miercuri, 16 februarie 2011

Benzinarii nu se lasa intimidati de ANAF.Scumpesc carburantii. Vezi cu cat

Rompetrol a scumpit miercuri benzina cu doi bani pe litru si motorina cu sapte bani pe litru. Si OMV Petrom a majorat pretul motorinei cu aceeasi suma, dar a mentinut tarifele pentru benzina. 


Graficul scumpirilor la benzina pe 2010


Rompetrol


Benzinele Efix95 si Alto 101 costa 5,07 lei pe litru, respectiv 5,74 lei pe litru. Totodata, noile preturi ale sortimentelor de motorina Efix si Alto 55 sunt 5,11 lei litru si 5,45 lei pe litru. Preturile carburantilor vanduti in statiile Rompetrol pot varia cu +/- 5% fata de cele medii, anuntate miercuri.
OMV Petrom
Motorinele OMV Sprint Diesel si OMV Alpin Diesel au un pret de 5,13 lei/litru, respectiv 5,45 lei/litru, iar Euro Diesel 5 si Top Euro Diesel 5 costa 4,91 lei/litru, respectiv 5,11 lei/litru. Benzina Premium fara plumb 95 costa in continuare 4,9 lei/ litru, iar Top Premium fara plumb 99+ are pretul de 5,28lei/ litru.
Totodata, sortimentele de benzina OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 pot fi cumparate cu 5,04 lei/ litru, respectiv 5,7 lei/ litru. Preturile din benzinariile OMV Petrom pot varia cu pana la 5% fata de cele de referinta.
Control ANAF
Inspectorii ANAF au declansat in luna ianuarie o serie de controale la companiile petroliere, ca sa descopere daca se respecta modul de formare a preturilor. Benzinarii raspund si spun ca au costuri foarte mari in Romania.
Soferii au boicotat zile la rand benzinariile in speranta ca principalele companii care distribuie carburanti in Romania vor scadea preturile. Fara rezultat insa.
Pozitia petrolistilor
Petrolistii au atras atentia ca o scadere a preturilor nu poate veni decat din diminuarea TVA-ului sau din scaderea accizelor, iar aceste decizii apartin Guvernului. Companiile petroliere au precizat si ca pretul este influentat si de aprecierea dolarului in raport cu leul, precum si de cotatiile internationale ale titeiului.
In plus, desi Romania are rezerve de petrol, carburantii nu pot fi vanduti la pretul de productie pentru ca ar afecta competitia de pe piata, spun petrolistii.
Scumpirea de acum vine la mai putin de o luna dupa ce autoritatile au stabilit ca pretul carburantilor la pompa a fost crescut fara motiv, in 2010, fara legatura cu evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat.
Preturile carburantilor sunt atat de mari in Romania din cauza:
• taxelor percepute de stat,
• eficientei scazute a rafinariilor
• tarifelor platite pentru procesare, transport sau descarcare, mai mari decat in alte tari din regiune.
In comparatie cu Bulgaria si Austria, tari fara resurse de petrol, in Romania motorina este mai scumpa la pompa, desi statul incaseaza mai putin decat cel austriac din accize si TVA. Iar fata de Bulgaria, pretul fara taxe e mai mare cu 5%.
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.
protv

Niciun comentariu: