale din partea manifestanţilor din marile oraşe egiptene, faptul că Mubarak nu se retrage de acum din funcţie i-a făcut să continue să protesteze toată noaptea. Deşi existau speranţe că egiptenii se vor linişti şi vor pleca la casele lor după declaraţiile făcute de Mubarak, situaţia nu a fost deloc aşa. Dimpotrivă, ieri, la Cairo, s-au înregistrat violenţe între contestatarii şi suporterii lui Mubarak. 

Egipteni pe cămile sau pe cai au venit în piaţa Tahrir din Capitală şi s-au luat la bătaie între ei sau cu soldaţii. De altfel, comandantul armatei egiptene i-ar fi transmis, conform ziarului britanic The Guardian, un mesaj lui Mubarak, în care i-ar fi scris : “Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să mori ca Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace”. Ministerul de Interne egiptean a cerut, spre seară, protestatarilor, printr-un mesaj televizat, să evacueze piaţa Tahrir. Situaţia s-a mai calmat la Cairo, o mare parte dintre manifestanţi plecând spre casă în linişte
Armata a intrat cu tancurile în piaţa centrală din Cairo, dar nu a intervenit în bătăile dintre protestatari
16 morţi în luptele de stradă

Cel puţin 16 egipteni au murit, ieri, iar alte câteva sute au fost răniţi, după ce susţinătorii lui Mubarak s-au bătut cu pietre şi răngi cu contestatarii liderului. Armata a intervenit în cele din urmă cu gaze lacrimogene în încercarea de a evacua piaţa. Presa egipteană a relatat că şi un membru al forţelor armate a decedat.
Manifestanţii s-au bătut, ieri, la Cairo


Articol semnat de Alina Vlad

Niciun comentariu: