vineri, 11 februarie 2011

Ce riscati daca dormiti mai putin de 6 ore pe noapte?

somnDaca aveti obiceiul sa pierdeti noptile, faceti rapid o schimbare! Un studiu al cercetatorilor britanici arata ca cei care dorm mai putin de 6 ore pe noapte isi pun sanatatea in pericol.



Riscul de a face un atac de cord creste cu aproape 50%, iar cel de accident vascular creste si el cu 15%. Insa lipsa de somn creste si riscul de diabet si obezitate. Studiul a fost realizat pe aproape 500.000 de persoane din opt tari.
In plus, culcatul la ore tarzii si turele de noapte scad si capacitatea naturala de aparare a organismului. Dincolo de starea de somnolenta cotidiana si bolile se instaleaza mult mai usor.
O situatie alarmanta pentru medici si pacienti este administrarea incorecta a pilulelor care induc somnul. Pentru o persoana adulta, 7-8 ore de somn pe noapte ar trebui sa fie suficiente. In acest interval, doar 20 de minute sunt de fapt de somn profund in care creierul se odihneste cu adevarat.
Se spune ca pentru un adolescent o noapte pierduta se poate recupera in alte 3 dormite suficient. Iar in cazul unui adult, o noapte nedormita se recupereaza in alte 10.
protv.ro

Niciun comentariu: